Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile scrise gratuite?

Inscrie-te la unul din cele doua cursuri AutoCAD in clasa (cu instructor acreditat Autodesk)

Lectia 7.1: Crearea stilurilor de scriere (Text Style)

Preambul

Stilul de scriere (Text Style) reprezinta suma tuturor caracteristicilor unui text din punctul de vedere al formei, marimii, alinierii si orientarii acestuia. Stilul de scriere se poate modifica in fereastra Text Style, posibil a fi deschisa prin accesarea butonului Text Style plasat in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Annotation, in partea ascunsa a acestuia.

Programul AutoCAD dispune de doua stiluri implicite: Annotative si Standard. Puteti crea si salva in memoria desenului curent oricate stiluri doriti. Crearea stilurilor de scriere este una din activitatile care ar trebui salvata in fisiere de tip sablon (Drawing Template File) pentru a putea avea acces oricand la aceste stiluri.

Vom crea in cele ce urmeaza doua stiluri de scriere pentru care vom evidentia caracteristicile setate.

Pasul 1

Deschideti programul AutoCAD 2015 si incepeti un desen nou, alegand din lista Templates… fisierul acadiso.dwt.

Pasul 2

In Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Annotation, in partea ascunsa a acestui panel, apasati butonul Text Style.

Se deschide astfel fereastra Text Style, unde vom crea si gestiona setul de stiluri de scriere.

Apasati butonul New… , completati numele Times – bold pentru noul stil de scriere si apasati butonul OK. Observati aparitia in lista de stiluri a noului stil.

Setati Font NameTimes New Roman si Font StyleBold. Intr-un desen avem situatii in care vom scrie cu diverse inaltimi de text. De aceea, prin conventie, inaltimea textului (Height) se va lasa la valoarea 0, pentru a forta sistemul sa afiseze prompt-ul care splicita specificarea inaltimii textului, propunand o valoare implicita de 2.5 mm.

Se mai pot seta aici urmatoarele caracteristici:

Width Factor – factorul de latime al literei (implicit 1)

Oblique angle – unghiul de inclinare – implicit 0 (asemanator optiunii Italic)

Upside-down – optiune ce permite scrierea inversa “cu sus-ul in jos”

Backwards – optiune ce permite afisarea textului in oglinda fata de linia de simetrie verticala.

Apasati butonul Apply pentru a salva stilul nou creat.

Pasul 3

Apasati butonul New… , completati numele AutoCAD pentru noul stil de scriere si apasati butonul OK. Observati aparitia in lista de stiluri a noului stil si ordonarea alfa-numerica a stilurilor din lista.

Setati Font Namecomplex.shx si caracteristica Vertical pentru a forta scrierea verticala (litera-sub-litera). Se observa ca pentru fonturile .shx (proprii programului AutoCAD avem activa caracteristica Vertical si inactiv Font Style. Apasati butonul Apply si apoi Close.


Pasul 4

Deschideti lista Text Styles, plasata langa butonul Text Style, in partea ascunsa a Panel-ului Annotation. Setati curent stilul Standard.

Pasul 5

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, pe cel mai mare portal de e-learning Microsoft Office din Europa: peste 7000 lectii video interactive in limba romana.

Lectia 7.2: Scrierea textelor pe o singura linie (Text)

Preambul

In AutoCAD se pot scrie texte cu doua comenzi: Single Line (Text) si Multiline Text.

Comanda Single Line (Text) permite scrierea textelor linie cu linie, apasarea tastei Enter ducand la trecerea pe linia de text urmatoare. Apasarea de doua ori a tastei Enter duce la incheierea comenzii.

Comanda Single Line (Text) se poate lansa in executie prin apasarea pe butonul plasat in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Annotation, in butonul derulant care cuprinde si comanda Multiline Text.

Dialogul pentru comanda Single Line (Text) se desfasoara in zona liniilor de comanda, unde vi se vor cere in ordine, alegerea punctului de start (Start point), inaltimea textului (Height), unghiul de rotire (Rotation angle) si continutul efectiv al textului.

