Sumar lectii
- Lectia 14.1: Utilizarea comenzii SURFNETWORK
- Lectia 14.2: Crearea suprafetelor de tip LOFT
- Lectia 14.3: Crearea suprafetelor de tip SWEPT
- Lectia 14.4: Crearea suprafetelor prin extrudare (EXTRUDE)
- Lectia 14.5: Crearea suprafetelor de revolutie (REVOLVE)
- Lectia 14.6: Racordarea suprafetelor (SURFBLEND)
- Lectia 14.7: Constructia suprafetelor tip capac (SURFPATCH)
- Lectia 14.8: Crearea suprafetelor echidistante (SURFOFFSET)
- Lectia 14.9: Utilizarea comenzii SURFFILLET
- Lectia 14.10: Utilizarea comenzilor SURFTRIM si SURFUNTRIM
- Lectia 14.11: Extinderea suprafetelor (SURFEXTEND)
- Lectia 14.12: Utilizarea comenzii SURFSCULPT
Lectia 14.1: Utilizarea comenzii SURFNETWORK
Preambul
In AutoCAD putem crea o varietate de suprafete, atat procedurale cat si de tip NURBS. Suprafetele procedurale au implicit si proprietatea de asociativitate (Surface Asociativity), ceea ce inseamna ca aceste suprafete pot fi deformate prin modificarea formei curbelor de baza.
Una din aceste suprafete este Surfnetwork, creata cu ajutorul comenzii cu acelasi nume, comanda plasata in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Create. Aceasta suprafata se bazeaza pe curbe dispuse pe doua directii principale, notate u si v.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “45.Utilizarea comenzii SURFNETWORK.dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Surfnetwork si selectati curbele de culoare verde pentru a defini setul de pe prima directie. Apasati tasta Enter pentru a incheia selectia
Selectati apoi curbele galbene de pe cea de a doua directie si apasati Enter.
Veti obtine astfel suprafata din figura de mai jos.
Pasul 3
Pentru punerea in evidenta a proprietatii de asociativitate, selectati muchia din dreapta si modificati pozitia grip-ului de jos. Veti observa schimbarea formei suprafetei create la pasul anterior.
Pasul 4
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 14.2: Crearea suprafetelor de tip LOFT
Preambul
Suprafetele de tip Loft pot fi create in AutoCAD pe baza unor curbe plane sau spatiale, inchise sau deschise. De asemenea, curbele de baza ale acestui tip de suprafata pot fi si muchii ale suprafetelor existente.
Comanda Loft se afla in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Create. De mentionat faptul ca este aceeasi comanda Loft pe care o putem lansa si din tab-ul Home, dar, preluata din tab-ul Surface, are deja setat modul Surface de creare a obiectelor 3D pornind de la curbe inchise.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “46.Crearea suprafetelor de tip LOFT.dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Loft din tab-ul Surface si selectati, pe rand, cele doua curbe inchise din partea stanga a desenului. Selectati optiunea Cross sections only si observati crearea suprafetei de mai jos.
Pasul 3
Lansati din nou comanda Loft si selectati curbele numerotate 1,2 si 3. Pentru muchiile 1 si 3, mentineti tasta CTRL apasata atunci cand le selectati, deoarece fac parte din suprafetele existente. Incheiati selectia prin apasarea tastei Enter si observati aparitia suprafetei.
Puteti alege apoi optiunea Continuity pentru schimbarea continuitatii pe muchiile de start si final (G0, G1 sau G2) si, de asemenea, optiunea Bulge magnitude pentru modificarea “bombarii” suprafetei, prin alegerea unei valori intre 0 si 1.
Pasul 4
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 14.3: Crearea suprafetelor de tip SWEPT
Preambul
Suprafetele de tip Sweep se obtin cu comanda SWEEP, plasata in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Create. Crearea acestui tip de suprafata presupune existenta unei curbe care va fi deplasata pe un traseu denumit cale (Path), acesta putand fi o curba plana sau spatiala sau o muchie a unei suprafete existente.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “47.Crearea suprafetelor de tip SWEEP.dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Sweep din tab-ul Surface si selectati curba plasata in planul XY pe prompt-ul Select objects to sweep. Apasati Enter pentru a incheia selectia si, mentinand tasta CTRL apasata, selectati muchia de sus a suprafetei din partea stanga. Apasati Enter si observati aparitia suprafetei dorite.
