Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit standard de certificare a abilitatilor de utilizare a computerului, recunoscut la nivel international. Permisul ECDL este folosit si recunoscut in 150 de tari de catre companii de renume, in administratie sau de institutii de invatamant de prestigiu. in afara Europei, programul este denumit International Computer Driving Licence (ICDL).
Permisul ECDL obtinut in Romania este valabil in oricare tara din lume in care este recunoscut standardul ECDL/ICDL. Permisul ECDL nu are limita de valabilitate in timp, competentele digitale fiind certificate pe viata, in conformitate cu programele analitice aferente fiecarui modul, aflate in vigoare la momentul sustinerii examinarii.
Tinerii, elevii, studentii, functionarii publici sau angajatii in companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul certificarilor ECDL. Nu exista limita de varsta pentru inscrierea in programul de certificare ECDL.
Un CV este 100% complet cu ECDL
Permisul ECDL deschise noi oportunitati pentru a obtine un loc de munca mai bun, imbunatateste perspectivele de promovare in cariera si scade probabilitatea de a pierde o oferta de serviciu.
ECDL deschise noi oportunitati pentru a obtine o bursa in strainatate.
Competentele digitale dovedite cu ECDL pot fi o cerinta pentru accesarea programelor de studii liceale sau universitare din alte tari.
Studentii isi pot echivala diverse cursuri de informatica sau birotica cu Permisul ECDL la anumite universitati.
Elevii care detin Permisul ECDL PROFIL BAC isi pot echivala proba de Competente digitale din cadrul Examenului de Bacalaureat National. Nivelul de competenta digitala pe diploma de Bacalaureat va fi:
– “utilizator avansat”, pentru candidatii care au obtinut Permisul ECDL PROFIL START BAC
– “utilizator experimentat”, pentru candidatii care au obtinut Permisul ECDL PROFIL BAC
Programa pentru obtinerea Permisului ECDL PROFIL BAC corespunde materiei pe care elevii de liceu o parcurg in cadrul orelor de TIC din programa scolara pentru clasele a IX-a si a X-a. Astfel, liceenii pot sa se pregateasca chiar in cadrul orelor de la scoala pentru obtinerea unei certificari cu recunoastere internationala.
Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar care detin Permisul ECDL pot beneficia de credite profesionale transferabile.
Testare: online, cu afisarea rezultatelor in timp real
Aplicatii: Windows 7 / 8; MS Office 2007/2010/2013/2016
Simulari disponibile: online
Profilul ECDL
Profilul ECDL al candidatului incepe sa se creeze inca de la promovarea cu succes a unui singur modul ECDL.
Fiecare modul ECDL poate fi combinat cu alte module astfel incat sa satisfaca cerintele personale sau profesionale ale candidatului.
Profilul ECDL nu expira si poate fi dezvoltat continuu pe intreg parcursul vietii.
Candidatul isi poate dezvolta permanent Profilul ECDL, obtinand noi certificari ECDL.
Programele analitice ECDL aferente fiecarui tip de certificare ECDL sunt disponibile pe www.ecdl.ro .
Pentru a tine pasul atat cu cererea proprie candidatului de a se certifica pe competente si arii de cunostinte specifice, cat si cu schimbarea generala in ceea ce priveste modalitatea in care acum sunt dobandite aptitudini si competente de-a lungul intregii vieti, a fost creata Certificarea ECDL PROFIL.
ECDL PROFIL reprezinta un modul sau o grupare specifica de module, combinate in acord cu nevoile individuale. In cadrul fiecarui ECDL PROFIL, fiecare modul este considerat a fi o unitate de certificare de sine statatoare. Permisul ECDL PROFIL se poate obtine in urma promovarii oricarui modul sau a mai multor module ECDL combinate in functie de profilul de certificare necesar candidatului.
Este o certificare constituita din 4 module separate, ce acopera competentele si ariile de cunoastere IT cheie: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar.
