Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile scrise gratuite?

Inscrie-te la unul din cele doua cursuri AutoCAD in clasa (cu instructor acreditat Autodesk)

Lectia 10.1: Tiparirea din spatiul Model

Preambul

Tiparirea (Plot) reprezinta, intr-o ordonare logica, ultima activitate pe care o desfasuram intr-un desen. Aceasta activitate presupune transpunerea pe hartie a desenului utilizand un dispozitiv periferic specializat – imprimanta sau plotter.

Din punct de vedere al organizarii desenului, programul AutoCAD ofera doua spatii de lucru: Model Space si Paper Space.

Model Space este spatiul in care se realizeaza proiectul piesei, ansamblului, etc. si in care, de regula includem entitati care tin strict de aspectul fizic al proiectului – contur, hasuri, cote.

Paper Space este spatiul in care configuram plansele proiectului (Layout), asa cum vor arata ele pe hartie, alegand din fereastra de configurare un format standard A4, A3, A2, …. In Layout vom crea un numar suficient de proiectii, sectiuni, detalii pentru definirea completa a piesei. Proiectiile reprezinta vederi ale desenului realizat in spatiul Model, fiecare proiectie fiind cuprinsa in cate o fereastra de vizualizare (Viewport). Tot aici vom desena chenarul cu toate elementele lui, vom insera tabelul indicator, tabelul de componenta, tabelul de urmarire a editiilor, note tehnice si liste de materiale. Formatul astfel pregatit, cu toate setarile legate de tiparire, va fi trimis la plotter.

Daca desenul nu necesita o organizare riguroasa in cele doua spatii disponibile, fiind suficienta una sau doua proiectii plasate una langa cealalta, tiparirea se poate face si din Model Space. A nu se intelege ca exista restrictii!!! Puteti tipari din ce spatiu doriti. De asemenea, organizarea proiectelor este data de standardul intern al companiei in care se desfasoara activitatea.

In cazul in care se opteaza pentru tiparirea din Model Space, vom adauga in acest spatiu toate elementele care, in mod normal apartin spatiului hartiei (Paper Space) – chenar, tabel indicator, note tehnice, etc.

Tiparirea se face cu ajutorul comenzii Plot plasate in menu-ul de acces rapid (Quick Access Toolbar) sau in menu-ul de aplicatie, in lista derulanta Print.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “84.Tiparira din spatiul Model.dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

In acest desen, au fost deja aranjate formatele de tiparire pentru cele trei piese 2D, precum si cel pentru piesa 3D. Piesele sunt desenate la scara 1:1, deci tiparirea se va face la aceasta staca, alegandu-se formatul potrivit.

Pasul 2

Lansati comanda Plot pentru a deschide fereastra Plot – Model. Din aceasta fereastra se poate alege dispozitivul de tiparire (Printer/Plotter) din cele disponibile pe calculatorul pe care lucrati. Relativ la plotter-ul ales, in lista Paper size veti gasi formatele standard pe care se poate tipari desenul.

Se va defini apoi zona desenului care va fi tiparita, alegand optiunea potrivita din lista Plot AreaWhat to plot. Pentru tiparirea din Model Space, avem urmatoarele optiuni:

Display – tipareste imaginea de pe ecran

Extents – tipareste zona delimitata de dreptunghiul de incadrare al tuturor obiectelor desenate (Zoom – Extents)

Limits – tipareste zona delimitata de comanda Limits

Window – tipareste zona incadrata intr-o fereastra dreptunghiulara setata de utilizator, dupa alegerea optiunii din lista

Pentru cazul de fata, setati marimea formatului A3 (420*297) si, cu optiunea Window, selectati chenarul piesei 1 in fereastra de tip Window.

Alegeti optiunea Window si selectati in fereastra, doua puncte diagonal-opuse ale chenarului piesei 1.

Setati, de asemenea, optiunea Center the plot si PlotScale1:1. Apasati apoi butonul Preview.

