[TIP] Despre organizarea datelor

Informatii despre cum se utilizeaza Microsoft Excel 2007. Calcule, Formule, Functii, Tabele pivot, Analiza datelor, etc
smcsa
Mesaje: 2805
Membru din: Mar Sep 29, 2009 7:29 pm
Localitate: Timisoara

[TIP] Despre organizarea datelor

Mesaj de smcsa » Joi Aug 25, 2011 10:18 am

Deoarece colegul Gecs (sau Lucian, ca am si eu o varsta ;) ) a tot zis ca vrea sa se apuce de un astfel de subiect, m-am gandit sa-l incep eu.

De (prea) multe ori, cand am incercat sa dam o solutie unei probleme postate pe forum, ne-am lovit de ceva: organizarea datelor din fisierul postat de utilizator. Mai exact dez-organizarea datelor :lol: Pentru a lucra eficient (unii ar spune si corect) este necesar ca datele mele sa fie organizate de asa natura incat sa ne fie usor sa introducem, actualizam sau extrage date.

Si am sa incep cu cateva sfaturi:
1. Folositi Tables in versiuni de la 2007 in sus sau Lists in versiuni anterioare. Acestea ofera din start cateva avantaje in manipularea datelor. Pot face rapid sortari, filtrari, subtotaluri, la inserarea / adaugarea unor randuri noi se pastreaza formatarile, validarile si formulele si multe altele.
2. Nu folositi celule unite. Niciodata. Chiar daca va cere Directorul sau sotia. Repet: niciodata. Un tabel cu celule unite nu poate fi sortat sau filtrat. Contopirea celulelor poate fi evidata cu un pic de gandire: de exemplu, daca vreau sa am in capul de tabel anul si sub el lunile, voi pune in celula cu numele lunii si anul, de genul 2011 - 01
3. Nu folositi cap de tabel pe mai mult de un rand. Datele de pe fiecare coloana trebuie sa aibe un nume si doar unul. Acelasi exemplu ca la pct. 2. Bine, veti intreba, dar cum fac atunci sa vad doar datele dintr-un an ? Pentru asta exista PivotTable.
4. Formatati coloanele conform datelor pe care le vor contine: data calendaristica -> Date, sume de bani -> numere cu 2 zecimale si miile despartite, varsta in ani -> numere fara zecimale
5. Nu introduceti caractere spatiu in plus (la inceputul sau sfarsitul textului). Chiar daca nu consuma toner, s-ar putea sa aveti nevoie de formule / macro care sa faca prelucrari pe texte si sa va incurce acel spatiu in plus. Daca acestea rezulta in urma unui import, ele se pot elimina cu functiile proprii Excel sau cu macro creat de noi, dupa caz.
6. Pastrati o uniformitate in completarea campurilor. De exemplu, daca am hotarat ca voi scrie numele complet ca "Nume Prenume", atunci asa va trebui sa scriu / completez pe intreaga coloana, nu "Prenume Nume" sau "Nume - Prenume". Pentru a identifica clar care este numele si care prenumele cand acestea sunt compuse, folositi cratima pentru a le uni (exact asta face si Evidenta Populatiei pe Cartile de Identitate), de exemplu "Popescu-Ionescu Vasile-George" dar nu "Popescu - Ionescu Vasile - George"
7. Nu folositi tipuri de date care nu isi au rostul. Cea mai frecventa greseala pe care am intalnit-o este folosirea tipului de date numeric in loc de text. Un exemplu: de ce ar trebui sa folosesc tipul de date numeric la numarul CNP ? Nu fac absolut nici-o operatiune matematica cu CNP-ul. Nu adun CNP-uri, nu scad CNP-uri si nu extrag radacina cubica dintr-un CNP. A, ca fac operatiuni PE un CNP (determin varsta), asta este o alta problema. O pot face la fel de bine si daca e text.

