Ajutor:Realizarea unei aplicatii pentru calculul salariilor

Informatii despre cum se utilizeaza Microsoft Access 2003. Baze de date, Interogari, Formulare, Rapoarte, etc
gabiana
Mesaje: 7
Membru din: Mar Dec 01, 2009 6:13 pm

Ajutor:Realizarea unei aplicatii pentru calculul salariilor

Mesaj de gabiana » Mar Dec 01, 2009 6:28 pm

Nu am lucrat pana acum deloc cu Microsoft Acces si am de facut o aplicatie pentru calculul salariilor.Stiu sa folosesc alte programe precum Exel, World, Corel dar Microsoft Acces nu. Ar putea cineva sa imi dea cateva idei cu ce anume ar trebui sa incep pentru crearea unei aplicatii pentru calculul salariilor?
Va rog ajutati-ma !
Multumesc anticipat!

Dr.Windows
Moderator
Moderator
Mesaje: 4570
Membru din: Vin Iul 31, 2009 7:32 am

Re: Ajutor:Realizarea unei aplicatii pentru calculul salariilor

Mesaj de Dr.Windows » Mie Dec 02, 2009 9:56 am

Sincer, pentru inceput ti-ai ales un proiect mai greu de realizat din cauza faptului ca la noi legislatia se modifica destul de des la capitolul "salarizare", mai exact la partea de declaratii ce trebuiesc emise de preferat din aplicatia de salarizare, asta ca sa nu te chinui sa re-introduci datele in fiecare aplicatie pusa la dispozitie de fiecare institutie unde trebuiesc depuse acele declaratii... altfel aplicatia in sine doar pentru calculul salariilor este simpla...

Simpla... daca nu luam in calcul si concediile medicale (cu cele de odihna este ceva mai simplu) sau alte calcule "conexe"... in rest este o aplicatie "tipica" de baze de date... ;)

In primul rand va trebui sa creezi structura bazei de date pe care trebuie sa o gandesti foarte bine pentru ca de aici vor porni problemele cele mai mari... totul pleaca de la organizarea corecta a datelor in tabele si legaturile dintre ele... cateva din tabelele posibile, ar fi Angajati, Grupe/Sectii, un nomenclator de functii, un nomenclator de "contributii" (SOMAJ/CAS/CASS/IMPOZIT/etc..), cod COR (daca este cazul), Localitati (pentru adresele angajatilor - si de preferat folosind codurile SIRUTA in situatia in care vei exporta datele catre ITM din aplicatia ta) si altele in functie de organizarea necesara sau ceruta de "business".

Dupa ce ai tabelele trebuie sa creezi (folosind la inceput, pentru "antrenament", wizard-ul pus la dispozitie de Acces) formele (interfata) de "intretinere" a fiecarei tabele in parte - pentru Adaugare/Modificare/Stergere - Angajati, si celelalte tabele.

Apoi treci la dezvoltarea modulelor de cod necesare pentru calculul efectiv al salariilor luand datele din tabelele create anterior.

Nu este foarte greu dar nici foarte usor si trebuie sa pui in balanta mai multe "variabile" pentru a vedea daca merita de dezvolti tu o astfel de aplicatie, sau sa cumperi una gata facuta care are avantajul (daca este aleasa o solutie "buna") ca vei avea si actualizarile legislative fara bataie de cap mai ales daca firma care furnizeaza aplicatia se ocupa de dezvoltarea de soft (unde-s multi puterea creste... dar probabil vor creste si costurile).

Ca exemple de baze de date Access 2003 ca si celelalte versiuni mai noi sau mai vechi au un "sample database" - vestita aplicatie Northwind Traders unde poti vedea cum au facut "altii" si sa inveti cateva lucruri de acolo sau si mai bine ar fi daca poti participa la un curs de Access ca cele organizat de IT LEarning: Curs Access 2003 (I) Incepator.

Si pe masura ce te apuci sa dezvolti, pentru probleme punctuale, mai poti apela la ajutorul oferit de acest forum.

