Baza date clientii (club persoane cu dizabilitati)

Ce este nou in Microsoft Access 2013?
Informatii despre cum se utilizeaza Microsoft Access 2013.
Baze de date, Interogari, Formulare, Rapoarte, etc
kisslevente
Mesaje: 7
Membru din: Mar Dec 16, 2014 3:41 pm

Baza date clientii (club persoane cu dizabilitati)

Mesaj de kisslevente » Vin Feb 26, 2016 3:19 pm

Am si o mica problema, vreau sa fac in access o baza de date la un club pt persoane cu dizabilitati, binenteles si eu sunt tot un membru al clubului. Eu am incercat sa fac si nu reusesc sa fac relatiile, gresesc undeva dar nu stiu unde, sunt incepator.
Am urmatoarele tabele; db_clienti, db_luna, db_zile, db_activitati
1) db_clienti (contine ; nume, prenume, localitatea, diag.boala, tel.)
2) db_luna (contine ; lunile anului ian, feb, mart, apr, .... etc)
3) db_zile (contine ; zilele saptamanii, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ...etc)
4) db_activ ("activitatile" contine ; Inf_cons_sociala, Cons_psihologica, Soci_timp_liber, Activ_socio_cult_ocup, Gim_sala,Utilizare_Pc, Alte activ ).
Ex. un membrul vine intr-o luna in fiecare zi (eee nu chiar in fiecare zi :) ) si face niste activitati, merge la sala de calculatoare, la sala de gimnastica, la consiliere ... etc. Eu ii trec in ce luna si ce zi a venit si ce activitati a facut, (am facut niste campuri la activitati cu DA sau NU , adica a fost sau nu la respectiva activitate)
am facut relatie db_clienti 1 la mai multi cu db_luna , db_luna 1 la mai multi db_zile , db_zile 1 la mai multi db_activitati.

Problema e ca nu ma lasa sa introduc in luna ianuarie doua inregistrari pe aceasi zi. ex: Ion a venit pe 1 ianuarie si a mers la sala gimnastica, calculatoare, consiliere...etc. a doua inregistrare Popescu a mersi si el la alte activitati ... tot pe data de 1 ianuarie ....etc . Si problema este ca nu ma lasa sa fac 2 inregistrari pe aceasi zi. Vreau sa generez un raport cu ce clienti au fost in luna respectiva si sa afiseze activitatile la care a fost si zilele din luna respectiva sa imi faca o suma totala pe luna la fiecare. Daca m-ati ajuta v-as fi recunascator si binenteles promit sa invat mai bine :) . O alta problema care nu are legatura cu acest tabel este foarte fustrant cand sterg o inregistrare sa nu mai fie in ordine id-urile clientilor. Va multumesc anticipat . P.S.(ca sa resetez ordinea clientilor sterg cheia principala creez alta o sterg pe prima si gata revin toate in ordine)
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Tzica
Mesaje: 628
Membru din: Sâm Aug 11, 2012 10:52 pm

Re: Baza date clientii (club persoane cu dizabilitati)

Mesaj de Tzica » Vin Feb 26, 2016 8:33 pm

Surse:
Relatii intre tabele (1)
Relatii intre tabele (2)

Pe scurt, explicatia pentru "cand sterg o inregistrare sa nu mai fie in ordine id-urile clientilor", este ca dvs, aveti de fapt un singur tabel "spart" in mai multe datorita relatiei de unu-la-unu.Explicatii mai amanuntite gasiti in link-urile de mai sus. Dupa care, nu strica sa faceti o copie a BD, in care pe calea DatabaseTools > AnalyzeTable ( avand tabelul sb_asistati selectat) sa vedem practic cum "sparge" aplicatia un tabel..in mai multe.
Ca si idee generala, in MsAcces stocam date in tabele, introduse cu ajutorul formularelor, iar din tabele extragem informatii , cu ajutorul rapoartelor.

Eu zic ca nu sunt necesare tabelele data, luna zile.As sugera un tabel cu date client (nume prenume adresa date contact etc..), un tabel cu activitati (in care stocam numele activitatilor ce se pot desfasura).Toate aceste tabele, vor reprezenta surse pentru combobox-urile de introducere a datelor (fireste ca putem pastra si check-boxul ). Acestea ar fi, in opinia mea datele de pornire.Dupa care, fireste, mai definim doua tabele in care vom introduce datele de prezenta, sa zicem PrezentaProgram(PP) si DetaliuProgram(DP).Aceste doua tabele, le vom lega printr-o relatie de unu - la - mai multi.In tabelul PP , vom avea drept campuri, numele Membrului, si data in care s-a prezentat.In tabelul DP, introducem activitatile la care a participat. s.a.m.d.

