Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile scrise gratuite?

Inscrie-te la unul din cele doua cursuri AutoCAD in clasa (cu instructor acreditat Autodesk)

Lectia 9.1: Crearea blocurilor (Block)

Preambul

Blocul (Block) este un ansamblu de obiecte simple care se comporta, dupa definire, ca un singur obiect. Este recomandat sa se creeze blocuri pentru toate piesele care se utilizeaza de mai multe ori un cadrul unui ansamblu (ex.: suruburi, piulite, saibe, rulmenti, etansari, simboluri si desene schematice de pompe sau alte utilaje).

Pe langa gestionarea lor usoara in cadrul desenului (ex.: selectarea si mutatea unui singur obiect), blocul poate fi inserat de cate ori dorim in desenul curent sau in alte desene, beneficiaza de un punct de baza (Base point) care va fi suprapus peste viitorul punct de inserare (Insertion point) in desen.

Comanda Block, permite crearea blocuri, setarea unui nume si a unui punct de baza. Se poate accesa din Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Block sau Tab-ul Insert, Panel-ul Block – butonul Create.

Prescurtarea (shortcut key) pentru comanda Block este B. Se poate scrie ca atare pe prompt-ul Command: si se apasa Enter sau Space.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “78.Crearea blocurilor (Block).dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Cu ajutorul comenzilor de desenare si modificare, desenati proiectia laterala a unui surub M10*20 sau deschideti lista Layers si apasati pe caracteristica ON/OFF a layer-ului SURUB M10 pentru a-l face vizibil. Gasiti astfel desenul surubului gata-facut.

Pasul 3

Lansati din nou comanda Create block, pentru a deschide fereastra Block Definition. Scrieti in campul NameSurub M10, apasati pe butonul Select Objects si selectati elementele componente din desenul surubului, apasati apoi Enter pentru a incheia sesiunea de selectie. Apasati pe butonul Pick point si selectati punctul indicat (Specify insertion base point). Selectati optiunea Delete.

Ati creat astfel un bloc cu numele Surub M10, salvat in memoria desenului curent si gata de a fi utilizat.

Pasul 4

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, pe cel mai mare portal de e-learning Microsoft Office din Europa: peste 7000 lectii video interactive in limba romana.

Lectia 9.2: Inserarea blocurilor (Insert)

Preambul

Dupa ce am creat blocurile cu comanda Block , acestea pot fi inserate in desen cu ajutorul comenzii Insert, aflata, de asemenea in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Block sau Tab-ul Insert, Panel-ul Block – butonul Insert.

Prescurtarea (shortcut key) pentru comanda Insert este I. Se poate scrie ca atare pe prompt-ul Command: si se apasa Enter sau Space. Se va deschide fereastra Insert, de unde veti alege, din lista derulanta Name, numele blocului dorit si parametrii de inserare. De regula, punctul de inserare se va specifica in zona grafica (Specify on screen)

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “79.Inserarea blocurilor (Insert).dwg” utilizand butonul de aplicatie , plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Lansati comanda Insert si alegeti blocul cu numele Surub M10. Verificati scara de inserare 1 pe cele trei axe, unghiul de rotire 0, optiunea Specify on screen activa pentru Insertion point si apasati OK. Selectati punctul de inserare conform figurii de mai jos:

Pasul 3

Reluati comanda Insert si completati desenul cu inca doua suruburi, in celelalte gauri.

Observati cat de usor este sa lucrati cu blocuri, in loc sa desenati surubul in fiecare locatie necesara.

Desigur, ati observat ca surubul este prea scurt pentru a realiza corect asamblarea celor doua placi. Continuati cu lectia intitulata Modificarea blocurilor, pentru a vedea cum putem edita blocurile (Block Editor)

Utilizati crearea si inserarea blocurilor pentru orice obiecte complexe care se repeta in desen. Puteti crea, de asemenea un bloc pentru chenarul si tabelul indicator necesare completarii plansei desenului.

Pasul 4

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

»

Reprezinti o companie si doresti acest curs pentru angajatii/colegii tai?

Citeste cu atentie procedura noastra de instruire Microsoft Excel pentru companii (ce se aplica oricarui alt curs).