Bafta!

gabiana
Mesaje: 7
Membru din: Mar Dec 01, 2009 6:13 pm

Re: Ajutor:Realizarea unei aplicatii pentru calculul salariilor

Mesaj de gabiana » Joi Dec 03, 2009 6:15 pm

Buna ziua si multumesc mult Lucian pentru ajutor. Pentru inceput am sa ma documentez putin despre acest program sa imi pot face idee cum sa il folosesc , ca apoi sa imi pot face proiectul.
Tema mea de proiect trebuie sa contina cel putin un capitol de informatica in care sa abordez urmatoarele obiective:
- metode de realizare a unei aplicatii informatice
- circuitul informational al documentelor in cadrul temei alese de dvs
- modelarea studiului de caz si interpretarea acestuia pentru un limbaj de programare
- crearea efectiva a unei aplicatii in Visual Basic sau Access cu toate etapele ce le include
- in Access (aplicatie cu tabele, relationari, interogari si secvente din timpul rularii - toate comentate si detaliate.
Proiectul trebuie sa il predau cel tarziu pe 30 ianuarie, asa ca ma apuc de treaba..mai revin cu intrebari!

gabiana
Mesaje: 7
Membru din: Mar Dec 01, 2009 6:13 pm

Re: Ajutor:Realizarea unei aplicatii pentru calculul salariilor

Mesaj de gabiana » Vin Ian 15, 2010 6:07 pm

Am inceput sa creez baza de date dar m-am lovit de cateva probleme....nu pot importa codurile COR (le am doar in format pdf..sa fie oare asta motivul?) Nu stiu ce formule sa folosesc pentru a calcula salariilor. Am inteles ca trebuie sa folosesc "modules" dar nu stiu formulele care trebuiesc folosite. Ati putea sa ma ajutati ? . As vrea sa pot introduce intr-un tabel salariu brut si programul sa imi calculeze automat cas, cass somajul s.a.m.d...Va rog sa ma ajutati!

Dr.Windows
Moderator
Moderator
Mesaje: 4570
Membru din: Vin Iul 31, 2009 7:32 am

Re: Ajutor:Realizarea unei aplicatii pentru calculul salariilor

Mesaj de Dr.Windows » Vin Ian 15, 2010 7:08 pm

Pentru a importa codurile COR trebuie sa gasesti un format TXT/XLS/CSV sau ce mai suporta Access-ul dar in nici un caz PDF... desi ai putea sa "extragi" de acolo textul si sa-l pui intr-un TXT/XLS, dar asta depinde de formatul acelui PDF, au sa incerci sa gasesti pe internet o varianta... din pacate nu am gasit (inca) ceva mai bun decat acest site: http://www.total-cont.ro/informatii-uti ... d-cor.html care te lasa sa le descarci pe bucatele (pe litere)... si pe care le poti combina intr-un singur fisier, apoi sa le importi... din pacate nu recomand astfel de site-uri datorita incertitudinii daca datele de acolo sunt 100% corecte... iar din pacate la noi nu stiu care este "entitatea legala" de unde ai putea obtine aceasta lista.

Pentru partea de modalitate de calcul, cred ca primul pas este sa stii care sunt etapele de calcul "conform legii" pentru un salariu si dupa ce poti sa asterni pe hartie un "exemplu" complet pasul 2 ar fi sa vezi care sunt "exceptiile", pentru ca din cate imi amintesc eu existau si niste plafoane care influentau calculul anumitor contributii (nu mai stiu exact pentru ca am renuntat demult la dezvoltarea/actualizarea aplicatiei de salarizare).

Dupa ce ai modalitatea de calcul se pot schita functiile de care vei avea nevoie pentru a face calculele automat, iar acum depinde de cat de "real" trebuie sa fie proiectul tau pentru ca cu cat trebuie sa fie mai "real" cu atat sansele de a-l termina pana pe 30.01.2010 sunt mai mici... pentru ca este ceva de munca...