Prescurtarea (shortcut key) pentru comanda Text este DT. Se poate scrie ca atare pe prompt-ul Command: si se apasa Enter sau Space. Daca se doreste alegerea unei alte alinieri decat cea implicita (Base point) se poate accesa optiunea Justify, unde puteti seta urmatoarele moduri de incadrare:

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “62.Scrierea textelor pe o singura linie (Text).dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Verificati faptul ca stilul curent de scriere este Standard, prin deschiderea partii ascunse a Panel-ului Annotation. Lansati in executie comanda Text, apasand pe butonul ei, din acelasi panel. Alegeti punctul de start al textului si introduceti urmatorii parametri:

Command: TEXT

Current text style: “Standard” Text height: 2.5000 Annotative: No

Specify start point of text or [Justify/Style]: alegeti punctul de start

Specify height <2.5000>: 10

Specify rotation angle of text <0>: Enter

TEXT – Introduceti cele 7 linii de text apasand Enter dupa fiecare linie

Pasul 3

Setati curent stilul AutoCAD. Lansati din nou comanda Text si alegeti un punct de start in partea stanga-sus a textelor scrise anterior. Alegeti inaltimea 10, unghiul implicit <270> si scrieti textul Comenzi (Enter – pentru a trece pe linia urmatoare) de desenare.

Selectati liniile de text scrise si constatati ca ele sunt obiecte separate si pot fi gestionate independent.

Pasul 4

Setati curent stilul Times – bold. Lansati din nou comanda Text si alegeti un punct de start in partea stanga-sus, deasupra textelor scrise anterior. Alegeti inaltimea 20, unghiul implicit <0> si scrieti textul DT (Text).


Pasul 5

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Reprezinti o companie si doresti acest curs pentru angajatii/colegii tai?

Citeste cu atentie procedura noastra de instruire Microsoft Excel pentru companii (ce se aplica oricarui alt curs).

Lectia 7.3: Scrierea textelor pe mai multe linii (Mtext)

Preambul

Comanda Multiline Text (Mtext) permite scrierea textelor pe mai multe linii compacte (paragraf). Textul astfel scris se comporta ca un singur obiect atunci cand este selectat.

Comanda Multiline Text (MText) se poate lansa in executie prin apasarea pe butonul plasat in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Annotation, in butonul derulant care cuprinde si comanda Single Line.

Dialogul pentru comanda Multiline Text (MText) se desfasoara in zona liniilor de comanda, dar dispune si de Ribbon propriu, cu toate optiunile de formatare a textului, asemanator programului MS Word.

Command: _mtext Current text style: “Times – bold” Text height: 10

Annotative: No

Specify first corner: selectati primul colt al dreptunghiului de incadrare

Specify opposite corner or [Height/Justify/Line

spacing/Rotation/Style/Width/Columns]: selectati al doilea colt al dreptunghiului de incadrare

Trebuie retinut ca programul va utiliza doar latimea impusa coloanei textului. Daca textul este mai mare, coloana se extinde in partea ei inferioara. Textul poate fi scris de la tastatura sau poate fi preluat din orice fisier cu optiunile Copy/Paste.

Prescurtarea (shortcut key) pentru comanda MText este MT. Se poate scrie ca atare pe prompt-ul Command: si se apasa Enter sau Space.

Optiunile de aliniere sunt aceleasi ca la comanda Text. Daca la textele scrise cu comanda Single Line Text nu se putea formata textul de pe o linie decat cu un singur stil de text si culoarea implicita data de layer, in cazul textului scris cu comanda Multiline Text, putem schimba toate caracteristicile textului selectand diferite portiuni din el, pana la nivel de caracter.

Pasul 1

Dezarhivati desenul cu numele “63.Scrierea textelor pe o singura linie (MText).dwg” si fisierul text cu numele “63.Scrierea textelor pe mai multe linii (Mtext).txt”, si deschideti desenul utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Lansati in executie comanda Mtext, apasand pe butonul ei, din Panel-ul Annotation. Alegeti zona de incadrare a textului prin specificarea primului punct al ferestrei si apoi a coltului opus. Observati ca a fost stabilita astfel latimea coloanei care va cuprinde textul.

Pasul 3

Deschideti fisierul text cu numele “63.Scrierea textelor pe mai multe linii (Mtext).txt”, selectati tot textul si apasati Ctrl+C pentru a copia continutul in Clipboard. Mergeti apoi in desenul deschis si asigurati-va ca aveti cursorul plasat in coloana deschisa la Pasul 2. Apasati butonul dreapta al mouse-ului si alegeti, din menu-ul shortcut, optiunea Paste, pentru a aduce textul copiat in coloana Mtext. Apasati butonul Close Text Editor, plasat in partea dreapta a Ribon-ului. Selectand textul scris cu comanda Mtext, veti observa ca este un singur obiect, un paragraf compact.