Avatar utilizator
gecs
Moderator
Moderator
Mesaje: 2311
Membru din: Sâm Aug 15, 2009 10:05 am
Localitate: Bucuresti

Re: [TIP] Despre organizarea datelor

Mesaj de gecs » Lun Noi 14, 2011 10:53 am

Hai sa adaug si eu cate ceva legat de tabele, ca atat m-am invartit pe dupa piersic cu subiectul asta, ca... obosisem deja inainte de a-l incepe.

Desi n-am concizia si expresivitatea in exprimare a colegului smcsa, o sa incerc sa scriu tot asa, pe puncte, cateva sfaturi. Peste tot, in cele ce urmeaza, tabel se refera la Table, asa cum e definit incepand cu versiunea 2007 inclusiv.

Un tabel trebuie vazut intotdeauna ca o colectie de obiecte de acelasi fel cu atributele lor: fiecare inregistrare (rand) reprezinta un obiect si valorile de pe fiecare coloana reprezinta atributele obectului din inregistrarea respectiva. Fiecare inregistrare trebuie sa se deosebeasca de toate celelalte inregistrari cel putin prin valoarea unui camp (atribut). Tabelele se organizeaza cum am spus, CU INREGISTRARILE PE RANDURI SI ATRIBUTELE PE COLOANE, NU INVERS, pentru ca toate functiile de cautare si procesare, atat in Excel cat si in orice program de baze de date, sunt facute sa actioneze pe o asemenea organizare. Organizarea pe coloane poate fi acceptabila doar pentru forma finala, prelucrata, a datelor.

1. Nu inserati mai mult de un tabel intr-o foaie de calcul. Cel mult, daca acel tabel tine loc de interogare parametrizata (extragere de date din alte tabele, dupa anumite conditii/parametri) puteti introduce controalele (de obicei liste create cu Data Validation din care sa se aleaga valorile parametrilor) - preferabil in acelasi rand al foii in care se afla capul de tabel, dar despartite de cel putin o coloana de acesta.

2. Cu tabele se lucreaza stergand intregul rand (daca e cazul) inserand unul/mai multe randuri (daca e cazul), fara sa lasati randuri libere (fara date).

3. La definirea (inserarea) unui tabel acesta primeste automat un nume - acel nume poate fi editat si e chiar bine s-o faceti, folosind un nume cat mai sugestiv pentru continutul acelui tabel. Simultan cu inserarea tabelului se creaza un nume (Name) dinamic (acelasi cu numele tabelului) care refera range-ul de date al tabelului. Exemplu: inseram in Sheet1 un tabel cu header-ul pe randul 1, 4 coloane (A:D) si 3 inregistrari (2:4) -> la inserare el va primi automat un nume de forma Table1 -> deschizand Name Manager vom observa ca exista un nume Table1 care refera range-ul Sheet1!$A$2$D$4 -> inchidem Name Manager, modificam numele tabelului in TblProduse, stergem randul 3 si deschidem din nou Name Manager -> vom gasi numele TblProduse care refera Sheet1!$A$2$D$3. La fel se intampla daca adaugam randuri, sau stergem/adaugam coloane. Acest nume poate fi folosit mai departe in orice formula, din orice foaie de calcul pentru a referi range-ul de date al tabelului din Sheet1.

4. Referintele structurate (structured references) sunt folosite pentru a adresa range-urile componente ale tabelului (header, coloane, totaluri, randul curent etc.) in forme ca: nume_tabel[#Headers] introdus ca array formula pe tot atatea celule cate contine header-ul tabelului, pentru a afisa numele coloanelor din tabel (sau nume_tabel[[#Headers],[Coloana1]] pentru header-ul coloanei denumite Coloana1 - introdusa ca formula obisnuita), nume_tabel[Coloana1] pentru a referi range-ul de date al coloanei denumite Coloana1 (fara header), nume_tabel[[#This Row],[Coloana1]] pentru a referi celula de pe coloana denumita Coloana1, de pe randul curent etc. Toate acestea sunt foarte utile pentru ca nu e necesar sa specificam in ce foaie de calcul se afla tabelul, pe ce rand/coloana a fost inserat etc. In plus, in dialogul (menu-ul) ajutator care apare la scrierea unei formule, selectarea numelui tabelului aduce mai departe, dupa ce am tastat prima "[", lista cu elementele respectivului tabel. Poate parea greu de invatat la inceput, dar, credeti-ma, dupa ce te-ai obisnuit sa folosesti referintele structurate in lucrul cu tabele, nu te-ai mai lipsi de ele :)