Pot sa-ti spun din proprie experienta ca o astfel de aplicatie am reusit sa o fac in cca. 2 luni de zile lucrand impreuna cu un coleg (deci nu de unul singur) si asta ca sa fie doar "functionala"... pentru ca trebuia sa dam salarii pe acea aplicatie, dar "finisajul" pentru a avea tot ce-i trebuie a mai durat cateva luni...

Pune pasii de calul ai unui salariu asa cum vrei tu sa se calculeze si cred ca te putem ajuta apoi macar o parte din functiile de calcul...
Daca puneai intrebarea prin 2002 puteam sa-ti spun si EXACT cum se calculeaza... dar acum... m-am "lasat"... ;)

gabiana
Mesaje: 7
Membru din: Mar Dec 01, 2009 6:13 pm

Re: Ajutor:Realizarea unei aplicatii pentru calculul salariilor

Mesaj de gabiana » Sâm Ian 16, 2010 6:36 pm

Venit net salariat = (venit brut-contributii-deducerea personala)-impozit(16% din rezultatul primei paranteze)
Cote contributii asigurat: somaj-0,5%; asigurari sociale 10,5%;asigurari de sanatate 5,5%; impozit pe venit 16%
Cote contributii unitate: asig sociale20,8%; FNUASS 0,85%, somaj 0,5%,contributia la fondul de garantare pentru plata createlor salariale 0,25%, asig de sanatate 5,2%, asig de accidente de munca 0,4%, comisionul de Camera de munca 0,75%
Deducerile personale :Pentru un venit brut lunar din salarii de pâna la 1.000 lei:
-Fara persoane în întretinere: 250 lei
-Cu o persoana aflat? în întretinere: 350 lei
-Cu 2 persoane aflate în întretinere: 450 lei
-Cu 3 persoane aflate în întretinere: 550 lei
-Cu 4 persoane aflate în întretinere: 650 lei
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000 lei – 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive si urmeaza sa fie stabilite prin ordin al MF.
Pentru un venit brut lunar din salarii peste 3.000 lei: deducerea personala lunara este 0 (zero).

Proiectul pe care trebuie sa il fac trebuie sa contina maxim 35 pagini , in care voi avea si o parte de contabilitate si una de informatica...deci practic eu nu am de realizat un program complex in care sa folosesc toate functiile pe care mi le pune la dispozitie programul..eu trebuie sa descriu efectiv cum se realizeaza un program ,care sunt etapele ... voi folosi si capturile de imagini din parcursul realizari programul..am facut un document in care am urmat instructiunile tale, am realizat tabele (salariati,contributii.... )am realizat interogari, am vazut ca pot crea formulare de introducere al datelor , rapoarte ..dar nu stiu cum sa fac sa imi calculeze salariile introducand salariu net ...

valy

Re: Ajutor:Realizarea unei aplicatii pentru calculul salariilor

Mesaj de valy » Sâm Ian 16, 2010 9:36 pm

De regula astfel de "proiecte" se achizitioneaza....ma refer la partea efectiva de informatica. Acum, problema este ca eu asa ceva realizez pt cateva persoane de la Finante Banci- USH, numai ca exista o problema, din pacate fiecare student/a, trebuie sa-si realizeze proiectul functie de tema aleasa (contabilitate generala, contabilitate de gestiune si ceva legat de analiza financiara, daca bine imi aduc aminte). Problema majora apare atunci cand "cineva" ca mine se apuca si face ceva legat de "contabilitate generala" si beneficiarul are nevoie de "analiza financiara". Daca iti propuneai ceva de genul "contabilitate de gestiune" te puteam ajuta pt o suma modica cu o aplicatie "la cheie", asa, pana pe data de 28.01.2010, nu am timp sa fac...