Observati, de asemenea ca textul este scris implicit in stilul de scriere curent (Times – bold), in Ribbon fiind setate fontul Times New Roman si caracteristica Bold, provenite din setarile Text Style. Deoarece in Text Style avem setata inaltimea textului 0, comanda Mtext propune o inaltime initiala de 10.

Pasul 4

Studiati Ribbon-ul comenzii Mtext si observati seturile de caracteristici pe care le putem modifica:

Style – schimbarea stilului de scriere si al inaltimii;

Formatting – schimbarea fontului, culorii si caracteristicilor Bold, Italic, Underline;

Paragraph – schimbarea incadrarii (Justification), optiuni de numerotare (Bullets and Numbering), spatiere (Line Spacing), etc.;

Insert – inserare de simboluri (Symbols), coloane (Columns) si campuri (Field);

Spell Check – optiuni de verificare a corectitudinii scrierii;

Tools – optiunea Find/Replace.

Pasul 5

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Ai intrebari tehnice legate de AutoCad si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Autodesk din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale AutoCAD

Lectia 7.4: Modificarea continutului textelor (Ddedit)

Preambul

Spuneam in lectiile anterioare ca scrierea textelor se realizeaza in AutoCAD cu doua comenzi:

Single Line (Text)

Multiline Text (Mtext)

Dupa ce am scris texte, de multe ori ne punem problema modificarii lor din punct de verere al continutului si caracteristicilor.

Pentru entitatile de tip Single Line Text (scrise cu comanda Text), modificarea se face cu ajutorul comenzii Edit Text (Ddedit), posibil a fi lansata din menu-ul shortcut deschis in zona grafica dupa selectarea, in prealabil, a unui text.

Putem modifica, de asemenea continutul unui text si din fereastra Properties, aflata tot in menu-ul shortcut, dupa selectarea textului. Aici vom putea modifica si celelalte caracteristici ale textului aferente stilului de scriere.

Prescurtarea (shortcut key) pentru comanda Edit Text (DDEDIT) este ED. Se poate scrie ca atare pe prompt-ul Command: si se apasa Enter sau Space.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “64.Modificarea continutului textelor (Ddedit).dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Selectati textul Line si alegeti din menu-ul shortcut comanda Edit. Observati ca textul este incadrat intr-o fereastra de culoare albastra si este deschis pentru editare. Plasati cursorul in zona dorita si aplicati modificarile de continut: Line – L. Dupa ce ati terminat modificarea, apasati butonul stang al mouse-ului oriunde in zona grafica sau tasta Esc sau Enter, pentru a incheia editarea textului. Comanda ramane in executie si selectati in continuare celelalte texte cu numele comenzilor de desenare. Adaugati la fiecare prescurtarea comenzii respective (shortcut key).

Pasul 3

Selectati ultimele patru linii de text si deschideti fereastra Properties. Setati culoarea Red pentru aceste linii de text si,de asemenea, stilul de scriere Times – bold.

Pasul 4

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

»

Lectia 7.5: Modificarea proprietatilor textelor (Mtedit)

Preambul

Pentru entitatile de tip Multiline Text (scrise cu comanda MText), modificarea se face cu ajutorul comenzii Multiline text edit (Mtedit), posibil a fi lansata din menu-ul shortcut deschis in zona grafica dupa selectarea, in prealabil, a unui multiline text.

Odata cu lansarea comenzii Mtedit, Ribbon-ul va afisa optiunile Multiline Text Editor, aceleasi ca si la crearea textelor cu comanda Mtext.

Putem modifica, de asemenea continutul unui text multiline si din fereastra Properties.

Prescurtarea (shortcut key) pentru comanda Multiline Text Edit (MTEDIT) este MTE. Se poate scrie ca atare pe prompt-ul Command: si se apasa Enter sau Space.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “65.Modificarea proprietatilor textelor (Mtedit).dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Selectati paragraful din partea dreapta si alegeti, din menu-ul shortcut, comanda Mtedit. Deplasati cursorul pe rombul din dreapta riglei, apasati butonul stang al mouse-ului si deplasati cursorul pentru a modifica latimea coloanei.