Pasul 3
Suprafata creata cu comanda Sweep este, de asemenea, asociativa la curbele de baza. Modificarea curbei din planul XY cu ajutorul grip-urilor duce la modificarea formei suprafetei create.
Pasul 4
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 14.4: Crearea suprafetelor prin extrudare (EXTRUDE)
Preambul
Realizarea suprafetelor extrudate se poate face cu ajutorul comenzii Extrude, plasata in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Create. La fel ca si in cazul celorlalte comenzi de realizare a suprafetelor, comanda Extrude , preluata din tab-ul Surface, are deja setat modul Surface de creare a obiectelor 3D pornind de la curbe inchise.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “48.Crearea suprafetelor prin extrudare (EXTRUDE).dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Extrude din tab-ul Surface si selectati muchia din spate a suprafetei existente, mentinand tasta CTRL apasata. Introduceti inaltimea de extrudare de 100 mm pe directia Z+.
Pasul 3
Extrudati si muchia din fata a suprafetei pe directia Z- cu o valoare de 50 mm pentru inaltime.
Pasul 4
Lansati comanda Extrude si selectati muchia frontala din dreapta. Introduceti 50 pentru valoarea inaltimii.
Pasul 5
Realizati o extrudare a curbei inchise din dreapta, pe inaltime de 150 mm. Selectati curba de baza si deformati-o tragand de unul din grip-uri. Puneti in evidenta astfel proprietatea de asociativitate a suprafetei.
Pasul 6
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 14.5: Crearea suprafetelor de revolutie (REVOLVE)
Preambul
Comanda REVOLVE, plasata in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Create, isi propune sa creeze o suprafata pornind, fie de la o curba deschisa, fie de la una inchisa sau de la muchia unei suprafete existente, prin rotirea acesteia in jurul unei axe, pe un anumit unghi specificat.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “49.Crearea suprafetelor de revolutie (REVOLVE).dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Revolve din tab-ul Surface si selectati curba deschisa din stanga, pe prompt-ul Select objects to revolve. Apasati Enter pentru a incheia selectia si alegeti apoi cele doua Endpoint-uri ale liniei de ax pentru a stabili axa de rotatie. Introduceti valoarea de 180 de grade pentru unghiul de revolotie (Specify angle of revolution)
Pasul 3
Lansati din nou comanda Revolve si selectati suprafata din dreapta. Alegeti cele doua Endpoint-uri ale axei si observati dezvoltatea suprafetei de revolutie bazate pe muchiile exterioare ale suprafetei initiale. Introduceti valoarea de 90 de grade pentru unghiul de revolutie.
Pasul 4
Puneti in evidenta proprietatea de asociativitate a suprafetei prin modificarea curbei de baza cu ajutorul unui grip.
Pasul 5
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 14.6: Racordarea suprafetelor (SURFBLEND)
Preambul
Comanda SURFBLEND, plasata in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Create, va crea o suprafata de trecere intre doua suprafete existente, preluand ca si curbe de baza, muchiile acestor suprafete, fie ele inchise sau deschise.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “50.Racordarea suprafetelor (SURFBLEND).dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Surfblend si selectati primul set de muchii, numerotate 1,2 si 3 in figura din stanga. Apasati Enter pentru a incheia selectia primului set.
Selectati apoi cel de-al doilea set de muchii pentru suprafata de sus si apasati Enter. De remarcat faptul ca selectia unor muchii componente ale unor suprafete se face mentinand tasta CTRL apasata.
Puteti modifica apoi continuitatea supratetei in zonele de start si final, pe optiunile G0, G1 sau G2, si, de asemenea optiunea Bulge magnitude (“bombarea”) pe o valoare intre 0 si 1.
Pasul 3
Pentru suprafetele din partea dreapta, lansati din nou comanda Surfblend si selectati curba circulara din planul XY, apasand Enter. Selectati apoi curba circulara de pe a doua suprafata, apasand Enter pentru a incheia selectia.