Avatar utilizator
mesersmith
Mesaje: 2088
Membru din: Sâm Oct 23, 2010 6:44 am
Localitate: calarasi
Contact:

Re: Baza date clientii (club persoane cu dizabilitati)

Mesaj de mesersmith » Vin Feb 26, 2016 10:19 pm

Din câte văd, abordarea ta este una specifică mai mult Excel-ului, nicidecum access -ului.
Cum spunea și colegul Tzica, deși încă nu am înțeles exact și în detaliu ce anume vrei să obții din această bază, cred că trebuie să ai un tabel cu datele personale ale membrilor, cât de multe dorești tu să introduci(asta pentru că eu m-am obișnuit să gândesc o bază și pentru viitor și să tot adaug module), apoi un tabel cu activități și detaliile lor.
Dar înainte de a te sfătui cu privire la tabele, aș vrea să te întreb ce anume vrei să scoți din baza asta.
Adică, introduci membrii, le asignezi activități și apoi ce?
Vrei să scoți rapoarte de vreun fel? Situații?
Lasă-ţi mintea sa zburde, se pot scoate multe lucruri dintr-o bază, dacă o gândești macro de la început.


Sent from my SM-N910U using Tapatalk

Tzica
Mesaje: 628
Membru din: Sâm Aug 11, 2012 10:52 pm

Re: Baza date clientii (club persoane cu dizabilitati)

Mesaj de Tzica » Sâm Feb 27, 2016 3:31 pm

Messersmith > Welcome back !
Adevarul e ca si prima oara am ezitat sa raspund, forumul fiind de MsA2013, am "capatat" curaj, cand am vazut ca aplicatia urcata este in MsA2003.
Am rascolit forumul de A2003, dar nu am gasit o aplicatie de Facturi/Furnizori/Stocuri care sa fie un exemplu pentru initiatorul topicului (sau poate mi-a scapat mie).
Aplicatia ta din MsA2007 e un bun exemplu practic.Adica si aici, similar, o firma, (clubul) "vinde" activitati mai multor clienti (membri).

kisslevente
Mesaje: 7
Membru din: Mar Dec 16, 2014 3:41 pm

Re: Baza date clientii (club persoane cu dizabilitati)

Mesaj de kisslevente » Sâm Feb 27, 2016 5:10 pm

Bună ziua, vă mulțumesc pentru ajutorul dat și pentru sugestii, după cum am spus, sunt membrul la un club pentru persoane cu dizabilități, prezența persoanelor care vin se face pe un caiet studențesc pe care este trecută ziua și data. Colegele de la secretariat iau caietul cu prezența la sfărșitul lunii și se uită peste el să vadă cine a venit și în ce dată, adună toate datele ( numele și zilele în care au venit pe toată luna )

ex. Ionescu a venit pe data de 1,2,3,4,5,6,7,8,9,15,18,19,20,27,28,29,30,31, - (1-31 Ianuarie)
și activitățiile la care au participat,
- calculatoare,
- sala de gimnastică,
- cabinet informare și consiliere socială,
- consiliere psihologică,
- socializare și timp liber,
- activități socio-culturale și ocupaționale (atelier de traforaj, croitorie, origami, activități care să le ocupe timpul și să deprindă anumite activități motorii, etc ) ,
- alte activități ( excursii, concurs de pescuit, etc, activitatăți în afara clubului ),

toate datele acestea colegele mele le scriu de mână pe hârtie și fac raport lunar pe fiecare membru, cu datele de mai sus.

Întradevăr eu am încercat prima dată in Excel, dar pentru colege le-a fost greu cu toate foiile acelea tabelare, și am zis hai că încerc eu să le ușurez munca :D
În concluzie ca să fiu cât de cât coerent, doresc următoarele :

1) Nume Prenume (într-un câmp sau 2, cum recomandați ?), localitatea, nr.telefon, diagnostic boală.
2) Ziua (când persoana a venit la club)
3) Activitățile la care a luat parte (cele 6 activități + 1 alte activități ) activitățile, ideea colegului Tzica a fost bună cu comboxuri-le, le voi nota DA/NU(a fost sau nu a fost)
_______

" Vrei să scoți rapoarte de vreun fel? Situații? Lasă-ţi mintea sa zburde,...."

Raport cu numele și prenumele, ziua, și activitățile la care le-a avut în respectiva zi. (zilele în care a fost în luna respectivă, să îmi apară totalul zilelor ex. Kiss Levente zile - 1,3,5,7,9,10,22,25,27,30. activitatile. DA, NU, DA, DA, NU, DA , - 10 zile active pe luna respectivă)
1) Raport lunar "total" doar cu cei care au fost, în ordine alfabetică. (voi introduce eu toți membrii, să le vină mai ușor să completeze Form-ul)
2) Query în care să sortez zilele (ceva de gen, between 1/02/2016 and 31/02/2016)
3) Raport pe fiecare activitate (ex. dacă dorește colegele să vadă un total de membrii care au fost in luna X la una din activitățile calculatoare, info.consiliere.. etc), și cam atât cred ca am cam lăsat să zboare mintea cam mult. :))
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

kisslevente
Mesaje: 7
Membru din: Mar Dec 16, 2014 3:41 pm

Re: Baza date clientii (club persoane cu dizabilitati)

