Cautare denumire produse si preturi aferente lor

Informatii despre cum se utilizeaza Microsoft Excel 2007. Calcule, Formule, Functii, Tabele pivot, Analiza datelor, etc

Cautare denumire produse si preturi aferente lor

Mesajde criss001 » Joi Iul 29, 2010 2:37 pm

Buna ziua si bine v-am gasit.
Asa cum spune si titlul topicului, am nevoie de o formula care sa imi gaseasca in tabelul din prima pagina, inregistrarile din celelalte pagini, care corespund descrierii si sa le totalizeze, atat ca numar de aparitii in luna cat si ca produse si valoare, astfel ca la sfarsit sa am ca un fel de stoc in care sase reflecte la zi cat mai este pe stoc din fiecare produs. Tot ce am incercat sa fac pana acum nu mia fost de prea mult ajutor, ca dovada ca mi-am cam prins urechile prin IF-uri, Match-uri si altele :cry:
Va multumesc.
Atasat este un exemplu la cea ce ma refer.
Fişiere ataşate
exemplu.xlsx
(26.83 KiB) Descărcat de 17 ori
criss001

Re: Cautare denumire produse si preturi aferente lor

Mesajde lucian » Joi Iul 29, 2010 2:53 pm

lucian
Moderator
Moderator

Mesajde criss001 » Joi Iul 29, 2010 3:07 pm

Nu, e total diferit fata de ce zice domnul de acolo, asta e pur si simplu o baza de date in care introduc produsele pe luni si vreau sa stiu in functie de ce scot cum stau cu stocurile...
Eventual se poate modifica asezarea din prima pagina a coloanelor.
criss001

Mesajde IPP » Joi Iul 29, 2010 4:46 pm

Buna ziua

Dupa ce m-am uitat putin peste fisierul dvs.:

1. La cum aveti ordonate intregistrarile, daca doriti o centralizare completa (si corecta) atunci foaia de centralizare ar trebui sa aiba aceeasi structura de coloane ca foile surse (in cazul fisierului atasat: IANUARIE, FEBRUARIE…). Altfel nu stiu ce formula va putea “sti” ca de fapt in cadrul unui item (de ex. BANDA ABS) dvs. vreti sa aflati iesirea la o subcategorie (ex. 0,4/22) sau alta (ex.2/22).
2. Din formulele (si mai ales rezultatele) din fisierul atasat de dvs. eu unul nu mi-am dat seama de ce fel de rezultate aveti nevoie: la un moment dat formulele se refera doar la luna Ianuarie (pe o coloana) alte doar la luna Februarie….
3. Prin numararea item-uri va referiti la numararea numarului de aparitii cumulate (Ianuarie+Februarie+…) sau numararea unicatelor?
4. In general, raman la parerea ca o centralizare eficienta a datelor ar trebui sa presupuna o singura foaie-sursa. Eventual voi incerca diseara sau maine sa atasez un fisier-exemplu.

IP
Utilizator. Doar Utilizator
IPP
Moderator
Moderator

Mesajde IPP » Joi Iul 29, 2010 8:14 pm

Buna seara

Mai jos (si in fisierul atasat) va prezint cam cum vad eu lucrurile:

Fisierul contine: -o foaie-baza de date (la mine foaia numita DateBrut)
-o foaie de stocare a Denumirii de Articole si SubCategorii, pe coloane separate (la mine foaia numita Nomenclator)
-o foaie pentru raport (la mine foaia numita Centralizator)

In foaia-baza de date se introduce informatiile propriuzise: Luna, DenumireProdus, Subcategorie, Cantitate, Valoare. Am luat cateva inregistrari din foile dvs. originale si am adaugat 2 inregistrari fictive noi (cele 2 randuri cu font rosu)

Pentru usurarea introducerii informatiei se poate apela la foaia Nomenclator unde, pe coloane separate se pot introduce o singura data (sub forma de UNICATE), toate articolele si (le-am numit eu) subcategoriile. Pe baza lor se pot obtine liste-sursa pentru folosirea lor ca Data Validation. Acest sistem v-ar asigura introducerea corecta a informatiei si, implicit, evitarea unor erori la calcularea propriu-zisa. Pentru exemplificare, in fisierul meu am pus conditii de validare in randurile 19-21

In foaia Centralizator se vor insuma Cantitatile si valorile in functie de cele 2 criterii (Articol si SubCategorie) respective se va numara inregistrarile care contin cele 2 criterii.
Totul cu ajutorul lui SUMPRODUCT

Alte elemente folosite: pentru a se putea scrie mai usor formulele si a face posibila utilizarea listelor de validare cu sursa in alta foaie decat in cea in care se introduc datele, am definit niste domenii de celule (range) folosind Define Name. Le puteti vizualiza apasand Ctrl+F3

Observatii: prezentul fisier e cu titlu de exemplificare a unei idei. Daca veti gasi de cuviinta sa mergeti pe aceasta varianta, atunci primul lucru care va trebui refacut este definirea in mod dinamic a tuturor domeniilor de celule implicate (acum acestea sunt FIXE si de aceea calculele vor fi facute pentru informatiile care se termina pe randul 21).