Pentru adresarea range-ului de date dintr-un rand intreg, dar nu cel curent, folositi cu incredere functia INDEX sau combinatia INDEX+MATCH cu ultimul argument al lui INDEX lipsa. Exemplu: tabelul e inserat in randul 1 (header-ul) si vrem sa folosim intr-o formula datele de pe intregul rand 4 (a 3-a inregistrare) - putem folosi INDEX(nume_tabel,3,), sau daca vrem sa referim o inregistrare din tabel al carei atribut are o anume valoare - presupunem ca atributul se afla pe coloana Coloana1 - putem folosi INDEX(nume_tabel,MATCH(valoare,nume_tabel[Coloana1],0),). Remarcati prezenta virgulei inaintea ultimei paranteze, care determina returnarea tutror valorilor de pe toate coloanele din randul specificat in clar, sau cu ajutorul lui MTACH.

Cam atat, deocamdata. O sa mai adaug, eventual, raspunzand la eventuale intrebari pe tema asta, sau daca mai gasesc ceva semnificativ de scris despre tehnica folosirii tabelelor (sigur ar mai fi multe de spus, dar acum mi-a obosit inspiratia... ).

Avatar utilizator
gecs
Moderator
Moderator
Mesaje: 2311
Membru din: Sâm Aug 15, 2009 10:05 am
Localitate: Bucuresti

Re: [TIP] Despre organizarea datelor

Mesaj de gecs » Lun Noi 14, 2011 3:47 pm

M-am gandit sa atasez 3 fisiere ca exemplu de lucru cu tabele. Fisierele au acelasi scop: tinerea evidentei consumurilor de apa calda/rece (celebrele apometre :D). Prima versiune e un .xls care functioneaza si in versiunea 2003 de Excel, a doua este o versiunea care functioneaza numai in versiunile de la 2007 (inclusiv) in sus, iar a treia e similara cu a doua, dar foloseste ca unealta de centralizare doua PivotTable-uri.
Centralizator_Apa_1.xls
Are datele stocate in 4 List-uri (echivalentul lui Table in versiunea 2003) pentru ca intr-un fisier xls sunt doar 65536 de randuri intr-o foaie de calcul. Evidenta indecsilor apometrelor se poate tine pe mai multi ani in acelasi tabel (asa ar fi si bine), dar trebuie facut un calcul bazat pe numarul de apartamente si apometre/ap ca sa se stabileasca pentru cat timp vor ajunge cele 65536 de randuri. Am optat sa impart de la inceput datele in 4 foi de calcul (Bucatarie_R, Bucatarie_C, Baie_R, Baie_C). Centralizarea si calculul consumurilor se face in alte doua foi de calcul (CENTRAL_LUNA si CENTRAL_AN_AP), ultimul tabel fiind un exemplu de asa nu de organizare a datelor intr-un tabel dupa criteriile de mai sus. Fiind insa vorba de ultima forma prelucrata a datelor (datele din aceste tabele nu se prelucreaza mai departe), am considerat util sa arat si o asemenea forma si situatia in care s-ar folosi. Formulele folosite in cele doua tabele centralizatoare sunt mai toate bazate pe SUMPRODUCT ale carui argumente folosesc nume dinamice declarate "de mana" in Name Manager, asociate range-urilor de date ale celor 4 tabele cu date de intrare.
Centralizator_Apa_2.xlsx
E foarte asemanator cu primul, dar are datele de intrare intr-o singura foaie (la 1.048.576 de randuri/foaie... ;) ). Pentru a inregistra insa toate atributele necesare, fata de tabelele din cele 4 foi ale primului fisier, in acest unic tabel cu date de intrare sunt 2 coloane in plus - exact atributele care sunt folosite in denumrile foilor cu tabelele din primul fisier. Formele centralizatoarelor sunt ca si identice in cele doua fisiere, cu diferenta ca in al doilea formulele folosite apeleaza la referinte structurate, bazate pe numele asociate automat tabelului cu date de intrare.
Centralizator_Apa_3.xlsx
E varianta in care centralizarea se face cu PivotTable-uri. Nu mai e nevoie de formule, dar pretul e o coloana calculata in tabelul cu date de intrare in care se calculeaza consumurile lunare (prin formule, evident, doar ca datorita caracteristicilor unui Table - vorbim aici de auto-complete - ea trebuie scrisa o singura data pe coloana respectiva).

