Consolidari de date

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Pasul 1.
A face o consolidare inseamna sa centralizam centralizatoare.
In fisierul de lucru, avem deja trei centralizatoare facute, avand pe linii filiale iar pe coloane, trimestrele anilor 2007, 2008 si 2009, precum si valorile de vanzari corespunzatoare fiecarei filiale si fiecarui trimestru pentru cei trei ani.
Daca aceste centralizatoare sunt identice din punct de vedere fizic, adica au acelasi numar de linii si coloane, iar filialele sunt puse in aceeasi ordine, si trimestrele, de asemenea, in ordinea cronologica, atunci putem sa consolidam datele intr-un mod foarte usor.

Consolidarea presupune adunarea (SUM) sau aplicarea oricarei alte functii de agregare pentru valorile corespunzatoare unei filiale si unui trimestru din toti anii de analizat.
Exemplu: Iasi – Trim 3 = 1100+900+4200=6200
Pentru aceasta, structura tabelelor centralizatoare este replicata in foaia de calcul Consolidare, unde vom aplica acest instrument, nefiind nevoiti sa apelam la functii si formule.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, oferit gratuit tuturor celor care participa la cursurile noastre Excel in clasa.

Pasul 2.
In foaia de calcul Consolidare, selectam celulele in care vom avea valorile insumate.

Din tab-ul Data, grupul Data Tools, apasam butonul Consolidate. In caseta de dialog Consolidate, in lista Function:, selectam Sum.

In campul Reference:, trecand in foaia de calcul Centralizatoare, selectam zona C7:F11 si apasam butonul Add.

Selectam apoi zona C15:F19 si apasam din nou butonul Add.

Selectam apoi zona C23:F27 si apasam din nou butonul Add.

Apasam apoi butonul OK. Excel se va intoarce in foaia de calcul Consolidare si va afisa in celulele selectate sumele.

Zonele de adunat puteau fi oricate si plasate oriunde in registrul curent sau in alte registre de calcul.

Reprezinti o companie si doresti acest curs pentru angajatii/colegii tai?

Citeste cu atentie procedura noastra de instruire Excel pentru companii: Ultra all inclusive

Pasul 3.
La nivel de foaie de calcul, Excel memoreaza zonele selectate pentru consolidare.
De exemplu, daca dorim sa centralizam media vanzarilor pe cei trei ani, selectam zona C17:F21 din foaia Consolidare, apasam butonul Consolidate din tab-ul Data, grupul Data Tools, iar in caseta de dialog Consolidate schimbam doar functia in Average si apasam OK.

Aceste date consolidate nu au legatura in acest moment cu datele initiale. Daca dorim acest lucru, selectam valorile insumate si le stergem. Apasam apoi butonul Consolitate, iar in caseta de dialog Consolidate, selectam functia Sum, bifam optiunea Create links to source data. apasam apoi butonul OK.

Deruland butoanele de grupare (+) din stanga ecranului, vom avea si datele initiale care participa la suma din dreptul fiecarei filiale.

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel