Tabele inteligente (Partea 2)

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Pasul 1.

Am vazut in lectia anterioara ca tabelele inteligente ne permit sa facem anumite calcule in mod automat.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, oferit gratuit tuturor celor care participa la cursurile noastre Excel in clasa.

Pasul 2.

Selectam intreg setul de celule completate cu date si, din tab-ul Home, grupul Styles, butonul derulant Format as Table, alegem un stil de formatare.

In caseta de dialog Format as Table, apasam butonul OK. Observam ca aspectul setului de celule s-a schimbat, liniile acestuie fiing colorate alternativ pentru a putea fi citite mai usor.

Reprezinti o companie si doresti acest curs pentru angajatii/colegii tai?

Citeste cu atentie procedura noastra de instruire Excel pentru companii: Ultra all inclusive

Pasul 3.

In  tab-ul contextual Design, bifam optiunea Total Row, ceea ce va determina aparitia unui rand de total in partea de jos a tabelului.

In celulele acestui rand, putem accesa lista derulanta atasata fiecarei celule si putem alege una din functiile agregate.

Pentru Trim 1, alegem medie (Average), pentru Trim 2 alegem suma (Sum), iar pentru Trim 3 alegem numarare (Count).

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel

Pasul 4.

Selectand celula C11, observam ca Excel a scris automat formula ce foloseste functia SUBTOTAL, cu codul 101 pentru medie si ca in aceasta formula se foloseste conceptul de Referinta de coloana [Trim 1]. Cu alte cuvinte, formula calculeaza media tuturor valorilor din coloana Trim 1.

Pentru exemplificare, inseram doua randuri noi in tabel si completam cu valori coloana Trim 1. Observam ca media este modificata automat.

Aceasta referinta se poate utiliza mai departe si in alte formule. De exemplu, daca dorim sa scriem in exteriorul tabelului o firmula care sa calculeze suma vanzarilor pe trimestrul 1, putem scrie: =sum(Table 1[Trim 1]), unde Table 1 este numele implicit al tabelului iar Trim 1 se va alege din lista deschisa sub celula pe care am scris formula.