Cred ca daca aveti rabdarea sa comparati cele 3 fisiere veti putea sesiza mai bine care sunt diferentele dintre ele si care anume varianta de abordare a rezolvarii v-ar avantaja.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Avatar utilizator
gecs
Moderator
Moderator
Mesaje: 2311
Membru din: Sâm Aug 15, 2009 10:05 am
Localitate: Bucuresti

Re: [TIP] Despre organizarea datelor

Mesaj de gecs » Dum Noi 20, 2011 10:44 am

Toate bune si frumoase in cele scrise mai sus despre tabele, modul lor de completare si utilizare s.a.m.d. dar... Cum hotaram ce date stocam in tabele, cate tabele folosim la rezolvarea problemei respective, care e structura pe coloane a fiecarui tabel etc.? Toate acestea trebuie lamurite in urma unei analize a problemei respective, iar aceasta analiza se face in dublu sens: de la cap la coada si invers, de la coada la cap. De la cap la coada se analizeaza modul de lucru cu aplicatia (mai intai completez datele in tabelul asta, pe urma deschid nu stiu care fisier si preiau datele introduse prin formule sau alta varianta - o sa vedem cum - folosesc datele astfel preluate mai departe in tabelul astalalt s.a.m.d.), iar analiza de la coada la cap se face pentru a stabili ce metode folosesc pentru rezolvarea problemei, ce date trebuie sa introduc si sa obtin in final, de ce tabele am nevoie, care e structura lor pe coloane etc.

O analiza retrograda (termen imprumutat din sah pentru analiza de la coada la cap a unei probleme) se face cel mai bine raspunzand la intrebarile ordonate in sens invers rezolvarii probleme. In cazul tinerii evidentei consumului inregistrat de apometre, aceste intrebari si raspunsuri ar suna cam asa:

1 - I: La ce foloseste aceasta evidenta?
R: La calculul distributiei cheltuielilor lunare de intretinere pentru apa calda si rece pe apartamente, ale unei locuinte colective precum si la realizarea unui istoric al acestor consumuri/apartament pentru eventuale analize, sau rapoarte catre locatari.

2 - I: Care sunt informatiile necesare acestor calcule?
R: Consumurile lunare/apartament de apa calda si apa rece calculate din diferenta dintre indexurile apometrelor de la luna la luna.

3 - I: In ce fisiere sunt necesare aceste calcule?
R: In fisiere de Excel facute in fiecare luna (cu Save As...) din sabloane predefinite. Aceste fisiere contin deja formulele necesare de calcul si au nevoie doar de datele de intrare pentru realizarea automata a calculelor.

4 - I: Dintre cele doua utilizari posibile ale acestor informatii de la pct. 1, care din ele se foloseste lunar?
R: Informatiile legate de consumul/ap. de apa calda si rece pe luna specificata.

5 - I: Ce avantaje/dezavantaje ar avea inscrierea si pastrarea acestor informatii in fisierele realizate lunar?
R: Avantaje: 0. Dezavantaje: consumul lunar s-ar calcula scazand din indexul citit la data de 1 a lunii urmatoare, indexul citit la data de 1 al lunii respective - deci din doua fisiere lunare; formulele de calcul ar trebui modificate de la luna la luna; nu se poate face istoricul consumurilor decat printr-o centralizare a datelor tot din mai multe fisiere etc.

