Macro (Partea 1) – Inregistrarea

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Pasul 1.

Macro-urile sau Macrocomenzile reprezinta o serie de operatii pre-inregistrate ce ne ajuta sa automatizam lucrul in Excel.

In exemplul de fata, avem mai multe tabele cu angajati, in diferite locatii, pentru care ne propunem sa evidentiem toate salariile mai mici de 600.

In mod normal, ar trebui sa facem cate o formatare conditionata pentru fiecare tabel, ceea ce ar duce la un timp de lucru destul de mare prin repetarea la nesfarsit a acelorasi operatii.

Cu ajutorul macro-urilor, putem inregistra succesiunea de operatii, ii putem aloca si un shortcut si putem rula aceste programe ulterior ori de cate ori este nevoie.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, oferit gratuit tuturor celor care participa la cursurile noastre Excel in clasa.

Pasul 2.

Pentru a automatiza operatia de formatare, selectam celulele cu salariile din primul tabel si, din tab-ul View, grupul Macros, butonul derulant Macros, alegem comanda Record Macro…

In caseta de dialog Record Macro, in campul Macro Name:, vom scrie numele acestui program SalariiMici, iar in campul Shortcut key:, alocam combinatia de taste Ctrl+shift+S. Putem scrie optional si o descriere a acestui macro, in campul Description. In lista derulanta Store macro in:, lasam optiunea This Workbook. Apasam apoi butonul OK.

Urmeaza sa facem toti pasii pentru realizarea formatarii conditionate, acesti pasi fiind acum inregistrati de catre Excel.

In tab-ul View, grupul Macros, butonul derulant Macros, alegem comanda Stop Recording

Reprezinti o companie si doresti acest curs pentru angajatii/colegii tai?

Citeste cu atentie procedura noastra de instruire Excel pentru companii: Ultra all inclusive

Pasul 3.

Urmeaza sa rulam macro-ul inregistrat pe o alta locatie: selectam coloana cu salarii din locatia respectiva si apasam, simplu, shortcut-ul Ctrl+Shift+S.

FOARTE IMPORTANT! fisierul trebuie salvat cu extensia .xlsm (fisier Excel ce poate sa contina Macro-uri). daca nu faceti aceasta salvare, macro-urile vor fi sterse la inchiderea fisierului .xlsx

Nu uitati sa va inregistrati macro-uri pentru toate operatiile pe care le repetati frecvent.

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel