Lectia 3.1: Utilizarea comenzilor de vizualizare (Zoom, Pan)
Preambul
O recomandare generala este sa creati desenele in AutoCAD la scara 1:1, adica in marime naturala. Veti utiliza apoi metode de aranjare in pagina a proiectului si tiparire la scara dorita. De asemenea, avantajul desenarii obiectelor in marime naturala este cel al evitarii calculelor de scalare si al masurarii lungimilor, suprafetelor, volumelor la adevarata lor valoare, fara a mai pierde timp cu convertirea valorilor obtinute conform scarii de desenare.
In diverse situatii, mai ales cand lucram la desene mari, vom fi pusi in situatia sa vizualizam intreg desenul sau numai o parte a acestuia, un detaliu, o zona, etc.. Acest lucru se poate realiza prin utilizarea comenzilor de vizualizare din grupa View, si anume comenzile Zoom si Pan:
1. Zoom – ne permite marirea sau micsorarea imaginii desenului in zona grafica.
Prescurtarea (shortcut key) comenzii Zoom este litera Z.
Lansarea ei in executiese poate face din urmatoarele locuri:
a. Z (Enter) – shortcut key Z scris in linia de comanda, urmat de apasarea tastei Enter
b. Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul View, Panel-ul Navigate, lista derulanta Zoom
c. Navigation Bar – bara de nazigare, plasata initial in partea dreapta a zonei grafice, lista Zoom
d. Rotirea rolei mouse-ului inainte-inapoi
e. Menu-ul shortcut deschis in zona grafica prin apasarea butonului dreapta al mouse-ului
Aceasta comanda dispune de mai multe optiuni:
a. Extents – extinde dreptunghiul de incadrare al obiectelor desenate in zona grafica
b. Window – extinde pe ecran zona incadrata intr-o fereastra dreptunghiulara
c. Previous – restabileste vizualizarea imedoat anterioara
d. Realtime – mareste/micsoreaza imaginea in timp real
e. All – afiseaza pe ecran dreptunghiul de incadrare al obiectelor si limitelor desenului
f. Dynamic – afiseaza pe ecran zona incadrata intr-o fereastra ce se poate mari sau micsora si deplasa pentru a incadra imaginea dorita
g. Scale – mareste sau micsoreaza imaginea in zona grafica cu un factor de scalare specificat
h. Center – afiseaza in zona grafica imaginea cuprinsa intr-o fereastra dreptunghiulara si centreaza mijlocul ei in mijlocul zonei grafice
i. Object – extinde imaginea unui obiect selectat la marimea zonei grafice
j. In – mareste imaginea in timp real (componenta separata a optiunii Zoom Realtime)
k. Out – micsoreaza imaginea in timp real (componenta separata a optiunii Zoom Realtime)
2. Pan – ne permite deplasarea desenului in zona grafica.
Prescurtarea comenzii Pan este litera P.
Selectarea comenzii Pan se poate face din aceleasi locuri ca si comanda Zoom
Utilizand rola mouse-ului, comanda Pan se activeaza prin apasarea si mentinerea apasata a rolei si deplasarea cursorului in zona grafica. Odata cu aceasta deplasare se deplaseaza si imaginea.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “15.Utilizarea comenzilor de vizualizare (Zoom, Pan).dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.
Desenul prezinta planul unei case. Vom utiliza comenzile de vizualizare Zoom si Pan pentru a aduce in zona grafica diverse imagini ale desenului.
Pasul 2
Din Navigation Bar, selectati optiunea Extents . Observati extinderea desenului la marimea zonei grafice.
Pasul 3
Alegeti din lista derulanta optiunea Zoom Window si selectati in zona grafica o fereastra conform pozei de mai jos:
Se observa ca portiunea de desen cuprinsa in fereastra este expandata la marimea zonei grafice.
Pasul 4
Selectati din Navigation Bar, comanda Pan , deplasati cursorul in zona grafica, apasati butonul stanga al mouse-ului si mentineti-l apasat, deplasati apoi imaginea pana cand obtineti aproximativ vederea de mai jos:
Pasul 5
Selectati din lista derulanta a comenzii Zoom, optiunea All, . Observati revenirea la imaginea integrala a desenului.
Pasul 6
Plasati cursorul in zona grafica si rotiti rola mouse-ului in sus. Observati marirea dinamica (realtime) a imaginii.
Pasul 7
Rotiti rola mouse-ului in jos pentru micsorarea imaginii.
Pasul 8
Cu ajutorul rolei mouse-ului, realizati o combinatie de Zoom si Pan pentru a readuce imaginea aproximativ la vizualizarea de mai jos.
Pasul 9
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 3.2: Salvarea si utilizarea vederilor (Named Views)
Preambul
Pentru un desen mare, cu multe obiecte, utilizarea comenzilor Zoom si Pan este aproape obligatorie, pentru a aduce pe ecran detalii ale planului la care lucrati.
Vederile obtinute in urma aplicarii comenzilor de vizualizare se pot salva in memoria desenului curent, li se pot atribui nume sugestive si pot fi restabilite oricand in cadrul sesiunii de desenare. Acest lucru se realizeaza cu comanda View, plasata in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul View, Panel-ul Views. Butonul care activeaza aceasta comanda este View Manager.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “16.Salvarea si utilizarea vederilor (Named views).dwg” .
