Formatarea conditionata (Partea 1)

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Pasul 1.
Conditional Formatting ne permite sa scoatem in evidenta anumite celule in functie de o conditie logica.
De exemplu, avand un tabel cu multe valori, cum este cel de fata, dorim sa evidentiem, cu culoarea verde, valorile peste 15000 si cu culoarea rosie, valorile sub 5000.

Metoda de colorare manuala pe baza observatiei numerelor din celule este total neproductiva si supusa erorilor. Pentru acest lucru, vom apela la un instrument puternic, numit Conditional Formatting.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, oferit gratuit tuturor celor care participa la cursurile noastre Excel in clasa.

Pasul 2.
Selectam celulele pe care dorim sa le formatam automat.

In tab-ul Home, grupul Styles, butonul derulant Conditional Formatting, gasim o serie de conditii logice pe care le putem aplica pe celulele selectate. Alegem optiunea Highlight Cell Rules si apoi Greater Than…

In caseta de dialog Greater Than, scriem in campul din stanga valoarea 15000, iar in lista derulanta din dreapta, selectam optiunea Green Fill with Dark Green Text. Apasam apoi butonul OK.

Observam ca au fost formatate automat celulele care contin valori mai mari de 15000.

Reprezinti o companie si doresti acest curs pentru angajatii/colegii tai?

Citeste cu atentie procedura noastra de instruire Excel pentru companii: Ultra all inclusive

Pasul 3.
Avand setul de valori selectat, putem aplica o a doua regula. Din tab-ul Home, grupul Styles, butonul derulant Conditional Formatting, alegem optiunea Highlight Cell Rules si apoi Less Than…

In caseta de dialog Less Than, scriem in campul din stanga valoarea 5000, iar in lista derulanta din dreapta, lasam optiunea implicita Light Red Fill with Dark Red Text. Apasam apoi butonul OK.

Observam ca au fost formatate automat si celulele care contin valori mai mici de 5000.

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel

Pasul 4.
Din butonul derulant Conditional Formatting, selectam optiunea Manage Rules.

In caseta de dialog Conditional Formatting Rules Manager, apasam butonul Delete Rule pentru a sterge cele doua reguli aplicate.

Pasul 5.
Avand setul de valori selectat, putem aplica o regula care sa evidentieze valorile peste media vanzarilor.
Din butonul derulant Conditional Formatting, selectam optiunea Top/Bottom Rules si apoi Above Average…

In caseta de dialog Above Average, selectam optiunea Green Fill with Dark Green Text, in lista derulanta si apasam butonul OK.

Pasul 6.
In caseta de dialog Conditional Formatting Rules Manager, apasam butonul Delete Rule pentru a sterge regula aplicata.

Pasul 7.
Avand setul de valori selectat, putem aplica optiunea Color Scales, ce ne ofera un gradient de culoare pe fiecare celula, potrivit valorii existente astfel incat sa putem lua o decizie in legatura cu aceste valori. Cu culoarea rosie sunt evidentiate cele mai mici valori iar cu verde inchis, cele mai mari.

Pasul 8.
Putem aplica si formatarea denumita Data Bars care ne ofera o modalitate de vizualizare de tip grafic de celula pe baza datelor. aceast formatare va colora complet celula cu valoarea maxima si, proportional cu valoarea din fiecare celula, va afisa o bara colorat mai mica pentru celelalte valori.