Afisarea diferentelor de pe doua coloane in Excel

In Excel putem foarte rapid sa identificam celulele cu valori diferite la nivel de coloana sau de rand. Optiunea o gasim in instrumentul Find.

Putem in Excel face calcule in sens invers (instrumentul Goal Seek). De pilda, pornind de la un pret de lista de 22400 ce discount sa aplicam astfel incat sa ajungem la un Pret final de 19990.

Named Range in Excel

O operatie utila si interesanta in Excel este aceea prin care putem refolosi un range de celule in cadrul mai multor formule diferite.

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Daca avem mai multe coloane pentru care dorim sa definim AUTOMAT un nume (Named Range), nu are sens sa facem acest lucru manual, pentru fiecare coloana in parte.

In Excel, printarea avansata nu este simplu de realizat ca in alte programe din suita Office. In Word, de pilda, este relativ usor de printat pentru ca stim ordinea de curgere a paginilor.

Optiunile de printare se gasesc in fereastra Page Setup, unde gasim o serie de facilitati cu care stabilim cum va iesi continutul fiecarei pagini la imprimanta.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, pe cel mai mare portal de e-learning Microsoft Office din Europa: peste 7000 lectii video interactive in limba romana.

Putem sa stabilim Antetul si Subsolul fiecarei pagini intr-un mod vizual asemanator cu cel din Word. Pentru a face acest lucru, din tab-ul View alegem optiunea Page Layout.

Formatarea conditionata ne permite sa scoatem in evidenta anumite celule in functie de o conditie logica. De ex, sa evidentiem cu verde valorile peste 15000.

Putem folosi instrumentul Conditional Formatting pentru a evidentia celulele care contin valori ce se repeta. In tabelul nostru avem o coloana ce identifica unic fiecare linie. Coloana se numeste CNP. In mod normal, nu ar trebui sa existe doua CNP-uri identice pe aceasta coloana.

Reprezinti o companie si doresti acest curs pentru angajatii/colegii tai?

Citeste cu atentie procedura noastra de instruire Excel pentru companii: Ultra all inclusive

Veti vedea in aceasta lectie doua dintre cele mai puternice exemple de formatare conditionata. De exemplu, ne propunem sa coloram automat o intreaga linie in functie de o conditie pusa pe o anumita coloana. Dorim ca toate liniile la care SUMA depaseste 90000 sa fie colorate cu albastru si scris de culoare galbena.

Shortcut-urile in Excel reprezinta un capitol foarte important. Trebuie sa stim neaparat cum anume putem sa folosim tastele pentru a avea productivitate si viteza de lucru in Excel. Vom discuta in aceasta lectie despre cele mai simple si mai des utilizate combinatii de taste din Excel.

Aratam in aceasta lectie cele mai utile 10 combinatii de taste Microsoft Excel, folosite pentru selectia automata a blocurilor si a celulelor cu date.

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel

Scurtaturi (combinatii de taste) avansate folosite in Microsoft Excel pentru marirea vitezei de lucru si a productivitatii.

Poti sa-ti creezi propriile combinatii de taste si sa le atasezi unor butoane personalizate din interfata Microsoft Excel.

Putem filtra tabelele in mai multe feluri in Excel. Dupa cum bine stiti, o modalitate ar fi utilizarea optiunii Autofilter din tab-ul Data.

Putem filtra tabelele dupa anumite atribute de formatare: font color, fill color si icon. Click dreapta pe o celula colorata si alegem Filter by…

Putem utiliza optiunea de filtrare avansata (Advanced Filter) pentru a extrage o lista de valori unice dintr-o coloana completata cu informatii.

In cazul in care lucrezi cu tabele Excel complexe, iti vor fi utile cateva optiuni ce ajuta la vizualizarea si urmarirea datelor intr-un mod mai adecvat.

Vom evidentia aici cateva optiuni de indepartare a formatului sau continutului unei celule si cateva optiuni de Paste pentru situatiile in care copiem sau mutam informatii.

A face o consolidare inseamna sa centralizam centralizatoare. Avand mai multe tabele identice din punct de vedere fizic, cum facem agregari intre ele. In fisierul de lucru, avem deja trei centralizatoare facute, avand pe linii filiale iar pe coloane, trimestrele anilor 2007, 2008 si 2009, precum si valorile de vanzari corespunzatoare fiecarei filiale si fiecarui trimestru pentru cei trei ani.

In Excel putem sa avem mai multe date stocate pe aceeasi coloana si sa dorim sa le “split-uim” in coloane diferite pentru a le putea procesa separat.

Daca avem o coloana de dimensiune variabila, iar regula de spart coloana este dupa un separator, putem sa folosim functia SEARCH.

Atat Excel cat si celelalte programe din suita Microsoft Office stiu sa exporte informatii in fisiere de tip PDF sau XPS. Realizam acest export folosind meniul File.

Datele unei companii sunt stocate, de regula in asa numitele SGBD – Sisteme de Gstionare a Bazelor de Date. Trebuie cunoscuta procedura de import a datelor din MS Access.

Excel ne permite sa realizam asa numitele shortcut-uri dinamice cu continut de pe Internet, de unde Excel va extrage singur informatia dorita.

Fisierele CSV (Comma Separated Values) sunt fisiere de tip text care contin date exportate de anumite aplicatii si pe care le dorim aduse in Excel.

Anumite seturi de valori cu care lucram frecvent (ex: lunile anului sau anumite capete de tabel) pot fi salvate in Excel pentru a le putea reutiliza.

Referinte 3D in Excel

Vom evidentia una dintre cele mai de efect operatii din Excel si anume Referinte 3D, o metoda de centralizare rapida a unor valori aflate in foi de calcul diferite

Replace dupa atribute de formatare

Vom evidentia optiunile Find & Replace folosind atribute de formatare. Sa cauti automat celulele colorate intr-un fel anume si le schimbi culoarea

Sortarea Simpla si Complexa in Excel

Sortarea este una dintre cele mai simple operatii pe care le putem realiza in Excel. Exista doua tipuri de sortari. Sortarile simple si compuse.

Sortarea dupa atribute de formatare in Excel

Se poate implementa in Excel si sortarea dupa aceste atribute de formatare (culoarea de umplere a celulei sau culoarea de scriere).

Validare de date conditie logica in Excel

Putem sa impunem anumite constrangeri, acestea fiind conditii logice stabilite pe anumite coloane, astfel incat acele coloane sa nu accepte decat date conforme cu realitatea.

Validare de date in Excel

Mai exista o modalitate prin care putem sa impunem o constrangere pe o coloana si anume: crearea unei liste de valori posibile.

Validare de date pe baza unei formule in Excel

Exista o modalitate foarte puternica prin care putem sa stabilim conditii logice in cadrul tabelelor noastre. Validari de date prin formule.

Tabele inteligente in Excel

In Excel, datele sunt introduse de regula inr-un set de celule care poarta denumirea de Range (plaja de valori). Putem transforma acest Range intr-un tabel inteligent, utilizand comanda Format as Table.

Tabele inteligente in Excel

Continuam aratarea optiunilor din tabelele inteligente: filtrarea si scrierea de formule folosind denumirea coloanei si nu adresele celulelor.

Urmarirea formulelor in Excel

In Excel putem sa urmarim dependentele de celule intr-un mod vizual si usor de realizat. Din ribbon-ul Formulas vom folosi butoanele din zona Formula Auditing.

Urmarirea formulelor in Excel

In Excel putem sa depanam formulele. De exemplu, daca avem niste calcule mai complicate si observam ca rezultatul este unul neasteptat sau genereaza eroare, putem apasa butonul Trace Formulas.

Macro-uri in Excel

Macro-urile sau Macrocomenzile reprezinta o serie de operatii pre-inregistrate ce ne ajuta sa automatizam lucrul in Excel.

Macro-uri in Excel

Dupa ce am inregistrat un Macro putem sa-l invocam la apasarea unui buton propriu adaugat in interfata Microsoft Excel.