Autocompletare celule goale cu datele de mai sus

Ce este nou in Microsoft Excel 2019?
Informatii despre cum se utilizeaza Microsoft Excel 2019
Calcule, Formule, Functii, Tabele pivot, Analiza datelor, etc
rbvm
Mesaje: 12
Membru din: Joi Iun 02, 2011 8:09 am

Re: Autocompletare celule goale cu datele de mai sus

Mesaj de rbvm » Sâm Noi 19, 2022 3:19 pm

Salut,

Nu sunt sigur că înțeleg la ce te-ai gândit 🤔, deși e posibil să gândim aceeași soluție în feluri diferite.
Pentru situația dată, pentru mine e mai simplu să dau un clic ca să import datele din fișierul sursă în cel în care le prelucrez. Tot aici, mai dau un clic și mi le ordonează după cum am nevoie. Apoi, în acest fișier, am o foaie în care mi se ordonează datele în forma în care am nevoie să le export ulterior.
Din punctul meu de vedere, era important să am de făcut cât mai puține operații în fișier, chiar dacă e puțin mai mult de lucru până să pun la punct mecanismul, decât să copiez de fiecare dată informațiile dintr-un fișier într-altul atunci când mi le generează programul, având în vedere că sunt multe informații de gestionat.
Dar dacă ai o soluție mai simplă, o voi studia cu atenție.

Spor!

Indigo-ONE
Mesaje: 403
Membru din: Mar Dec 11, 2018 8:54 pm

Re: Autocompletare celule goale cu datele de mai sus

Mesaj de Indigo-ONE » Dum Noi 20, 2022 3:35 pm

Salut,


Pentru ca nu am stiut numele si locatia fisierului de unde preiei datele, am scris un cod VBA care formateaza acele date, asa cum ai cerut, dar datele trebuie copiate din fisierul sursa iar de aici se vor prelucra cu codul VBA.

In atasament am pus un fisier cu codul VBA.

Daca ai avea acces la fisierul sursa, ca sa pui codul VBA in el si sa rulezi de acolo (fisierul sursa nu va fi modificat in vreun fel) codul va putea fi modificat sa creeze un fisier si aici sa copieze datele in formatul dorit.

PS
Acest cod VBA putea avea doar cateva linii de cod dar l-am facut asa ca sa-l poti intelege mai usor.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.


"I fear the day that technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots."
Albert Einstein

rbvm
Mesaje: 12
Membru din: Joi Iun 02, 2011 8:09 am

Re: Autocompletare celule goale cu datele de mai sus

Mesaj de rbvm » Dum Noi 20, 2022 9:31 pm

Salut,

Dacă am înțeles bine:
1. tu zici ca pe foaia pe care rulează codul macro să copiez datele de care am nevoie

sau

2. să copiez codul macro în fișierul sursă și el își face treaba acolo.

În teorie, sună bine, dar, ca să înțelegi mai bine cât de complexă e foaia (și aici e un proiect simplu), am atașat ceea ce am lucrat până acum ca să îți faci o idee cam cum îmi doresc să evolueze datele.
Fișierul "IMPORT-EXPORT.xlsm" e cel în care se petrece toată acțiunea, pe foaia "Import". Datele se vor prelua din celălalt fișier din dosar "PP_Checklist_Pictures.xlsx" (cel generat din program). Probabil va trebui să umbli puțin în codul fișierului de lucru ca să actualizezi calea către fișierul sursă.
În fișierul de lucru, vei găsi trei butoane, pe care le utilizezi în ordine:
- primul buton aduce datele din fișierul sursă;
- al doilea buton sincronizează piesele cu materialul și elimină rândurile de care nu avem nevoie;
- al treilea buton copiază datele din coloana A în foaia "Export", coloana D.

Dacă accesezi foaia "Export" după ce rulezi cele trei macro cu ajutorul celor trei butoane, ar trebui să vezi că anumite celule prezintă erori și datele sunt desincronizate (probabil trebuie ajustată și formula sau modalitatea de a copia datele dintr-o foaie în alta). Se rezolvă mutând celulele cu erori de pe rândul 3 pe rândul 2 și copiind apoi celulele în jos, până la finalul tabelului.
Acest fapt se datorează faptului că după prima rulare a celor trei comenzi, dacă salvezi fișierul sau rulezi din nou cele trei comenzi în ordine, cumva datele se desincronizează.
Cum deja fișierul e alterat, probabil va trebui să rescriu codurile ca să le repar.
De asemenea, vei observa că după activarea celui de-al doilea buton, formatul capetelor de tabel se alterează și ele.
Intenția era ca după ce aș fi pus la punct toate macro-urile, ele să ruleze succesiv la un sigur click pe un singur buton, să exporte datele din foaia "Export" într-un fișier text delimitat de tabulatori și să închidă fișierul de lucru fără să îl salveze, evitând astfel să altereze documentul.

