Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile scrise gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Partea I – Excel Incepatori

O scurta introducere in cea mai utilizata aplicatie de calcul tabelar – Microsoft Excel: de la deschiserea si inchiderea aplicatiei Excel, la crearea si salvarea registrelor Excel si cum puteti obtine asistenta direct din aplicatie.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, pe cel mai mare portal de e-learning Microsoft Office din Europa: peste 7000 lectii video interactive in limba romana.

Pentru ca un registru Excel poate contine foarte multe informatii, veti vedea mai intai cum puteti sa le organizati in foi de lucru. Astfel, veti vedea cum se pot crea noi foi, cum le puteti redenumi, copia sau muta in registrul curent sau in alte registre Excel.

Reprezinti o companie si doresti acest curs pentru angajatii/colegii tai?

Citeste cu atentie procedura noastra de instruire Excel pentru companii: Ultra all inclusive

Celula este elementul de baza in Excel. Aici se stocheaza informatia, fie ca este vorba de o valoare numerica, data calendaristica sau un simplu text. Puteti copia sau muta continutul in foaia de lucru curenta sau in alte foi, prin diverse metode de selectie.

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel

Pentru a evidentia informatia din interiorul celulelor puteti adauga chenare, puteti modifica culori – atat pentru text cat si pentru fundalul celulei, puteti ingrosa sau inclina textul. Pentru titlurile din tabelele dvs. puteti stabili diverse moduri de aliniere sau imbina mai multe celule intr-una singura.

Atunci cand aveti de realizat diverse rapoarte repetitive, veti folosi cu siguranta (aproape) aceleasi comenzi. Daca doriti sa castigati mai mult timp, Microsoft Excel va ofera posibilitatea de a accesa orice comanda din ribon, folosind combinatii de taste.

Daca aveti nevoie sa imprimati un raport Excel, este bine sa stiti cum puteti pregati acel raport inainte de a fi imprimat. De exemplu, puteti modifica orientarea paginii sau puteti adauga elemente ce vor fi imprimate pe fiecare pagina. De asemenea este util sa stiti cum puteti imprima titlul tabelului automat, pe fiecare pagina sau tipari doar anumite zone din tabelul dvs.

Puterea Excel-ului sta in calculul automat, pe masura ce modificati sau adaugati date. Aceste calcule se fac cu ajutorul diferitelor functii, iar pentru a le regasi usor Microsoft Excel le-a clasificat in diverse categorii: functii de prelucrare a textului, functii matematice. Pentru a utiliza corect aceste functii veti vedea si cum puteti utiliza referintele de celule relative, absolute si mixte.

Cu totii stim ca “o imagine face cat o mie de cuvinte” asa ca Microsoft Excel va pune la dispozitie o multime de tipuri de grafice pe care le puteti apoi personaliza pentru a putea evidentia cat mai bine informatia de prezentat. Aceste diagrame se pot copia usor si in alte aplicatii, cum ar fi Word sau PowerPoint.

Pentru a vizualiza cat mai bine un raport Excel, trebuie sa facem mici ajustari, ce ne vor ajuta apoi si in procesul de imprimare. De la setarea marginilor si incadrarea tabelului in pagina, la stabilirea diverselor moduri de vizualizare.

Incepand cu versiunea de Excel 2007, Microsoft a introdus in toate aplicatiile Office un nou concept pentru accesarea mai rapida a comenzilor. O panglica (engl.: ribbon) impartita in mai multe taburi, in care se regasesc grupuri de comenzi. Acest mod de lucru va permite identificarea mai rapida a comenzilor dar si posibilitatea de a va personaliza mediul de lucru.

Partea II – Excel Avansati

Sortarea datelor este o modalitate simpla de a ordona informatiile dupa criterii mai simple sau mai complexe. De exemplu, puteti sorta un text dupa ordinea alfabetica sau dupa valori in ordine (des)crescatoare, dar puteti combina de asemenea mai multe criterii de sortare pe mai multe coloane.

