Named Range (Partea 2)

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Pasul 1.
In lectia Named Range (Partea 1), am vazut ca putem selecta un set de celule si le putem aloca un nume virtual, pentru a-l utiliza apoi in formule fara a mai selecta celulele dorite de fiecare data.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, oferit gratuit tuturor celor care participa la cursurile noastre Excel in clasa.

Pasul 2.
Daca avem mai multe coloane pentru care dorim sa definim nume (Named Range), nu are sens sa facem acest lucru manual, pentru fiecare coloana.
In acest caz, dorim sa creem cate un nume pentru fiecare coloana de trimestru si cate un nume pentru foecare linie de filiala, in total 9 astfel de nume.
Excel dispune de un instrument prin care poate sa genereze automat aceste nume, comanda fiind Create from Selection, plasata in tab-ul Formulas, grupul Defined Names.
Pentru a crea automat toate numele dorite, vom folosi denumirile de coloane si randuri, respectiv etichetele Trim 1 … Trim 4 si numele filialelor, Bucuresti … Brasov.
Selectam tot setul de date (A5:E11) si alegem comanda Create from Selection.

Observam ca sunt bifate optiunile Top row si Left column. Apasand OK, Excel deja a creat denumirile dorite, preluand numele trecute in randul de sus si coloana din stanga.
Pentru a vizualiza aceste nume, vom selecta Name Manager, din tab-ul Formulas, grupul Defined Names.

De remarcat ca, pentru denumirile fata spatiu, s-au preluat aceleasi nume, iar pentru denumirile cu spatiu, in locul spatiului s-a plasat caracterul “Underscore” _. In denumirile range-urilor nu se accepta spatii sau caractere speciale.

Reprezinti o companie si doresti acest curs pentru angajatii/colegii tai?

Citeste cu atentie procedura noastra de instruire Excel pentru companii: Ultra all inclusive

Pasul 3.
Pentru calcularea mediei corespunzatoare trimestrului 2, in celula I8 vom scrie =AVERAGE( , apasam tasta functionala F3 si selectam numele Trim_2 pentru a-l prelua in formula.

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel

Pasul 4.
Dorim sa facem un centralizator pentru filiale. In acest scop vom copia filialele Bucuresti si Ploiesti, lipindu-le intr-o zona libera cu optiunea Paste Special,. Copiem Transpose si celulele Suma si Media.

Pentru calculul sumei pentru Ploiesti, in celula O7 vom scrie =SUM( , apasam tasta functionala F3 si selectam numele Ploiesti. Apasam apoi Enter pentru a obtine valoarea agregata dorita.