Cum sa (nu mai) fi productiv folosind noile versiuni de Excel

Discutii despre orice are macar putina legatura cu domeniul IT
IPP
Moderator
Moderator
Mesaje: 4197
Membru din: Mie Iul 29, 2009 7:26 am
Localitate: Cluj-Napoca

Cum sa (nu mai) fi productiv folosind noile versiuni de Excel

Mesaj de IPP » Sâm Mai 23, 2020 10:43 am

Cu fiecare versiune de Excel lansata auzim sau citim doar despre lucrurile pozitive, niciodata despre lucrurile care mersesera bine pana atunci si in prezent.... nu prea.

Voi deschide acest subiect in sectiunea de Cafenea pentru ca ceea ce voi scrie sunt constatari si frustrari personale, de utilizator vechi de Excel.
Daca va regasiti in aceeasi situatie si aveti exemple propri, subiectul ramane deschis.

Voi scrie cate un mesaj de fiecare data cand voi constata lucruri care fac un utilizator vechi de Excel mai putin productiv: de la functionare defectuoasa in timp de executie la modificari de interfata derutante, de la optiuni bine facute si vizibile in versiuni vechi la abordarea actuala ciudata.

Pentru inceput, pentru a nu dubla mesajul las linkul catre un text mai detaliat:
Fara multe reguli de formatare conditionata in fisierele cu macro

IP

IPP
Moderator
Moderator
Mesaje: 4197
Membru din: Mie Iul 29, 2009 7:26 am
Localitate: Cluj-Napoca

Din ciclul "azi o vedem si nu e"

Mesaj de IPP » Sâm Mai 23, 2020 10:48 am

Au fost vremuri (Excel '97, 2000, xP/2002, 2003) in care situatia era clara: aveai versiunea de baza (in care puteau lipsi de la VBA la diverse drivere de conectare la baze de date sau diverse functii grupate intr-un add-ins) si versiunea professional, cu maximul oferit de versiunea respectiva.

In prezent, se jongleaza cu versiuni si optiuni astfel incat, daca nu alegi de la bun inceput versiunea cea mai completa risti sa ai surprize de compatilitate daca faci niste proiecte destinate mai multor utilizatori care ruleaza versiuni diferite de Excel. Chiar daca inteleg ratiunile de marketing (scopul fiind vanzarea celui mai scump produs) modul in care face acest lucru este [cuvant autocenzurat].

Caz concret: am convins firma pentru care lucrez sa achizitioneze, acum cativa ani, niste licente Excel 2016 Home and Business intr-un moment in care se parea ca Excel 2016 = Excel din office 365 (devenit din mai 2020 Microsoft 365). Cert e ca avea printre altele si functia MAXIFS. Cam in perioada in care a aparut Excel 2019, functia respectiva pur si simplu a disparut odata cu niste updatari solicitate de office 2016. (Recordul meu personal in materie de fisiere individuale excel integrate intr-un sistem este de cca. 100. Din fericire nu a fost cazul, dar cam cum va suna ideea de a crea 100 de fisiere bazandu-va pe niste functii/optiuni care devin brusc indisponibile?)

Exista carti de specialitate in care se vorbeste de power pivot cu referire explicita la Excel 2016 atat doar ca acesta nu este disponibil in unele versiuni asa cum, din cate am citit s-ar putea sa nu fie disponibil nici macar pe unele versiuni de office 365. Asta dupa ce s-a promovat, in unele medii chiar destul de agresiv, Office365 in ideea ca vei avea tot timpul ultimele noutati. Toate

Da, inteleg sa existe versiuni de tipul basic/professional si ce mai vreti dvs. insa acelea sa fie de la bun inceput si definitiv configurate si explicate in suficiente detalii incat sa poti alege in deplina cunostinta de cauza, nu sa pui in versiune "stand alone" niste "features" pana cumpara fraierul licenta dupa care sa i le iei in urma updatarii Office.

IP

IPP
Moderator
Moderator
Mesaje: 4197
Membru din: Mie Iul 29, 2009 7:26 am
Localitate: Cluj-Napoca

Despre modificari in interfata

Mesaj de IPP » Sâm Mai 23, 2020 11:56 am

Am deschis prima data, de curiozitate, un Excel '97 acum mai bine de 20 de ani. Pentru unii ca mine, care au facut (oricum fara prea mare succes) limba franceza si rusa in scoala, precum si pentru altii la fel de antitalent la limbi straine (din pacate), folosirea aplicatiei s-a facut in foarte mare masura pe baza memoriei vizuale in ceea ce priveste locul si aspectul comenzilor.
Cata vreme nu au existat modificari esentiale asta a permis utilizatorului sa treaca fara probleme de diminuare viteza si acuratete in operare de la, cazul meu versiunea '97, la 2000 si apoi 2003.
Ce poate insemna asta pentru un utilizator? Intr-un cuvant, eficienta.
O anecdota. Acum multi ani, unui coleg, aflat la Sofia care avea in fata un Excel 2003 cu interfata in limba bulgara (limba de care niciunul nu aveam sau avem habar) si voia sa dea o anumita comanda aflata intr-un submeniu, i-am putut spune la telefon (in timp ce ma aflam la sute de km distanta, intr-un magazin alimentar si cu un borcan de sfecla rosie in cealalta mana) a catea optiune de meniu (numarand de la stanga spre dreapta), a catea optiune din submeniu (numarand de jos in sus) si cum arata butonul de comanda respectiv.
Astazi, nicio sansa.

Am trecut pana la urma peste socul (sunt convins resimtit si de altii din moment ce au ajuns sa existe pe piata add-in-uri pentru modificat interfata din ribbon in meniu) schimbarii interfetei de la meniu la ribbon insa daca va trebui sa imi schimb in curand locul de munca si sa folosesc un Excel 365 imi va fi greu sa conving pe cineva ca lucrez in acest program de un numar respectabil de ani in timp ce bajbai dupa anumite comenzi:
-redesign total la butoanele-comenzi
-Mutarea unor optiuni, ex. (Versiune - Optiunea Properties)
Excel 2000-2003: File, Properties
Excel 2007: butonul Option, Prepare, Properties
Excel 2010-365: File, Info, Properties (undeva in dreapta)

"Bonus"
-Mutarea unor butoane comenzi in cadrul Ribbon-ului
Daca ai selectat un grafic si vrei sa faci modificari de selectie date, butonul Select Data se afla:
Excel 2007-2010 undeva in partea stanga
Excel 2016-365 undeva in partea dreapta
Butoanele arata diferit (vezi poza atasata)

-Nu mai vorbesc de interfata si comenzile aferante lucrului cu Pivot Table.

Oare cat de greu e sa realizezi ca de la un punct incolo, eficienta in lucrul cu anumite softuri este legata strans de niste automatisme si familiaritatea interfetei, ca redesenarea imaginilor pentru anumite comenzi nu ajuta pe nimeni in acest sens? Oare cum ar fi ca la fiecare versiune noua de avion cadranul care arata nivelul de combustibil sa fie in alta parte si eventual sa arate diferit, ca e mai "cool"?

IP
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Scrie răspuns

Înapoi la “Discutii libere (Cafenea)”