Mesaj de kisslevente » Sâm Feb 27, 2016 5:21 pm

Aplicția este făcută în MsA2013, dar salvată în MsA2003, aveam nevoie de extensia ".mdb"
Programul este făcut cu RadBuilder și folosește un fișier ".mdb" pe care se construiește pe baza lui toate form-urile.
aici link-ul programului- http://www.longtion.com/
aici găsiți tutoriale
https://www.youtube.com/watch?v=qE8MwUvC57c

Sper să nu se considere reclamă adresa link-ului.

kisslevente
Mesaje: 7
Membru din: Mar Dec 16, 2014 3:41 pm

Re: Baza date clientii (club persoane cu dizabilitati)

Mesaj de kisslevente » Sâm Feb 27, 2016 5:34 pm

Programul se dezarhivează în C:\Baza de date 2016, altfel nu se leagă la baza de date.

Avatar utilizator
mesersmith
Mesaje: 2088
Membru din: Sâm Oct 23, 2010 6:44 am
Localitate: calarasi
Contact:

Re: Baza date clientii (club persoane cu dizabilitati)

Mesaj de mesersmith » Dum Feb 28, 2016 5:59 pm

"Raport cu numele și prenumele, ziua, și activitățile la care le-a avut în respectiva zi. (zilele în care a fost în luna respectivă, să îmi apară totalul zilelor ex. Kiss Levente zile - 1,3,5,7,9,10,22,25,27,30. activitatile. DA, NU, DA, DA, NU, DA , - 10 zile active pe luna respectivă)"

Pai de ce asa? E greu de urmarit.
Eu as face altfel. Intr-un combo box scrii toate activitatile posibile. Mai mult decat atat, eu am in baze un cod vba cu care introduc orice intr-un combo si daca nu e deja in lista, ma intreaba daca vreau sa adaug si acea inregistrare in sursa combo-ului.
Deci, din combo selectezi activitatea si atat. In raport, pentru ziua respectiva, vor aparea acele activitati selectate din combo. Daca intr-o zi sunt mai multe activitati, va trebui sa faci in formularul tau, mai multe astfel de combo-uri. Mai mult, poti ca langa ele sa adaugi si campuri de timp, cand incepe si cand se termina respectiva activitate.

Cat priveste programul despre care vorbesti tu, nu stiu cu ce se mananca.
Imi pare rau ca timpul nu-mi permite sa incep eu o aplicatie ca sa vezi cam cum ar trebui sa arate, insa din cand in cand voi incerca sa ajut si eu cu cate ceva.

kisslevente
Mesaje: 7
Membru din: Mar Dec 16, 2014 3:41 pm

Re: Baza date clientii (club persoane cu dizabilitati)

Mesaj de kisslevente » Lun Feb 29, 2016 1:10 am

Mulțumesc "mesersmith" pentru informații si încurajări, astăzi m-am documentat mai mult despre relații și am reușit ceva ceva...
Aș dori dacă vei avea un pic de timp, să-mi faci 2 query-uri din care să fac 2 rapoarte

1) Raport persoană /lună (adică query să aleg o persoană din "id_clienti" și să generez un raport cu toată luna pe o singură persoană) cu total zile (dacă a fost prezent doar 10 zile în luna respectivă să afișeze într-o coloană nouă cred ?!), am încercat eu ceva, o să îl vezi în "test1.mdb"
2) Raport total persoane pe toată luna (un raport cu toate persoanele care au fost prezente în luna respectivă)
Atașez kit-ul nou, sunt 2 navigatoare, primul este pentru adăugare "id_clienți", iar al doilea este pentru "id_zile", se apasă "edit" înainte de adăugare zi/lună !
Sunt curios dacă vă apare diacriticele, la mine se vede .
Aștept nerăbdător dacă poate cineva să mă ajute cu rapoartele. Vă mulțumesc tuturor. ;)
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

kisslevente
Mesaje: 7
Membru din: Mar Dec 16, 2014 3:41 pm

Re: Baza date clientii (club persoane cu dizabilitati)

Mesaj de kisslevente » Vin Mar 04, 2016 3:46 pm

Se pare că nu prea a avut nimeni timp să mă ajute cu cele două rapoarte, asta este, am reușit eu ceva.
Nu sunt cele mai reușite raporturi, dar deocamdată este foarte bun.
Programul cu care am realizat (interfața form-ului) a fost făcut cu "Longtion RadBuilder" v.3.5.0.380
Vă atașez kitul complet - "Prezenta Club.rar" care conține ;

1) Raport Centru.rbprj (acesta este sursa programului, se deschide cu "Longtion RadBuilder" v.3.5.0.380 )
2) test1.mdb (baza de date în access 2013, exportat în .mdb access 2003)

Îl puteți modifica cum doriți sau să-l adaptați la ce aveți nevoie. Îl ofer cu drag pentru cei care sunt interesați de el.
Vă mulțumesc pentru ajutorul oferit.
Cu stimă Lev
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Închis

Înapoi la “Intrebari despre Access 2013”