Lectia 9.3: Transcrierea blocurilor in fisiere separate (Wblock)

Preambul

Salvarea blocurilor in fisiere separate se face cu comanda Write Block (Wblock). Formatul fisierului in care sunt transcrise blocurile este .dwg (AutoCAD Drawing). Aceasta transcriere este utilizata pentru a crea desenul de executie al obiectului desemnat de bloc si pentru a permite inserarea acestuia in alte desene. Veti vedea intr-una din lectiile viitoare ca se poate insera intr-un desen nou un bloc salvat intr-un alt desen, cu ajutorul mediului AutoCAD Design Center.

Prescurtarea (shortcut key) pentru comanda Wblock este W. Se poate scrie ca atare pe prompt-ul Command: si se apasa Enter sau Space. Se va deschide fereastra Write Block, de unde veti alege blocul ce urmeaza a fi salvat si calea unde acesta va fi scris ca fisier .dwg.

Comanda Wblock se poate lansa si din butonul derulant plasat in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Insert, Panel-ul Block Definition, din butonul derulant in care gasim si comanda Create Block (Block).

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “80.Transcrierea blocurilor in fisiere separate (Wblock).dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Lansati comanda Wblock prin tastarea literei W si apoi apasati Enter sau Space. Alegeti blocul cu numele Surub M10. Selectati apoi calea in care va fi scris fisierul si remarcati ca estensia propusa este .dwg.

Pasul 3

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Ai intrebari tehnice legate de AutoCad si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Autodesk din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale AutoCAD

Lectia 9.4: Modificarea blocurilor (Block Editor)

Preambul

Modificarea blocurilor se face cu comanda Block Editor (Bedit), disponibila in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Block sau Tab-ul Insert, Panel-ul Block.

Prescurtarea (shortcut key) pentru comanda Block Editor este BE. Se poate scrie ca atare pe prompt-ul Command: si se apasa Enter sau Space. Se va deschide fereastra Edit Block Definition, de unde veti alege blocul ce urmeaza a fi editat si apasati OK pentru a intra in sesiunea de editare.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “81.Modificarea blocurilor (Block Editor).dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Lansati comanda Block Editor si selectati din lista de blocuri disponibile, blocul Surub M10. Apasati butonul OK pentru a porni editarea blocului.

La Ribbon-ul Drafting & Annotation de adauga Tab-ul Block Editor. In zona grafica va aparea numai blocul cu toate elementele sale. De aceasta data putem modifica separat orice obiect din componenta blocului. Aceasta comanda este foarte utila intrucat previne explodarea blocului, redefinirea lui si reinserarea in toate pozitiile din desen. In interfata Block Editor avem disponibile toate comenzile si optiunile programului AutoCAD ca si cum am lucra intr-un desen separat.

Pasul 3

Lansati comanda Stretch din Tab-ul Home si selectati capatul liber al tijei surubului in fereastra Crossing.

Selectati apoi punctul de baza si dati o deplasare de 10 mm pe directia X+ (0 grade). Observati lungirea tijei surubului.

Apasati apoi butonul Close Block Editor. Se deschide fereastra in care optati pentru salvarea blocului.

Revenind in zona grafica a desenului de bara, observati modificarea celor trei suruburi.

Pasul 4

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Lectia 9.5: Utilizarea optiunii AutoCAD Design Center

Preambul

Inserarea blocurilor in desenul curent se poate face si din alte desene. Acest lucru este posibil prin utilizarea interfetei AutoCAD Design Center, prin accesarea comenzii Adcenter, plasate in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Insert, Panel-ul Content.

Mai mult, tot de aici se pot importa si layer-e sau stiluri, tipuri de linii, etc., din alte desene, optiuni de mare ajutor pentru economisirea timpului de proiectare.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “82.Utilizarea optiunii AutoCAD Design Center.dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Lansati comanda Adcenter si selectati din lista Folder List, fisierul Fasteners – Metric. Derulati lista cu grupele de obiecte din desen si selectati Block. Din lista de blocuri disponibile, selectati blocul Hex Nut – 10 mm side.