Desigur, ne deranjeaza culoarea cotelor – galben pe fondul alb al hartiei. Alegeti din menu-ul shortcut optiunea Exit pentru a reveni la fereastra PlotModel. Alegeti din lista Plot styleMonochrome.ctb (tot desenul va fi tiparit cu culoarea neagra)

O alta varianta pentru a schimba culoarea galbena a cotelor este alegerea unui stil de plotare color (ex.: acad.ctb) si editarea lui. In fereastra Plot Style Table Editor, Tab-ul Form View, selectati culoarea Color 2 si alegeti, in campul PropertiesColorBlue. Apasati butonul Save & Close.

In fereastra Plot, apasati botpnul Preview pentru a vedea efectul modificarii stilului de plotare.

Pasul 3

Puteti face teste de tiparire si pentru celelalte formate. Pentru piesa 3, veti alege formatul A2 (594*420).

Observati ca, pentru piesa 3D nu se poate stabili in fereastra de tiparire o vedere izometrica astfel incat sa se poata tipari chenarul paralel cu planul hartiei. Acesta este un argument pentru a utiliza comanda Plot in Paper Space.

Pasul 4

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, pe cel mai mare portal de e-learning Microsoft Office din Europa: peste 7000 lectii video interactive in limba romana.

Lectia 10.2: Crearea planselor si setarea paginii (Layout)

Preambul

Spuneam in lectia anterioara ca Paper Space este spatiul in care configuram plansele proiectului (Layout), asa cum vor arata ele pe hartie, alegand din fereastra de configurare un format standard A4, A3, A2, …. In Layout vom crea un numar suficient de proiectii, sectiuni, detalii pentru definirea completa a piesei. Proiectiile reprezinta vederi ale desenului realizat in spatiul Model, fiecare proiectie fiind cuprinsa in cate o fereastra de vizualizare (Viewport). Tot aici vom desena chenarul cu toate elementele lui, vom insera tabelul indicator, tabelul de componenta, tabelul de urmarire a editiilor, note tehnice si liste de materiale. Formatul astfel pregatit, cu toate setarile legate de tiparire, va fi trimis la plotter.

Pentru inceput vom vedea cum se poate accesa spatiul Paper si ce setari preliminare trebuie sa facem aici.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “85.Crearea planselor si setarea paginii (Layout).dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

In acest desen, vom modifica setarile de pagina pentru plansele spatiului Paper si vom crea o noua plansa.

Pasul 2

Trecerea in Paper Space se face accesand, spre exemplu, optiunea Layout 1 printr-una din cele doua posibilitati:

Se va deschide plansa denumita generic Layout 1 cu un format predefinit A4. Deplasati cursorul pe eticheta Layout 1 si apasati butonul dreapta al mouse-ului.

Alegeti din menu-ul shortcut optiunea Page Setup Manager. Se deschide fereastra Page Setup Manager in care veti apasa pe butonul Modify. In fereastra Page setup alegeti formatul A0 si verificati ca optiunea Landscape sa fie activa. Apasati apoi OK si Close pentru a termina setarea paginii.

Veti obtine plansa cu formatul ales. Selectati dreptunghiul ferestrei de vizualizare (Viewport) si, cu ajutorul grip-urilor, mariti fereastra pentru a o incadra cat mai bine in pagina.

Deplasati cursorul in interiorul ferestrei de vizualizare si efectuati dublu-click pentru a activa spatiul Model aferent ferestrei. Lansati apoi comanda Zoom cu optiunea All, pentru a mari imaginea din Model Space.

Treceti din nou in spatiul Paper apasand pe butonul indicat mai jos:

Pasul 3

Utilizand aceleasi optiuni, selectati Layout 2 si setati pentru acesta formatul A3 (420*297).

Pasul 4

Deplasati cursorul pe eticheta Layout 2 si deschideti menu-ul shortcut. Alegeti de aici optiunea New Layout.

Setati pentru noua plansa, formatul A2 (594*420).

Pasul 5

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Reprezinti o companie si doresti acest curs pentru angajatii/colegii tai?

Citeste cu atentie procedura noastra de instruire Microsoft Excel pentru companii (ce se aplica oricarui alt curs).

Lectia 10.3: Crearea ferestrelor de vizualizare intr-un layout (Viewport)

Preambul

Vom vedea in lectia de fata cum se configureaza sistemul de ferestre de vizualizare in spatiul Paper (Layout). Fereastra de vizualizare in AutoCAD poarta denumirea de Viewport. In acest Viewport se afiseaza automat vederea din Model Space. Vom putea crea in Layout oricate Viewport-uri dorim astfel incat sa avem numarul suficient de proiectii pentru definirea completa a piesei.