6 - I: Ce avantaje/dezavantaje ar avea inscrierea si pastrarea acestor informatii intr-un singur fisier cu preluarea in fisierele lunare a datelor necesare?
R: Avantaje: formulele din fisierele lunare ar fi intotdeauna aceleasi; se poate realiza istoricul consumurilor (in fisierele lunare, intr-un fisier special dedicat acestor analize, sau in acelasi fisier unde se afla si tabelul cu indexurile); nu conteaza structura organizatorica a fisierelor lunare pe foldere, denumirile acestora etc.; se pot imagina orice alte proceduri de interogare a datelor din fisierul-sursa pentru analize cu aceste date; se poate face o verificare mai rapida a corectitudinii informatiilor despre indexurile apometrelor primite de la locatari, sau a corectitudinii introducerii acestor date in tabel. Dezavantaje: preluarea datelor din fisiere externe presupune realizarea unor interogari asupra acelor fisiere - procedura mai putin cunoscuta si aplicata de utilizatorii de nivel mediu; fisierul-sursa (cel care contine datele de preluat in fisierele lunare) trebuie sa fie pastrat tot timpul in acelasi folder; pe masura ce informatiile din fisierul-sursa cresc in volum, interogarea poate deveni mai lenta.

*******************
In arhiva atasata la acest mesaj am incercat sa simulez o structura de foldere si fisiere pentru un bloc de 8 apartamente, cu 2 scari, pentru consumurile de apa pe 10 luni (datele din fisiere sunt pentru perioada 1/1/2011 - 11/1/2011 si sunt ipotetice, evident). Pentru ca totul sa functioneze corect, arhiva trebuie dezarhivata in radacina discului C: In urma dezarhivarii va rezulta automat folderul C:\Bloc cu sub-folderele si fisierele continute de acesta. Toate fisierele sunt pentru versiuniea 2007, sau mai noi. Poate ar fi bine sa adaugati folderul C:\Bloc si continutul lui la lista de Trusted Locations, pentru a preintampina aparitia repetata a mesajelor de avertizare la orice deschidere a unui fisier din acest folder.

In folderul C:\Bloc\Apometre se afla fisierul Indexuri_Apometre.xlsx. In acest folder exista trei foi de calcul: Indexuri, Istoric_Consum si date_bloc - in aceasta ultima foaie sunt informatii legate de numarul de apartamente si dispunerea lor pe scari. In foaia Indexuri se inscriu indexurile apometrelor pentru fiecare apartament si luna, iar consumurile sunt calculate pe coloana Consum atunci cand exista toate informatiile necesare pentru luna si apartamentul respectiv. Acest tabel este identic ca structura cu cel din fisierul Centralizator_Apa_3.xlsx, atasat la mesajul anterior - el constituie sursa de date atat pentru fisierele lunare, cat si pentru PivotTable-ul din foaia Istoric_Consum. In aceeasi foaie, atasat datelor din PT, se afla si un grafic - selectand numarul apartamentului de pe coloana Apartamentul a PT-ului, datele si graficul se vor modifica in consecinta.

In folderul C:\Bloc\Liste se afla fisierul Sablon_Lista_Lunara.xlsm si folderul C:\Bloc\Liste\2010, in care se afla subfoldere pentru fiecare luna a anului continand o copie a fisierului Sablon_Lista_Lunara.xlsm cu datele adaptate la luna respectiva. Fisierul este .xlsm pentru a realiza automat refresh-ul PT-ului din foaia Centralizator_apa. Fisierul-sablon are 4 foi de calcul: date_luna, Indexuri_apa, Centralizator_apa si ani_luni, in aceasta ultima foaie fiind doar informatii secundare, necesare realizarii listelor de Data Validation din foaia date_luna. In foaia date_luna se selecteaza luna si anul pentru care se face copia (cu Save As...) sablonului si dupa aceea, tot ce tine de calculele legate de consumurile de apa pe apartamente din acea luna va decurge automat. In foaia Indexuri_apa este un tabel rezultat ca urmare a interogarii parametrizate cu MS Query a fisierului C:\Bloc\Apometre\Indexuri_Apometre.xlsx. Tabelul cuprinde consumurile/ap/apometru pentru luna respectiva. In foaia Centralizator_apa, cu un PivotTable, se realizeaza centralizarea acestor consumuri pentru toate apartamentele, pe total/ap apa calda si apa rece. Aceste date din PT pot fi folosite mai departe la calculul distributiei cotelor de intretinere pentru apa/apartament in listele de plata ale lunii respective.