Apasati apoi butonul dreapta al mouse-ului cu cursorul pe icon-ul blocului si alegeti optiunea Insert Block.

In fereastra Insert, alegeti RotationAngle180. Apasati apoi OK si inchideti fereastra AutoCAD Design Center pentru a putea alege pozitia blocului. Selectati punctul indicat in desen.

Pasul 3

Repetati inserarea prin apasarea tastei Space sau Enter in celelalte doua pozitii.

Pasul 4

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Lectia 9.6: Atasarea referintelor externe (Xref)

Preambul

Am vazut care sunt avantajele lucrului cu blocuri: gestionarea ansamblurilor de obiecte ca un tot unitar, modificarea globala a desenului blocului inserat, etc.

Asemanator lucrului cu blocuri, programul AutoCAD pune la dispozitie o metoda si mai rafinata de inserare a pieselor intr-un ansamblu – utilizarea referintelor externe (Xref).

Acest concept presupune existenta pieselor componente in desene separate si asamblarea lor in desenul curent, prin atasarea imaginii pieselor respective si salvarea informatiei despre calea in care sunt salvate.

Un prim avantaj este ca desenul de ansamblu va ocupa mai putina memorie la salvare.

Un al doilea mare avantaj este posibilitatea lucrului in echipa. Modificarea desenelor componentelor va fi preluata si de desenul de ansamblu, acesta incarcand totdeauna componentele la ultima editie.

De asemenea, ca si in cazul blocurilor, referintele externe pot fi deschise pentru editare (Edit Xref In-Place) in desenul de ansamblu (se face si modificarea fisierului componentei) sau se poate edita in fisierul separat al componentei (Open Xref)

Inserarea referintelor externe se face cu ajutorul comenzii Attach, plasate in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Insert, Panel-ul Reference.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “83.Atasarea referintelor externe.dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat. In arhiva se afla si componenta 83.Brat.dwg, pe care va trebui sa o dezarhivati si sa o puneti in acelasi director.

Pasul 2

Lansati comanda Attach pentru a deschide fereastra Select Reference File. Selectati in campul Look in calea in care ati salvat fisierele dezarhivate, in Files of typeDrawing(.dwg) si selectati apoi fisierul 83.Brat.dwg.


Apasati butonul OK pentru a deschide fereastra Attach External Reference si verificati setarile din figura de mai jos.

Fata de pozitia piesei din zona de Preview, selectati RotationAngle90.

Apasati apoi butonul OK pentru a insera piesa in desenul curent si alegeti punctul indicat:

Pasul 3

Utilizand metodele de editare cu grip-uri, realizati, pas-cu-pas, ansamblul de mai jos:

Pasul 4

Selectati piesa orizontala si rotiti-o cu copiere in pozitia indicata (unghiul de 135 de grade)

Pasul 5

Selectati piesa rotita la 135 de grade si observati adaugarea Tab-ului External Reference la Ribbon-ul Drafting & Annotation.

Apasati butonul External Reference pentru a deschide fereastra cu acelasi nume. Observati in lista centrala date despre desenul curent si referinta atasata. In linia referintei gasim calea in care este salvata, optiunea TypeAttach si StatusLoaded. De asemenea, in menu-ul shortcut al referintei, avem optiunile disponibile (deschidere pentru editare – Open, atasare de noi exemplare – Attach, descarcare – Unload, incarcare – Load, detasare – Detach si tansformarea referintei in block – Bind…, caz in care se pierde legatura cu fisierul extern).

Pasul 6

Selectati ultima piesa din dreapta si apasati butonul Edit Reference In-Place. Se deschide fereastra Reference Edit , unde aveti selecta referinta 83.Brat. Apasati OK si desenati gaura din centrul canalului si linia de ax aferenta.

Din menu-ul shortcut, alegeti optiunea Close REFEDIT session si Save Reference Edits. Observati aplicarea modificarii la toate instantele piesei in ansamblu.

Pasul 7

Selectati din nou piesa din dreapta si apasati butonul Open Reference, ceea ce duce la deschiderea fisierului piesei. Observati aplicarea modificarilor facute In-Place si in fisierul piesei.

Pasul 8

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.