Dr.Windows
Moderator
Moderator
Mesaje: 4570
Membru din: Vin Iul 31, 2009 7:32 am

Re: Ajutor:Realizarea unei aplicatii pentru calculul salariilor

Mesaj de Dr.Windows » Dum Ian 17, 2010 5:10 pm

gabiana scrie:am realizat interogari, am vazut ca pot crea formulare de introducere al datelor , rapoarte ..dar nu stiu cum sa fac sa imi calculeze salariile introducand salariu net ...
In situatia asta ar fi mult mai usor daca ai atasa baza de date pentru a o completa, pentru ca daca ma apuc sa-ti dau vreun exemplu pe un model "nventat" de mine, pe langa faptul ca mi-ar lua mai mult timp sa creez un model "propriu", nici nu s-ar aplica in cazul tau daca tu ei avea o alta structura...

Si nu ar strica daca ai "desena" deja si form-ul in care ai vrea sa se calculeze salariul...

gabiana
Mesaje: 7
Membru din: Mar Dec 01, 2009 6:13 pm

Re: Ajutor:Realizarea unei aplicatii pentru calculul salariilor

Mesaj de gabiana » Dum Ian 24, 2010 8:16 pm

Programul pentru calculul salariului il fac unul simplu, nu ma voi complica sa bag multe variabile, calculul concediilor…etc.Vreau doar un program simplu pentru a calcula salariu brut, salariu net cu contributiile datorate de angajat si angajator

Salariu_brut= salariu_tarifat+sporuri_permanente+alte_sporuri+alte_sporuri
-Pt calcul Cas angajati se poate utiliza : salar brut *10.5% sau salar brut *0.105
-Somaj salar brut *0.5%
-Sanatate: salar brut*5.5%

Impozit : (salar brut – contributii(suma contributiilor)-deducere personale )*16%

Salar net: salar brut-toate contributiile-impozit

Deducerile personale:Pentru un venit brut lunar din salarii de pân? la 1.000 lei:
F?r? persoane în între?inere: 250 lei
Cu o persoan? aflat? în între?inere: 350 lei
Cu 2 persoane aflate în între?inere: 450 lei
Cu 3 persoane aflate în între?inere: 550 lei
Cu 4 persoane aflate în între?inere: 650 lei
Pentru contribuabilii care realizeaz? venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000 lei – 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive ?i urmeaz? s? fie stabilite prin ordin al MF.
Pentru un venit brut lunar din salarii peste 3.000 lei: deducerea personal? lunar? este 0 (zero).

cote contributii:
Sume referitoare la angajat
CAS individual 10.5 %
?omaj 0.5 %
Asigur?ri de s?n?tate 5.5 %
Deducere personal? func?ie de baz?
Impozit pe salariu 16 %
Sporuri NEimpozabile
Salariul net

Sume referitoare la angajator
Re?ineri angajator
CASS 5.2 %
?omaj 0.5 %
CAS 20.8 %
FNUASS 0.85 %
Fond de risc si accidente 0.4 %
Comision c?r?i munc? 0.75 %
Fond crean?e salariale 0.25 %
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Dr.Windows
Moderator
Moderator
Mesaje: 4570
Membru din: Vin Iul 31, 2009 7:32 am

Re: Ajutor:Realizarea unei aplicatii pentru calculul salariilor

Mesaj de Dr.Windows » Lun Ian 25, 2010 10:48 am

In baza ta de date lipseste un mic "amanunt"... unde sunt stocate datele "initiale" pentru calculul salariului fiecarui angajat in parte - exista o tabela cu "datele personale ale salariatilor" si ar trebui tot acolo sau intr-o tabela separata (si "legata" de tabela cu datele personale) sa ai de unde sa "iei" salariul tarifar iar odata cu el daca este "orar" iti trebuie numarul de ore lucrate sau daca este "zilnic" - iti trebuie un numar de zile lucrate, iar daca este "lunar" iti trebuie pe langa numarul de zile lucrate si "norma lunii" (nr. zile lucratoare din luna respectiva) pentru a putea calcula salariul in functie de zilele lucrate dupa urmatoarea formula SAL_EFECTIV=(SAL_TARIF/NORMA_LUNII) x NR_ZILE_LUCRATE

La fel... iti trebuie campuri pentru sporuri permanente/nepermanente pentru a putea incepe calculul efectiv...

Închis

Înapoi la “Intrebari despre Access 2003”