Pentru mai multe informatii despre interogarile cu MS Query vedeti si subiectele:
O aplicatie practica de interogare parametrizata
Relatie intre tabele cu MS Query -> PivotTable 2007
Unirea mai multor tabele folosind MS Query
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Avatar utilizator
gecs
Moderator
Moderator
Mesaje: 2311
Membru din: Sâm Aug 15, 2009 10:05 am
Localitate: Bucuresti

Re: [TIP] Despre organizarea datelor

Mesaj de gecs » Dum Noi 27, 2011 12:21 pm

In fisierul atasat gasiti o schita de aplicatie pentru evidenta stocurilor si a profitului folosind doar tabele - fara PivotTable.

Fisierul are urmatoarele foi de calcul, fiecare cu un tabel cu rolul si functionalitatea dupa cum urmeaza:

- foaia Produse cu tabelul cu acelasi nume in care se inscriu "de mana" ID-ul, denumirea si unitatea de masura a fiecarui produs(o singura inregistrare/produs). Pe baza acestui tabel e construita cu Data Validation lista din care se selecteaza codul produsului in celelalte tabele, asa ca functionalitatea aplicatiei presupune inscrierea unui nou produs cu caracteristicile lui mai intai in acest tabel;

- foaia Preturi_A cu tabelul cu acelasi nume in care sunt inscrise preturile de achizitie ale produselor si datele la care s-au modificat acestea. Data calendaristica si pretul se scriu "de mana", iar ID-ul produsului se selecteaza din lista. Pentru a mentine functionala formulele care folosesc aceste preturi (in tabelele Achizitii si Profit), e bine ca pe coloana [Data], datele sa fie sortate ascendent (asta ar fi si ordinea naturala a inscrierii lor);

- foaia Preturi_V cu tabelul cu acelasi nume in care sunt inscrise preturile de vanzare ale produselor si datele la care s-au modificat acestea. Data calendaristica si pretul se scriu "de mana", iar ID-ul produsului se selecteaza din lista. Pentru a mentine functionala formulele care folosesc aceste preturi (in tabelele Vanzari si Profit), e bine ca pe coloana [Data], datele sa fie sortate ascendent (asta ar fi si ordinea naturala a inscrierii lor);

- foaia Achizitii cu tabelul cu acelasi nume in care se inscriu intrarile in depozit, prin inscrierea manuala a datei, selectarea ID-ului produsului si inscrierea manuala a cantitatii - restul coloanelor ([Produs], [UM], [Pret]) se calculeaza automat, cu formule;

- foaia Vanzari cu tabelul cu acelasi nume in care se inscriu vanzarile (iesirile din depozit), prin inscrierea manuala a datei, selectarea ID-ului produsului si inscrierea manuala a cantitatii - restul coloanelor ([Produs], [UM], [Pret Unitar], [Pret Total], [Stoc Anterior], [Stoc Dupa]) se calculeaza automat, cu formule. In aceasta foaie sunt calculate stocurile pe produse dupa fiecare vanzare si sunt afisate stocurile curente pentru produsul de pe noua inregistrare (dupa ce a fost selectat ID-ul, bineinteles) inainte de inscrierea cantitatii vandute (iesite din depozit);

- foaia Profit cu tabelul cu acelasi nume in care sunt inscrise o singura data toate produsele cu ID-urile si unitatea lor de masura, iar coloanele [Stoc Actual], [Cheltuieli Aprovizionare], [Suma Vanzari] si [Profit Brut] sunt calculate prin formule. Acest tabel s-ar putea face folosind o interogare din tabelele Produse, Achizitii si Vanzari, dar pentru scopul acestui exercitiu am considerat ca e mai bine sa raman la completarea "de mana" a unei noi inregistrari pentru un nou produs.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Avatar utilizator
gecs
Moderator
Moderator
Mesaje: 2311
Membru din: Sâm Aug 15, 2009 10:05 am
Localitate: Bucuresti

Re: [TIP] Despre organizarea datelor

Mesaj de gecs » Dum Noi 27, 2011 1:42 pm

Ar fi foarte binevenite si niste comentarii/intrebari din parea celor care au citit subiectul. Singura conditie de respectat e ca aceste comentarii/intrebari sa nu fie off topic.