Implicit, la deschiderea unui Layout, programul AutoCAD va defini un Viewport. Daca se doreste construirea asistata a unui sistem nou de Viewport-uri, vom sterge in prealabil acest Viewport implicit.

Pentru o buna organizare a desenului, sistemul de Viewport-uri va fi plasat pe un Layer separat, deoarece, la tiparirea ulterioara, chenarul viewport-ului nu trebuie sa fie vizibil. De asemenea, inainte de crearea viewport-urilor, vom desena chenarul cu toate elementele lui si vom insera tabelul indicator.

Ferestrele de vizualizare se creaza cu comanda Vports, din Ribbon-ul Drafting & Annotation, Tab-ul Layout, Panel-ul Layout Viewports.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “86.Crearea ferestrelor de vizualizare intr-un layout (Viewports).dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

In plansa cu numele Layout 1, selectati si stergeti viewport-ul existent.

Selectati Layer-ul CHENAR – PS si desenati apoi cu comanda rectangle chenarul formatului.

Pasul 3

Deschideti fereastra Layer Properties Manager si creati layer-ul VP, de culoare White, care va contine contururile viewport-urilor. Declarati activ acest layer.

Pasul 4

In Tab-ul Layout, apasati pe butonul comenzii Rectangular Viewport.

In zona liniilor de comanda, alegeti optiunea [4] din lista de optiuni si selectati doua puncte diagonal-opuse ale chenarului interior. Obtineti astfel cele patru vederi extinse la zona selectata. Observati ca fiecare fereastra contine aceeasi imagine din Model Space.

Pasul 5

Selectati fereastra din stanga-sus si apasati dublu-click pentru a intra in spatiul Model aferent vederii. Lansati comanda Zoom cu optiunea Window si mariti imaginea piesei 1. Selectati si celelalte ferestre, rand-pe-rand, si faceti Zoom pe piesa 2dreapta-sus, piesa 3stanga-jos si piesa 3 – 3Ddreapta jos.

Pasul 6

Cu fereastra dreapta-jos selectata, accesati din panel-ul Views, lista View Manager si optiunea SE Isometric. Lansati comanda Zoom si mariti imaginea astfel incat sa vedeti in fereastra piesa 3D.

Alegeti apoi din lista Visual Style Manager, optiunea Shaded.

Pasul 7

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Ai intrebari tehnice legate de AutoCad si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Autodesk din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale AutoCAD

Lectia 10.4: Stabilirea scarii de reprezentare a desenului in Paper Space

Preambul

Dupa configurarea viewport-urilor si alegerea proiectiei sau detaliului dorit in fiecare fereastra, urmatoarea etapa este stabilirea unei scari standard de reprezentare a desenului in fiecare proiectie. Acest lucru se face in spatiul Model aferent fiecarei ferestre (dublu-click in interiorul viewport-ului). Se lanseaza comanda Zoom cu optiunea nXP, unde n reprezinta scara (ex.: 1XP – scara 1:1 ; 1/20XP – scara 1:20). Dupa ce s-a stabilit astfel scara pe fiecare viewport in parte, se va scrie sub el textul care reflecta aceasta caracteristica (ex.: Scara 1:1). Textele referitoare la scara de reprezentare trebuie plasate in Paper Space, NU in Model Space.

De asemenea, scara de reprezentare a imaginii in viewport se mai poate stabili si din butonul plasat in bara de stare.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “87.Stabilirea scarii de reprezentare a desenului in Paper Space.dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Selectati fereastra din stanga-sus si apasati dublu-click pentru a intra in spatiul Model aferent vederii. Lansati comanda Zoom si scrieti pe prompt-ul ei 1XP urmat de tasta Enter. Selectati si celelalte vederi plane si stabiliti scara 1:1 in fiecare, utilizand, de aceasta data, butonul plasat in bara de stare.

Pasul 3

Pentru fereastra cu vedere izometrica, selectati fata Top a cubului de vizualizare (View Cube) pentru a reveni la vederea plana.

