Introducere curs Oracle
Recomandam parcurgerea acestui curs in clasa cu instructor atat incepatorilor in bazele de date cat si avansatilor care au mai scris comenzi SQL in alte tipuri de baze de date.
Agenda cursului Oracle
Modulul 1: Introducere in mediul de lucru Oracle SQL Developer (echivalentul lui SQL Server Management Studio din Microsoft SQL Server)
Descriere modul
In acest modul ne familiarizam cu interfata vizuala Oracle Developer si Sql-Plus. Vorbim despre scripturi, proiecte si instrumentele vizuale sau de cod ce ne permit sa interactionam cu baza de date Oracle.
Lectii
- Prezentare interfata Oracle Developer
- Prezentarea schemei de tabele si obiecte de la CLASA
- Select-uri Scalare (tabela “dummy” dual)
- Operatorul de concatenare ||
- Variabile de substitutie (client)
Modulul 2: Comanda Oracle – Select
Descriere modul
Punctam caracteristicile unice de abordare Oracle privind comanda DML – SELECT.
Lectii
- Prezentarea Clauzelor: From, Where, Group By, Having, Order By
- Restrictii SQL (operatorii Between, IN, LIKE, IS)
- Manipulari de date calendaristice (diferente fata de MS SQL)
- Functia de tratare a valorilor NULL (echivalentul functiei isNULL din T-SQL)
Modulul 3: Functii ce se aplica pe randuri
Descriere modul
Aratam la clasa un calup de aproximativ 30 de functii utile in manipularea tabelelor la nivel de rand.
Daca exista persoane la clasa care au mai folosit si alte baze de date, putem face comparatie intre abordarea Oracle si orice alt provider de baze de date (Microsoft, IBM, etc).
Lectii
- Functii de tip data calendaristica
- Functii de tip text
- Functii numerice
- Alte functii
Modulul 4: Afisarea datelor din mai multe tabele
Descriere modul
Interogarile din mai multe tabele (joins) se pot realiza in baza de date Oracle cu o sintaxa aparte (complet diferita de standardul SQL-ANSI). Pentru persoanele ce nu au mai interogat tabele multiple, explicam conceptele standard din teoria relationala: Cheie primara (PK), cheie straina (FK), Left Join, Right Join, etc.
Lectii
- Ce inseamna “one to many”, “many to many”
- Sintaxa Oracle unica de interogare simultana a tabelelor multiple (folosind clauza Where)
- Sintaxa Standard SQL-ANSI (folosirea in clauza from a cuvintelor cheie: Inner Join, Left Join, Right Join, etc.)
Modulul 5: Functii Agregate (ce se aplica pe grupuri de linii)
Descriere modul
Realizam centralizatoare din tabele multiple, folosind grupari si agregari.
Lectii
- Ce inseamna centralizator (sau nomenclator)
- Clauza Group BY ne permite Gruparea datelor si agregarea lor
- Clauza Having, ocazia de a mai filtra o ultima data recordsetul grupat
- Interdictii in clauza Group BY
- Greseala frecventa ce se face la folosirea clauzei Having
Modulul 6: Manipulari de date (DML)
Descriere modul
Insistam pe automatizarile comenzilor DML (Insert, Update si Delete), ce ne permit migrarea datelor dintr-un tabel in altul.
Lectii
- Import/Export date folosind combinatia Update/Insert si comanda Select
- Create Table si comanda SELECT
Modulul 7: Crearea si manipularea structurilor de date tabelare
Descriere modul
In acest capitol realizam structuri tabelare folosind comenzile DDL (Data Definition Language). In premiera la acest curs, explicam concepte importante: META-DATE si DICTIONARE Oracle.
Lectii
- Instructiunile Create/ALTER/DROP/TRUNCATE TABLE
- Ce este un dictionar?
- Ce sunt META-DATELE?
- Tipuri de META-DATE
Modulul 8: Constrangeri
Descriere modul
Uneori informatiile introduse intr-o baza de date trebuie sa respecte anumite reguli. Constrangerile permit impunerea acestor reguli atunci cand datele vor fi introduse manual sau vor fi importate, in asa fel incat sa se respecte integritatea datelor.
Lectii
- Constrangerea Not Null
- Constrangerea UNIQUE
- Constrangerea CHECK
- Constrangerea Primary Key
- Constrangera Foreign Key
Modulul 9: Subcereri
Descriere modul
Este posibil sa fie complicat sau sa nu se poata scrie un select care sa ne intoarca “dintr-un foc” ceea ce dorim sa extragem dintr-o baza de date. Putem segmenta comenzile Select complexe in mai multe comenzi select mai simplu de scris (inteles si procesat).
Lectii
- Cand apelam la subcereri?
- Subcereri simple
- Subcereri corelate
- Tabele derivate
Modulul 10: Vederi (Views)
Descriere modul
Salvam selecturile in baza de date si avem numai avantaje.
Lectii
- Ce sunt vederile
- Avantajele vederilor
- Crearea vederilor
- Consumarea vederilor
Modulul 11: Alte obiecte din baza de date Oracle
Descriere modul
Acest modul este gandit ca un preambul pentru cei care doresc sa continue studiul bazei de date Oracle (unde nu exista doar tabele, vederi si constrangeri, ci mult mai multe tipuri de obiecte).
Lectii
- Ce inseamna Sequence?
- Ce sunt procedurile si functii stocate?
- Ce sunt indecsi?