Menționez că în fișierele atașate aici nu am utilizat codul tău.
Presupun că se poate face o sincronizare automată între fișierul sursă și cel de lucru pentru ca datele să se sincronizeze automat, chiar și cu ajutorul unui cod vba.

Spor!
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Indigo-ONE
Mesaje: 403
Membru din: Mar Dec 11, 2018 8:54 pm

Re: Autocompletare celule goale cu datele de mai sus

Mesaj de Indigo-ONE » Lun Noi 21, 2022 12:42 am

Salut,

Ce simplu ar fi fost totul daca atasai fisierele de la inceput!!!!!
In fisiere originale datele sunt in col A, B, C etc, incepand cu A9. DAR in primul fisier atasat ai pus datele in col B, C, incepand cu B1 ... cum crezi ca ar fi functionat codul VBA????
Desi te-am intrebat cum e corect (adica ce ai scris pe forum si ce ai prezentat in fisier) din /neatentie/superficialitate nu mi-ai dat raspuns.
Codul ar fi fost usor de facut daca aveam de la inceput, numele si locatia fisierului sursa si imi dadeai detaliile din fisierele originale.
Formulele acelea din foaia "EXPORT" 'strica' formatarea. Trebuie sa fii atent sa fie sarite celulele goale din fisierul sursa...
Datele acelea puteau fi copiate din foaia "IMPORT" si puse in foaia "EXPORT" direct din codul VBA, fara formule...
Eu cer o descriere amanuntita a datelor problemei, deoarece nu imi place sa tot fac/refac codul VBA.
Pe viitor ori atasezi fisierele in cauza ori explici in amanunt ce doresti sa faci, si SIGUR va exista o cale mult mai buna decat ce ai gandit tu.
Iti urez succes!

PS
Formula aceasta =IF((INDEX(D2;0;0))=0;"";INDEX(Import!B10;0;0)) e ciudata :D :D
o poti inlocui cu =IF(LEN(D2);Import!B10;"")

Functie de setarile regionale inlocuieste in formule ";" cu ","


"I fear the day that technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots."
Albert Einstein

rbvm
Mesaje: 12
Membru din: Joi Iun 02, 2011 8:09 am

Re: Autocompletare celule goale cu datele de mai sus

Mesaj de rbvm » Lun Noi 21, 2022 8:11 am

Salut,

Te rog să studiezi puțin fișierul generat de program și vei vedea că datele nu se regăsesc începând cu coloana A, ci cu coloana B. Coloana A are lățimea 0. E o ciudățenie a programului care îl generează, pe care nu o pot controla.

Acum:
... că nu am pus fișierele de la început, este pentru că în momentul în care am cerut ajutor nu mi-erau la îndemână și am creat pe telefon un fișier asemănător cu cel original.
.... că nu am răspuns imediat, nu a fost nici din neatenție, nici din superficialitate. Chiar dacă am cerut ajutor, asta nu înseamnă că dau refresh în permanență pe pagina forumului să văd când mi se răspunde. Sunt conștient că toată lumea are un job sau alte tipuri de activități mai importante decât problema mea și am considerat că dacă problema are rezolvare și cineva are bunăvoința să dea un sfat sau o mână de ajutor, o va face. Deși fișierul îmi e necesar, nu e totuși ceva care îmi trebuie "ieri" ca să (mă) stresez.
.... datele pot fi copiate din "IMPORT" în "EXPORT" din codul VBA, cum zici tu. (Fac o mică paranteză. Am observat că există tendința de a presupune că dacă cineva cere ajutor pe un forum, nu neapărat aici, atunci respectivul se și pricepe la domeniu respectiv. Ei bine, în cazul meu, utilizez Excel pentru o sumedenie de chestii și încerc să îl adaptez cu formule sau coduri astfel încât să îmi ușurez munca cât de mult. DAR NU MĂ PRICEP la coduri și formule încât să le știu pe dinafară. O simplă privire în codurile din fișierele originale ți-ar fi indicat că am luat un cod pentru o problemă de undeva, un cod pentru altă problemă de altundeva. Sunt convins că un expert vede problema în ansamblu, eu însă o iau pas cu pas. Și închid paranteza.) Doar că ordinea coloanelor e diferită în cele două foi și probabil codurile sunt un pic mai complicate.

Voi mai studia problema și recomandările tale, deși mărturisesc că acum probabil va trebui să reiau totul de la început, ceea ce îmi displace la fel de mult ca și ție.

Mulțumesc pentru sfaturi și ajutor, atât ție, cât și celorlalți colegi care s-au implicat, chiar și numai citind.

Spor!

Scrie răspuns

Înapoi la “Intrebari despre Excel 2019”