Desenul prezinta planul casei utilizat si in lectia precedenta. Vom utiliza comenzile de vizualizare Zoom si Pan pentru a detalia anumite zone ale desenului si vom salva vederile astfel obtinute. Veti observa ca, utilizand optiunea de restabilire a vederilor salvate, veti castiga timpul aferent cautarii unor anumite zone ale desenului. Desigur, acest lucru este cu atat mai vizibil cu cat desenul este mai laborios (ex. Un plan de oras in care trebuie sa cautam cartiere, strazi sau cladiri).
Pasul 2
Cu ajutorul comenzii Zoom si a optiunii Window, mariti zona unde este localizata piscina.
Apasati pe butonul View Manager, plasat in Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul View, Panel-ul Views. Se deschide fereastra View Manager, in care observati lista vederilor din desenul curent.
Apasati pe butonul New… pentru a deschide fereastra New View / Shot Properties. In campul View Name, scrieti numele PISCINA si apasati OK pentru a salva vederea.
Aceasta va fi adaugata in lista Views din fereastra View Manager.
Inchideti apoi si fereastra View Manager, apasand pe butonul OK.
Pasul 3
Prin aceeasi metoda ca la Pasul 2, stabiliti si salvati vederi pe zona living-ului, dormitorului si holului de la intrare.
Pasul 4
Pentru restabilirea unei vederi salvate, in fereastra View Manager, selectati numele vederii dorite din lista Views si apasati butonul Set Current si apoi OK. Restabiliti, prin aceasta metoda, vederea DORMITOR.
Pasul 5
Selectati din lista vederilor denumite, aflata in Panel-ul Views, diverse vederi salvate pentru a le restabili in zona grafica.
Pasul 6
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 3.3: Utilizarea cubului de vizualizare (View Cube)
Preambul
Pentru a facilita si mai mult lucrul, programul AutoCAD ne pune la dispozitie o unealta puternica si deosebit de utila – cubul de vizualizare (View Cube), plasat in zona grafica, in partea dreapta-sus.
Cu ajutorul acestui instrument putem sa:
– Orientam vederea intr-una din pozitiile ortografice prestabilite: Top, Front, Back, Bottom, Left, Right
– Orientam vederea intr-una din pozitiile izomentrice prestabilite: SW, SE, NE, NW Isometric
– Rotirea vederii curente cu 90 grade in sens orar sau trigonometric (Antiorar)
– Restabilirea vederii initiale (Home)
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “17.Utilizarea cubului de vizualizare (View Cube).dwg” utilizand butonul de aplicatie , plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.
Desenul prezinta planul casei utilizat si in lectia precedenta. Vom utiliza cubul de vizualizare (View Cube) pentru a stabili diverse vederi.
Pasul 2
Deplasati cursorul pe cubul de vizualizare si apasati butonul dreapta al mouse-ului pentru a deschide menu-ul shortcut aferent, selectati apoi optiunea Set Current view as Home.
Apasati apoi pe coltul din dreapta-jos al cubului.
Obtineti astfel orientarea vederii in pozitia SE Isometric. Este o vedere spatiala, utilizata atunci cand realizati modele 3D.
Pasul 3
Apasati pe fata Top a cubului pentru a reveni la vederea initiala.
Pasul 4
Pentru rotirea vederii curente cu 90 de grade in sens orar, apasati pe sageata indreptata spre dreapta-jos.
Pasul 5
Selectati optiunea Home pentru a reveni la vederea setata ca Home View.
Pasul 6
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 3.4: Utilizarea rotii de navigare (Steering Wheel)
Preambul
Pe langa facilitatile oferite de View Cube, programul AutoCAD ofera inca o unealta de mare utilitate ce combina intr-un singur instrument comenzile de vizualizare Orbit, Zoom, Pan si alte utilitare Walk, Center, UP/DOWN si Look, menite sa asigure rapiditate si precizie in activitatea de orientare a vederilor si navigare in desen.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “18.Utilizarea rotii de navigare (Steering Wheel).dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.
Desenul prezinta planul casei utilizat si in lectia precedenta. Vom utiliza roata de navigare (Steering Wheel) pentru orientarea vederii in zona grafica, mariri/micsorari si deplasari de inagine in zona grafica.
Pasul 2
Deplasati cursorul pe Bara de navigare si apasati pe butonul rotii de navigare pentru a o activa. Se observa ca instrumentul este legat de pozitia cursorului, deplasandu-se odata cu acesta. Deplasati cursorul in zona Zoom, apasati si mentineti apasat butonul stanga al mouse-ului. Deplasati mouse-ul si observati efectul Zoom Realtime.
Eliberati butonul mouse-ului pentru a incheia marirea/micsorarea imaginii.
Pasul 3
Apasati butonul stanga al mouse-ului cu cursorul in zona Pan. Deplasati imaginea in campul vizual al zonei grafice (Pan Realtime).
Pasul 4
Utilizati optiunea Walk pentru a va “plimba” prin desen avand ca efect rotirea si deplasarea desenului in zona grafica.
Pasul 5
Utilizati optiunea Look pentru a “arunca o privire” in desen. Efectul optiunii Look este asemanator cu Pan Realtime.
Pasul 6
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.