Pasul 3

Selectati textul “Scrierea textelor pe mai multe linii” si scrieti in locul lui “Multiline Text”. Selectati toata linia si schimbati culoarea in Red si inaltimea textului la 20.

Pasul 4

Selectati textul “Multiline Text (Mtext)” din a doua linie, schimbati culoare in Yellow si selectati caracteristica Underline. Procedati la fel si cu celalalt text “Multiline Text (Mtext)” de mai jos.

Pasul 5

Selectati textul de inaltime 10 si aplicati optiunea Center pentru a-l centra in coloana. Daca textul nu se centreaza, mariti latimea coloanei.

Pasul 6

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Lectia 7.6: Crearea hasurilor (Hatch, Bhatch)

Preambul

Comanda Hatch, realizeaza hasurarea interiorului unui contur inchis. In versiunile anterioare de AutoCAD, comanda se numea Bhatch (Boundary Hatch) dar a fost redenumita la Hatch. Totusi, putem apela inca si denumirea Bhatch, aceasta producand rezultate identice comenzii Hatch. Lansarea comenzii Hatch duce la schimbarea Ribbon-ului, acesta continand acum toate optiunile si caracteristicile proprii hasurii.

Prescurtarea (shortcut key) pentru comanda Hatch este H. Se poate scrie ca atare pe prompt-ul Command: si se apasa Enter sau Space.

Comanda Hatch poate fi accesata prin apasarea butonului aflat in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Draw.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “66. Crearea hasurilor (Hatch, Bhatch).dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Cu layer-ul HASURA declarat curent, lansati comanda Hatch si setati modelul ANSI31 cu un factor de scara de 0.7, pastrand unghiul de 0 grade. Selectati apoi puncte in interiorul contururilor din figura de mai jos (Pick internal point).

Pasul 3

Lansati din nou comanda Hatch si setati unghiul de rotire al hasurii la 90 de grade. Selectati apoi contururile indicate in figura de mai jos.

Pasul 4

Lansati din nou comanda Harch, alegeti modelul BRICK prin derularea listei de modele Pattern. Setati un factor de scara de 1 si unghiul de rotire la 0 grade. Selectati un punct in interiorul conturului format de cele patru linii.

Pasul 5

Lansati din nou comanda Hatch, selectati modelul Angle, scara 2 si unghiul de 45 de grade, apoi alegeti din Tab-ul Options, optiunea Normal Island Detection. Din menu-ul shortcut, alegeti optiunea Select Objects si selectati in fereastra cele trei obiecte din partea dreapta.

Pasul 6

Lansati comanda Hatch si alegeti, din Panel-ul Properties, tipul de hasura Gradient. Selectati modelul de gradient indicat si apoi un punct in interirul conturului intre dreptunghi si triunghi.

Pasul 7

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Lectia 7.7: Proprietatile hasurilor, asociativitatea

Preambul

Modificarea unei hasuri se face prin seletarea ei, ceea ce duce la schimbarea Ribbon-ului, acesta continand aceleasi optiunile ca si in cazul comenzii Hatch, in Tab-ul Hatch Editor.

De asemenea, avem la dispozitie si comanda Hatch Edit,care va deschide fereastra Hatch Edit, unde avem, intr-un alt aranjament, toate optiunile si caracteristicile hasurii. Aici se pot face aceleasi modificari ca si in Tab-ul Hatch Editor.

Prescurtarea (shortcut key) pentru comanda Hatch Edit este HE. Se poate scrie ca atare pe prompt-ul Command: si se apasa Enter sau Space.

Comanda Hatch Edit poate fi accesata prin apasarea butonului aflat in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Modify, in partea ascunsa a acestuia sau alegerea ei din menu-ul shortcut dupa selectarea hasurii.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “67. Proprietatile hasurii, asociativitatea.dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Selectati hasura din interiorul celor patru linii si alegeti din Panel-ul Properties, optiunea Background Color si culoarea Cyan.

Pasul 3

Selectati hasura din interiorul cercului si modificati modelul de hasurare Ar-Conc, cu scara 0.05 si unghiul 0.

Pasul 4

Selectati hasura de tip Gradient si modificati Pattern-ul in GR_CYLYN si culorile 1 – Red si 2 – Blue.