Filtrarea, pe de alta parte va permite restrangerea informatiilor din tabel, pentru a va putea concentra pe datele de interes pentru dvs., prin ascunderea acelor randuri care nu indeplinesc criteriul de selectie.

Atunci cand introduceti date in Excel, sunt situatii in care decideti sa asigurati integritatea acelor informatii. Cu ajutorul instrumentului de validare a datelor puteti sa constrangeti utilizatorul sa respecte anumite reguli, cum ar fi introducerea unor valori numerice intr-un anumit interval, sau o anumita lungime a textului.

In Excel totul devine mai usor: se pot prelucra date, se pot face calcule, dar pentru aceasta trebuie sa aducem informatiile in Excel. Si acest lucru este usor, pentru ca Microsoft Excel va pune la dispozitie o gama larga de instrumente pentru importul datelor din diverse surse, cum ar fi fisiere TEXT/CSV, XML, precum si baze de date Access sau chiar SQL.

O trecere in revista a celor mai utilizate functii, din diverse categorii: functii de prelucrare a textului, a datelor calendaristice. Veti vedea si cateva functii logice, functii conditionale sau functii de agregare. Toate acestea va ajuta sa faceti diverse calcule automat, pe masura ce actualizati datele in tabelul dvs.

Ce se intampla cand un parametru al unei functii nu poate fi introdus direct pentru ca este variabil? Gasim o modalitate de a-l calcula? De aici se ajunge la utilizarea unei functii in interiorul altei functii, si astfel ajungem la formule lungi ce pot da erori, asa incat este recomadat sa stim prin ce metode putem sa depanam erorile mai des intalnite.

Pe langa diagramele obisnuite, incepand cu versiunea de Excel 2010, Microsoft a introdus un nou tip de “diagrame celulare” – adica afisarea intr-o celula. Chiar daca sunt atat de mici, pot evidentia mai bine anumite informatii. In plus, incepand cu versiunea de Excel 2013, Microsoft a mai adaugat un instrument util pentru grafice: “Grafice Recomandate”, astfel incat, pornind de la un set de date, acest asistent va recomanda modul in care acestea pot fi reprezentate cel mai bine.

Pe langa formatarea obisnuita, manuala, Microsoft Excel permite o formatare automata, bazata pe reguli – adica o formatare conditionata (engl. Conditional Formatting). Cu acest instrument puteti stabili ce formatare trebuie aplicata, daca se indeplineste o anumita conditie.

Suplimentar, se poate modifica chiar si o formatare simpla, manuala, folosind optiunile avansate ale instrumentului de cautare si inlocuire.

Microsoft recomanda din ce in ce mai mult utilizarea tabelelor “inteligente” folosind un instrument extrem de simplu : Format as table. Acest instrument, nu numai ca ofera o evidentiere a informatiior din tabel, folosind culori, dar obtineti un tabel care se va extinde automat, va include si formulele de pe coloana respectiva, oferind posibilitatea de a calcula totaluri, in functie de filtrele aplicate.

Un alt tabel si mai “inteligent” este tabelul pivot. Este instrumentul cel mai flexibil utilizat pentru agregarea datelor dintr-un tabel Excel.

Daca intr-un capitol anterior vorbeam despre posibilitatea de a castiga timp folosind scurtaturile din taste, cu ajutorul macro-comenzilor puteti castiga si mai mult timp. Acest instrument va poate ajuta in cazul acelor rapoarte repetitive, prin inregistrarea operatiunilor efectuate si apoi repetarea lor ori de cate ori va fi nevoie. Aceste seturi de pasi inregistrati pot fi atasate unor butoane fie din ribonul aplicatiei, fie in bara de acces rapid, sau chiar unor butoane din foaia Excel.

Cu acest capitol nu se incheie calatoria in Excel. Aici doar sunt prezentate alte cateva instrumente considerate de interes, pentru ca va pot ajuta sa castigati timp. De exemplu, cum puteti desparti textul dintr-o coloana pe baza unui separator folosind instrumentul “Text to columns” sau cum puteti gasi o valoare “tinta” cu ajutorul instrumentului “Goal Seek”, alaturi de alte cateva zeci de operatii utile.