Observati aparitia suprafetei si posibilitatea de a alege continuitiatea si bombarea pe cele doua optiuni disponibile, Continuity si Bulge magnitude.
Pasul 4
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 14.7: Constructia suprafetelor tip capac (SURFPATCH)
Preambul
Pentru a inchide cu o noua suprafata o deschidere aflata intr-o suprafata existenta se poate utiliza comanda SURFPATCH, plasata in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Create.
Aceasta comanda va realiza astfel un capac peste deschidere.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “51.Constructia suprafetelor tip capac (SURFPATCH).dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Surfpatch si selectati muchia de sus a suprafetei din stanga, apasand Enter pentru a incheia selectia.
Observati suprafata creata si optiunile pe care le avem la dispozitie in continuare: Continuity, setata implicit pe G0 – position, Bulge magnitude, setata pe valoarea 0.5 si Constrain geometry, optiune care ne permite construirea capacului prin curbe de ghidare suplimentare. Pentru continuitatea implicita G0, Bulge magnitude nu este luat in considerare.
Pasul 3
Lansati din nou comanda Surfpatch si selectati muchia suprafetei din mijloc. Apasati Enter pentru a incheia selectia si selectati optiunea Continuity pe valoarea G1.
Continuitatea se mai poate seta si utilizand grip-ul triunghiular din partea dreapta-sus a capacului.
Observati efectul combinat al continuitatii G1 – Tangent si al optiunii Bulge magnitude pe valoarea 0.5.
Pasul 4
Construiti un capac si pe deschiderea suprafetei din dreapta si setati, de aceasta data, continuitatea pe valoarea G2 – Curvature si Bulge magnitude pe valoarea maxima, 1.
Pasul 5
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 14.8: Crearea suprafetelor echidistante (SURFOFFSET)
Preambul
Crearea unei suprafete paralele si echidistante fata ce o suprafata data se poate face cu comanda SURFOFFSET, plasata in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Create.
Aceasta comanda va cere selectia unei suprafete si indicarea directiei si distantei pentru deplasare, precum si a modului de creare a rezultatului final: suprafata sau solid.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “52.Crearea suprafetelor echidistante (SURFOFFSET).dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Surfoffset si selectati suprafata din stanga apasand butonul dreapta al mouse-ului sau tasta Enter pentru a incheia selectia. Observam ca, automat, directia de offset este indicata spre interiorul suprafetei selectate.
Din menu-ul shortcut, alegeti optiunea Flip direction pentru a inversa directia de offset. Introduceti apoi valoarea de 30 mm pe prompt-ul Specify offset distance.
Pasul 3
Lansati comanda Surfoffset si selectati suprafata din dreapta, apasand apoi Enter pentru a incheia selectia.
Din menu-ul shortcut alegeti optiunea Both sides pentru a permite obtinerea suprafetelor echidistante de ambele parti ale celei initiale.
Acceptati distanta implicita de 30 mm pe prompt-ul Specify offset distance si observati aparitia celor doua suprafete noi.
Pasul 4
Lansati comanda Undo pentru a reface situatia dinaintea celei de a doua comenzi Surfoffset.
Lansati comanda Surfoffset si selectati aceeasi suptafata din dreapta. Alegeti optiunea Solid si apoi Flip direction. Apasati Enter pentru a accepta valoarea de 30 mm pentru Specify offset distance. Observati ca, de aceasta data a fost creat un solid, asemanator comenzii Thicken pentru adaugarea grosimii unei suprafete.
Pasul 5
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 14.9: Utilizarea comenzii SURFFILLET
Preambul
Racordarea a doua suprafete se face in AutoCAD cu comanda SURFFILLET, plasata in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Edit.
Comanda cere selectia a doua suprafete intre care va crea o suprafata de racordare cu raza constanta specificata, cu sau fara taierea portiunilor in plus (Trim surface).
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “53.Utilizarea comenzii SURFFILLET.dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Surffillet si alegeti din menu-ul shortcut optiunea Radius. Setati raza de racordare la valoarea 20 mm.