Pasul 5

Hasurile beneficiaza implicit de proprietatea de asociativitate (Asociativity). Aceasta proprietate confera hasurii legatura cu granita (boundary) pe care se desfasoara. Punerea in evidenta a acestei proprietati se face prin modificarea conturului in interiorul caruia este plasata hasura. Aceasta se va extinde la noua forma si marime a granitei modificate. Sunt prezentate mai jos doua exemple de asociativitate:

Exemplul 1. Modificarea conturului unei piese sectionate


Exemplul 2. Modificarea succesiva a pozitiei unei linii componente a granitei. Daca prin deplasarea liniei se va deschide conturul pe care este raspandita hasura, proprietatea de asociativitate este anulata :

** STRETCH **

Specify stretch point or [Base point/Copy/Undo/eXit]:

Hatch boundary associativity removed.


Pasul 6

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Lectia 7.8: Crearea tabelelor (Table)

Preambul

Crearea tabelelor in AutoCAD se face cu ajutorul comenzii Table. Tabelele au infatisarea si caracteristicile asemanatoare celor din Excel, utilizatorul avand posibilitatea sa-si configureze celulele tabelului dupa dorinta si, mai mult, sa preia date prin functia Link dintr-o foaie de calcul Excel. Butonul comenzii Table este plasat in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Annotation.

Stilul tabelelor se creaza si se gestioneaza prin comanda Table Style, utilizarea ei activand fereastra cu acelasi nume unde putem crea stiluri noi sau le putem modifica pe cele existente. Comanda Table Style, plasat in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Annotation, in partea ascunsa a acestuia. Implicit, programul AutoCAD are un singur Table Style, denumit Standard.

Pasul 1

Deschideti programul AutoCAD 2015 si incepeti un desen nou, alegand din lista Templates… fisierul acadiso.dwt.

Pasul 2

In Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Home, Panel-ul Annotation, in partea ascunsa a acestui Panel, apasati butonul Table Style.

Se deschide astfel fereastra Table Style, unde vom crea si gestiona setul de stiluri de creare a tabelelor.

Apasati butonul New… , completati numele Table 1 pentru noul stil si apasati butonul Continue. Se va deschide fereastra New Table Style.

Observati ca tabelul AutoCAD dispune de trei tipuri de celule, in functie de importanta lor:

Title – linia de titlu care reuneste toate celulele din primul rand (Merge)

Header – titlul coloanei – prima celula a coloanei tabelului, plasata in randul 2

Data – celulele de date – restul celulelor din tabel

Setarea caracteristicilor se face pentru fiecare tip de celula din cele trei expuse mai sus, prin accesarea, rand pe rand a fiecarui tip din lista Cell Styles.

Pentru stilul Table 1, setati Table direction pe optiunea Up.

Pentru celula Title, setati Fill colorRed.

Selectati apoi Cell StylesHeader si setati in Tab-ul GeneralFill colorCyan. In tab-ul Text, setati Text colorRed.

Selectati apoi Cell StylesData si setati in Tab-ul Text, inaltimea (Text height) la 4 si Text color Yellow.

Apasati apoi butonul OK in fereastra New Table Style si Close in fereastra Table Style.

Stilul nou creat, Table 1, a fost introdus in lista de stiluri disponibile, alaturi de Standard si a fost declarat automat stil curent.

Pasul 3

Apasati butonul Table , alegeti un numar de 2 coloane in campul Columns si 4 rabduri de date in campul Data rows. Apasati apoi butonul OK si selectati pozitia tabelului in zona grafica.

Apasati Esc pentru a iesi din sesiunea de introducere de date (completarea tabelului). Vom vedea in pasul urmator cum se poate schimba stilul tabelului si cum afecteaza modificarea stilului infatisarea tabelului.

Pasul 4

Selectati tabelul si alegeti din menu-ul shortcut optiunea Table Style. Alegeti apoi din lista derulanta din dreapta optiunii, stilul Standard. Observati modificarea tabelului potrivit setarilor din stilul ales.

Pasul 5

Selectati tabelul si completati-l conform exemplului de mai jos.

Pasul 6

Lansati comanda Table Style si selectati in fereastra Table Style stilul Standard apasand apoi pe butonul Modify pentru a intra in sesiunea de modificare.

In fereastra Modify Table Style, alegeti, pentru celula Title, Text colorRed si Text height10, iar pentru celulele Header, Text colorCyan si Text height5.


Observati in zona grafica modificarea caracteristilor tabelului conform noilor setari ale stilului Standard.

Pasul 7

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.