Pasul 4

Aplicati apoi comanda Zoom astfel incat sa obtineti aproximativ detaliul de mai jos si stabiliti modul de vizualizare 2D Wireframe, utilizand, pentru aceasta, meniul-eticheta din partea superioara a ferestrei. Stabiliti, apoi, scara de vizualizare 2:1.

Pasul 5

In Tab-ul Home, lista Layers, inchideti (stingeti beculetul) layer-ul CHENAR – MS pentru a ascunde chenarele desenate in Model Space.

Pasul 6

Treceti in Paper Space, aplicand dublu-click in zona din afara formatului. Utilizand metoda de editare cu grip-uri, modificati conturul viewport-urilor pentru a elimina din vederi obiectele care nu trebuie sa se vada.

Pasul 7

Completati desenul cu textele referitoare la scarile pentru fiecare proiectie si detaliul A.

Pasul 8

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Lectia 10.5: Inserarea tabelului indicator si a tabelului de componenta

Preambul

Definitivarea plansei in vederea tiparirii are ca ultima activitate inserarea tabelului indicator si, daca plansa reprezinta un desen de ansamblu, se va insera si tabelul de componenta.

In principiu, aceste tabele sunt salvate in desene separate, in care punctul de origine este plasat in coltul din dreapta-jos pentru a putea suprapune acest punct peste coltul dreapta-jos al chenarului.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “88.Inserarea tabelului indicator si a tabelului de componenta.dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

Pasul 2

Lansati comanda Zoom si mariti zona din dreapta-jos a desenului.

Pasul 3

Lansati comanda Insert si apasati pe butonul Browse pentru a alege desenul cu numele Tabel indicator.dwg. Stabiliti, in zona plansei, punctul de inserare corespunzator

Pasul 4

Lansati din nou comanda Insert si adaugati si tabelul de componenta.

Pasul 5

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD, aflata in menu-ul de aplicatie, sau continuati cu urmatoarea lectie.

Lectia 10.6: Tiparirea din spatiul Paper

Preambul

Asa cum spuneam si in lectiile anterioare, tiparirea se face cu ajutorul comenzii Plot, plasate in menu-ul de acces rapid (Quick Access Toolbar) sau in menu-ul de aplicatie, in lista derulanta Print.

Pasul 1

Dezarhivati si deschideti desenul cu numele “89.Tiparira din spatiul Paper.dwg” utilizand butonul de aplicatie, plasat in coltul stanga-sus al ferestrei AutoCAD si comanda Open, alegand fisierul indicat din directorul in care l-ati dezarhivat.

In acest desen, a fost deja aranjat formatul de tiparire pentru plansa Layout 1, cu toate elementele necesare.

Pasul 2

Lansati comanda Plot, pentru a deschide fereastra Plot – Layout 1. Din aceasta fereastra se poate alege dispozitivul de tiparire (Printer/Plotter) din cele disponibile pe calculatorul pe care lucrati. Relativ la plotter-ul ales, in lista Paper size veti gasi formatele standard pe care se poate tipari desenul.

Se va defini apoi zona desenului care va fi tiparita, alegand optiunea potrivita din lista Plot AreaWhat to plot. Pentru tiparirea din Paper Space, avem urmatoarele optiuni:

Display – tipareste imaginea de pe ecran

Extents – tipareste zona delimitata de dreptunghiul de incadrare al tuturor obiectelor desenate (Zoom – Extents)

Limits – tipareste zona delimitata de comanda Limits

Window – tipareste zona incadrata intr-o fereastra dreptunghiulara setata de utilizator, dupa alegerea optiunii din lista

Layout – tipareste integral plansa configurata in Layout-ul activ

Se observa ca setarile facute in sesiunea de configurare a plansei (Page Setup Manager) raman salvate, fiind astfel foarte usor sa realizam tiparirea.

Alegeti optiunea Layout si apasati butonul Preview.

Observati ca modificarea stilului de tiparire pentru culoarea galbena acotei este salvata.

Pasul 3

Puteti face tiparirea alb-negru daca alegeti Plot StyleMonochrome.

Pasul 4

Inchideti programul AutoCAD utilizand comanda Exit AutoCAD.