Este certificarea careia ii corespund 7 module ECDL si care se constituie din cele patru module ECDL Start plus trei module aditionale la alegere, astfel incat sa se dezvolte si sa se certifice competenta digitala. Cele 3 module aditionale pot fi alese dintre urmatoarele module ECDL Intermediar: Prezentari, Baze de date, IT Security, Web Editing, Image Editing, 2D CAD*. *AutoCAD/ AutoCAD LT/Solid Edge; Testare: manuala; Simulari disponibile: manual
Ofera cunostintele necesare certificarii la un nivel superior in utilizarea unor aplicatii specifice pe modulele: Editare de text Avansat, Calcul tabelar Avansat, Baze de date Avansat, Prezentari Avansat. Cate un permis ECDL AVANSAT se obtine dupa promovarea fiecarui modul ECDL Avansat.
Se obtine prin promovarea si certificarea oricaror 3 module ECDL Avansat.
Se adreseaza cadrelor didactice care, detinand acest permis, doresc sa beneficieze de oportunitatea obtinerii unui numar de credite profesionale transferabile. Permisul ECDL PROFIL DIDACTIC se obtine in urma promovarii a 6 module fixe obligatorii: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar, Baze de date, Prezentari.
Este recomandat de Institutul Bancar Roman, sub egida Asociatiei Romane a Bancilor si Bancii Nationale a Romaniei si a fost dezvoltat prin gruparea specifica a modulelor ECDL, combinate in acord cu nevoile individuale de lucru in domeniul financiar-bancar, in doua variante: – Profil ECDL FIN STANDARD: Instrumente Online, Editare text, Calcul tabelar si Prezentari. – Profil ECDL FIN PROFESIONAL: Editare text, Calcul tabelar Avansat, Prezentari si IT Security.
Modulul ECDL 3D Printing – endorsed by ECDL Foundation – este dezvoltat de ECDL ROMÂNIA si se adreseaza tuturor persoanelor care doresc sa dobandeasca cunostinte de baza in domeniul tehnologiilor de imprimare 3D si sa isi certifice competentele de imprimare 3D la standard international. Modulul se adreseaza de asemenea si persoanelor care lucreaza in acest domeniu si care doresc sa isi certifice competentele de imprimare 3D existente.
Certificarile ECDL PROFIL START BAC si ECDL PROFIL BAC se adreseaza elevilor care, pe langa dezvoltarea portofoliului personal, doresc sa echivaleze proba de competente digitale din cadrul Bacalaureatului. Permisele ECDL PROFIL BAC au aceeasi recunoastere internationala si valabilitate nelimitata ca oricare alt tip de certificare ECDL.
Permisul ECDL PROFIL START BAC se obtine in urma promovarii a 4 module fixe obligatorii: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar.
Permisul ECDL PROFIL BAC se obtine in urma promovarii a 6 module fixe obligatorii: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar, Baze de date, Prezentari.
Testare: online, cu afisarea rezultatelor in timp real Aplicatii: Windows 7 / 8; MS Office 2007/2010/2013/2016 Simulari disponibile: online
Nivelul de competenta digitala pe diploma de Bacalaureat va fi: – “utilizator avansat”, pentru candidatii care au obtinut Permisul ECDL PROFIL START BAC – “utilizator experimentat”, pentru candidatii care au obtinut Permisul ECDL PROFIL BAC
Va puteti inscrie in programul ECDL in orice moment pe www.ecdl.ro prin completarea Formularului de inregistrare si achizitionand apoi o Serie unica de inscriere ECDL.
– Perioada de obtinere a unei certificari ECDL depinde de tipul de certificare ales, de nivelul de competenta al fiecarui candidat si de nevoia de a urma sau nu cursuri in vederea sustinerii acestor examene.
– Candidatii nu au obligatia de a urma un curs de pregatire inainte de a se inscrie in programul de certificare ECDL si de a sustine examenele.
– Pentru pregatire, solicitati simulari ECDL catre Centrul de Testare ECDL la care v-ati inscris.