Avatar utilizator
gecs
Moderator
Moderator
Mesaje: 2311
Membru din: Sâm Aug 15, 2009 10:05 am
Localitate: Bucuresti

Re: [TIP] Despre organizarea datelor

Mesaj de gecs » Mie Dec 07, 2011 10:40 am

...si varianta .xls a fisierului atasat anterior.

Fara vreun feedback la cele scrise pana acum, cred ca ma voi opri aici cu comentariile la subiect. Imi pare rau, dar trebuie sa recunosc ca am gresit atunci cand am crezut ca un asemenea subiect va starni oarece interes...
:(
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Avatar utilizator
Dr.Excel
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 1997
Membru din: Sâm Ian 24, 2009 1:45 pm
Localitate: Bucharest
Contact:

Re: [TIP] Despre organizarea datelor

Mesaj de Dr.Excel » Sâm Dec 17, 2011 6:40 pm

Sunt deja aproape 400 de cititori ai acestui thread :P , de ce spui ca nu exista interes?

MCT, MCITP
MOS Master Instructor
IT Learning

Avatar utilizator
gecs
Moderator
Moderator
Mesaje: 2311
Membru din: Sâm Aug 15, 2009 10:05 am
Localitate: Bucuresti

Re: [TIP] Despre organizarea datelor

Mesaj de gecs » Vin Dec 23, 2011 12:27 pm

Dr.Excel scrie:Sunt deja aproape 400 de cititori ai acestui thread , de ce spui ca nu exista interes?
Pentru ca nu exista macar un raspuns ca feedback. Ma asteptam la o discutie, la intebari, la completari...

lmsms
Mesaje: 122
Membru din: Sâm Ian 07, 2012 9:44 pm

Re: [TIP] Despre organizarea datelor

Mesaj de lmsms » Mie Feb 08, 2012 4:13 pm

Cele prezentate pana in prezent in acest topic sunt mai mult decat corecte. As dori sa subliniez inca o data ca este absolut necesara o cat mai buna cunoastere a problemei ce se doreste a fi rezolvata. Trebuie incercat sa punem lucrurile pe hartie si sa incercam o sistematizare a lor. Pornind de la datele de plecare si gandindu-ne la rezultat trebuie neaparat sa facem o schita asemanatoare unei scheme logice (in prezent multi tineri sau incepatori trec direct la rezolvarea problemei fara a sta cateva minute in care sa incerce sa inteleaga problema in profunzime si sa se gandeasca la abordarea ei).

Am constatat de-a lungul timpului ca o problema este cat mai bine rezolvata daca sunt intrunite cel 2 lucruri : cunosc problema si cunosc Excelul (in cazul nostru).
De aceea cand incercam sa rezolvam o problema, trebuie sa o intelegem suficient incat sa o putem explica unei alte persoane, sa fim capabili sa raspundem la intrebari de genul pct tari, pct slabe, exceptii,etc.
Daca vedem o problema rezolvata de altii nu strica sa aruncam o privire; acumulam experienta si, posibil, cunostiinte noi.
Indiferent de domeniul in care activam, inclinatia spre abordarea logica a rezolvarii unei probleme ne este folositoare.
Si ma repet: daca problema pare prea complexa, incerc sa o rezolv cu creionul pt un caz simplu.
Si sa nu uitam ca pe internet sunt prezentate milioane si milioane de solutii si se vede inca o data ca nu ne strica nici limba engleza.

Închis

Înapoi la “Intrebari despre Excel 2007”