Selectati apoi, pe rand, suprafata de culoare verde si cea de culoare magenta si observati aparitia suprafetei de racordare. Raza de racordare se poate modifica selectand din nou optiunea Radius sau actionand asupra grip-ului triunghiular. Observati, de asemenea, ca s-au taiat portiunile din spatele racordarii datorita optiunii Trim surface setata pe YES.
Pasul 3
Utilizati comanda Surffillet pentru a racorda si suprafetele din dreapta cu o raza de 30 mm si Trim surface pe optiunea Yes.
Mariti apoi raza de racordare dinamic si observati abturarea partiala a gaurilor atunci cand racordarea ajunge in zona lor.
Pasul 4
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 14.10: Utilizarea comenzilor SURFTRIM si SURFUNTRIM
Preambul
Pentu taierea suprafetelor cu ajutorul altor suprafete, putem utiliza comanda SURFTRIM, plasata in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Edit. Surftrim este o comanda speciala care permite taierea unei suprafete (surface to trim) cu o suprafata, regiune sau o curba (cutting curves, surfaces or regions)
Operatia inversa, de refacere a unei suprafete taiate, se poate face cu ajutorul comenzii SURFUNTRIM, plasata, de asemenea, in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Edit.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “54.Utilizarea comenzilor SURFTRIM si SURFUNTRIM.dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Surftrim si selectati suprafata galbena pe prompt-ul Select surfaces or regions to trim, apasand Enter pentru a incheia selectia.
Selectati apoi suprafetele de culoare rosie si verde pentru setul obiaectelor taietoare (Select cutting curves, surfaces or regions). Apasati de asemenea Enter pentru a incheia selectia.
Selectati portiunile ce trebuie indepartate, conform figurilor de mai jos (Select area to trim).
Pasul 3
Declarati invizibil layer-ul TRIM si lansati comanda Surfuntrim, pentru a reface suprafata taiata. Selectati muchiile afectate de comanda Surftrim pe prompt-ul Select edges on surface to untrim. Observati revenirea suprafetei la starea initiala.
Pasul 4
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 14.11: Extinderea suprafetelor (SURFEXTEND)
Click edit button to change this text.
Preambul
Pentru extinderea suprafetelor in AutoCAD se foloseste comanda SURFEXTEND, plasata in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Edit.
Comanda va cere selectia muchiei unei suprafete, pe care o va extinde creand o noua suprafata pe directia celei initiale.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “55.Extinderea suprafetelor (SURFEXTEND).dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Surfextend si observati setarile curente: Modes = Extend (extinderea suprafetei initiale) si Creation = Append (crearea unei suprafete noi, ca obiect separat de cel initial).
Selectati muchia frontala din dreapta si introduceti o valoare de 50 mm pe prompt-ul Specify extend distance.
Pasul 3
Lansati din nou comanda Surfextend si selectati muchia laterala din spate. Alegeti din menu-ul shortcut optiunea Modes si apoi Stretch (intindere).
Selectati, de asemenea, optiunea Merge, ceea ce va avea ca efect prelungirea suprafetei prin unirea cu portiunea extinsa.
Specificati distanta de intindere dinamic, cu ajutorul cursorului. De acesta data, portiunea extinsa face parte din suprafata initiala.
Pasul 4
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.
Lectia 14.12: Utilizarea comenzii SURFSCULPT
Preambul
In situatia in care avem de realizat taierea colectiva a mai multor suprafete care inchid o incinta, vom utiliza comanda SURFSCULPT, plasata in ribbon-ul 3D Modeling, tab-ul Surface, panel-ul Edit.
Rezultatul este obtinerea unui solid etans, fara discontinuitati, compus din suprafetele taiate.
Pasul 1
Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “56.Utilizarea comenzii SURFSCULPT.dwg”.
Pasul 2
Lansati comanda Surfsculpt si selectati, in fereastra de tip Crossing, toate suprafetele si apasati Enter pentru a incheia selectia.
Observati aparitia solidului de culoare rosie in interiorul volumului inchis de suprafetele initiale. Inchideti layer-ul SUPRAFETE pentru a avea pe ecran numai imaginea solidului.
Pasul 3
Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.