Modulul 12: Optimizarea interogarilor Oracle-SQL (optional)
Descriere modul
Cand interogam simultan zeci (sau chiar sute) de tabele ce contin fiecare milioane (sau miliarde) de inregistrari, sunt obligatorii de implementat tehnicile de optimizare SQL. Explicam concepte legate de NORMALIZARE, INDEXARE si Quering Avansat.
Lectii
- Ce sunt indecsii Oracle si de cate feluri?
- Greseli frecvente in quering-ul masiv de date
- SQL Tuning
- Cand facem indecsi si (mai ales) CAND SA NU FACEM indecsi in tabelele Oracle
- Concepte si tehnici administrative ce ne ajuta la marirea vitezei de interogare (filegroups, cod stocat, clustering, etc)
Certificarile oferite
- Interna, tiparita, care atesta absolvirea cu succes a cursului (emitent IT Learning)
- Online, download, care atesta sustinerea cu succes a examenelor online (emitent IT Learning)
- Nationala (calificare “Operator introducere, validare si prelucrare date – cod COR 411301”), in urma examenului sustinut in fata comisiei ANC (emitent Agentia Nationala pentru Calificari, Min. Educatiei si Min. Muncii)
- Europeana, in urma sustinerii examenelor aferente (emitent ECDL)
- Internationala, in urma sustinerii examenului Microsoft Office Specialist – Excel – Core/Expert/Master (emitent Certiport – USA)
Standard de calitate
Conform insusi principiului de baza al Sistemului de management al calitatii, implementat de IT Learning, obiectivul nostru este satisfactia clientului. Pentru atingerea acestui obiectiv, evaluarea calitatii serviciilor livrate este esentiala.
In acest sens va incurajam sa folositi orice cale si metoda de comunicare (feedback la cald si la rece, testimonial scris, telefon, e-mail, blog, forum, retele sociale etc.), pentru a va exprima, nu atat satisfactia pentru calitatea serviciilor noastre, care reprezinta in fapt angajamentul nostru ferm, asumat prin contract, cat mai ales, daca este cazul, insatisfactia de orice fel privind prestatia noastra, care ne va ajuta sa imbunatatim standardul acestor servicii, in beneficiul dvs.
Ce include taxa de participare la curs
Taxa de participare include serviciile de instruire in clasa, cu instructori certificati Microsoft, precum si urmatoarele beneficii, unice in Romania, oferite exclusiv de IT Learning:
- Evaluarea initiala a nivelului dvs. de cunostinte si abilitati, prin completarea online a unui chestionar;
- Suportul de curs in format electronic (manualul “Step by step”, in limba romana, in format text, plus capturile de ecran aferente si prezentarile din timpul cursului in format PowerPoint, precum si workshop-urile de la curs);
- Access pe cel mai mare portal e-learning www.office-learning.ro, dezvoltat de trainerii si consultantii IT Learning, pentru o perioada de 12 luni;
- Evaluarea finala a cunostintelor si abilitatilor practice dobandite in urma absolvirii cursului, prin rezolvarea unui exercitiu complex, in cadrul unui workshop;
- Certificatul de participare, care atesta absolvirea cu succes a cursului;
- Raportul de evaluare, redactat de trainer, in care va fi consemnat progresul dvs., comparand nivelul initial de abilitati, cu cel final;
- Consultanta post-instruire, prin intermediul forumului Comunitatii utilizatorilor MS Office din Romania, in calitatea dvs. de membru.
Inscriere / Facturare / Plata / “Money back guarantee”
- Daca sunteti persoana fizica, sau grup de maxim 5 participanti din partea unei companii, va puteti inscrie doar in clasele noastre deschise, anuntate pe site la pagina “Calendar Cursuri Open“
- Rezervarea locului / locurilor in sala de curs Open se face telefonic (0787.692.238) sau prin e-mail la adresa , in reply urmand sa primiti fisa de inscriere care trebuie completata de dvs. si retrimisa noua impreuna cu datele de facturare
- Urmeaza emiterea facturii, pe care o veti primi tot pe e-mail, in baza careia urmeaza sa efectuati plata (transfer bancar sau depunere numerar in contul IT Learning) si sa ne trimiteti confirmarea aferenta
- Veti primi la randul dvs. confirmarea noastra ferma ca sunteti inscris(a) la cursul respectiv, impreuna cu detaliile organizatorice (orarul cursului, coffee-break, pauza de pranz etc.)
- Urmeaza livrarea cursului, iar la finalul acestuia completarea feedback-ului, conform formularului de evaluare , in baza caruia se poate invoca clauza “Money back guarantee”: “In cazul obtinerii unui nivel de satisfactie mai mic de 75 % , reflectat de formularul de feedback, garantam returnarea taxei de participare sau reluarea cursului fara nici un cost”.
- Daca sunteti persoana juridica si doriti inscrierea unui grup de peste 5 participanti, vom formula o oferta personalizata cu discount de volum, exclusiv pentru compania dvs., conform specificatiilor primite telefonic, prin fax (0371.602.780) sau pe e-mail la adresa
- Dupa acceptarea ofertei (livrabile, costuri, agenda, perioada si locatia organizarii cursului) urmeaza etapa contractuala
- Odata agreata forma finala a contractului de legal-ul partilor, urmeaza semnarea si livrarea efectiva a serviciilor convenite, a caror facturare si plata se va face numai dupa primirea feadback-urilor completate de absolventi la finalul instruirii si numai in virtutea clauzei “Money back guarantee”:”In cazul obtinerii unui nivel de satisfactie mai mic de 75 % , reflectat de formularului atasat , garantam renuntarea la contravaloarea instruirii sau reluarea cursului cu alt trainer, fara nici un cost aditional”)