Cred ca toate elementele “tehnice” (Define Name, Sumproduct, Data Validation) prezente in fisierul atasat au fost discutate intr-un fel sau altul pe acest forum

Fisierul a fost facut in Excel 2003 (n-am avut la indemana 2007) dar asta n-ar trebui sa fie o problema. Totusi deviza trebuie sa ramana: TOTUL se testeaza.

IP
Fişiere ataşate
cris001-test-1.xls
(27.5 KiB) Descărcat de 20 ori
Utilizator. Doar Utilizator
IPP
Moderator
Moderator

Mesajde criss001 » Vin Iul 30, 2010 9:24 am

Buna dimineata
Multumesc pentru raspunsuri.
In tabel apar mai multe coloane cu calcul in fiecare luna, pentru ca nu stiam cum sa fac ca intr-o singura coloana sa imi gaseasca acelasi produs in toate foile (ian - decembrie).
Am presupus ca daca structurez asa produsele si subcategoriile este mai usor. Vina mea.
Daca se poate face ceva sunt deschis la orice propunere, incerc si tabelul dvs.
Inca o data multumesc
criss001

Mesajde gecs » Vin Iul 30, 2010 10:25 am

In arhiva atasata e un exemplu de preluare de date (stocuri) din fisiere externe, folosind MS Query. Pentru ca sa functioneze, fisierele trebuie dezarhivate in folderul D:\Stocuri. In arhiva sunt 3 fisiere:

BD_Materiale.xlsx
BD_Finisaje.xlsx
Stocuri.xlsx

La deschiderea fisierului Stocuri.xlsx va aparea un mesaj de "Security Warning" legat de conexiunea la date externe - terbuie permisa aceasta conexiune (bifat "Enable this content" -> OK; pentru evitarea acestui mesaj pe viitor, se poate adauga folder-ul D:\Stocuri la lista de Trusted Locations de la Excel Options -> Trust Center -> Trust Center Settings... -> Trusted Locations -> Add new location... -> Browse -> selectat folder-ul D:\Stocuri -> OK de cate ori e nevoie pentru a inchide toate dialogurile) ca fisierul sa functioneze. Cu ajutorul acestui fisier se calculeaza stocurile la data dorita (selectata din lista din celula F1 a foii respective) pentru bazele de date din fisierele BD_Materiale.xlsx si BD_Finisaje.xlsx. Tot in fisierul Stocuri.xlsx mai exista doua foi de calcul unde se preiau tot prin conexiune la cele 2 fisiere datele calendaristice unice la care au fost facute operatiuni in bazele de date respective - aceste liste de date calendaristice sunt folosite in foile de stocuri pentru generarea listelor din celula F1 dar pot sa si lipseasca si data din F1 poate fi introdusa manual.

Fisierele BD_Materiale.xlsx si BD_Finisaje.xlsx au aceeasi structura:

- o foaie de calcul denumita "X_Stoc" (X poate fi "Materiale" sau "Finisaje" in exemplul cu aceste fisiere) - aici se inregistreaza intrarile si iesirile pe primele 4 coloane, iar celelalte doua coloane sunt coloane calculate pentru stocul din produsul de pe randul curent in momentul respectiv (inclusiv operatiunea de pe randul curent) si valoarea in bani a achizitiei de pe randul curent (numai pentru intrari) in functie de preturile din tabelul "Preturi";

- o foaie de calcul denumita "X" (X poate fi "Materiale" sau "Finisaje" in exemplul cu aceste fisiere) - aici sunt inscrise o singura data denumirile articolelor din baza de date impreuna cu unitatea de masura asociata fiecarui articol (prin selectie din lista); aceasta asociere cu unitatea de masura folosita se repercuteaza si in tabelul de stocuri si in fisierul Stocuri.xlsx; acest tabel poate fi extins incluzand si informatii despre furnizori, descrierea produsului etc.

- o foaie de calcul denumita "Preturi" unde se pastreaza un istoric al preturilor fiecarui produs; initial in acest tabel trebuie sa existe toata lista de produse cu preturile la data la care a fost creat tabelul, iar cand un pret al unui produs se modifica, se inscrie in acest tabel o noua inregistrare pentru produsul respectiv, cu data la care s-a modificat pretul si cu noul pret; formula de calcul din foaia "X_Stoc" va folosi pretul valabil la data inregistrarii operatiei de stoc cautand in acest tabel;

- o foaie de calcul denumita "U_M" pentru crearea listei de unitati de masura asociate fiecarui produs din baza de date.

Cum functioneaza

Informatiile despre produse se pastreaza in fisierele de forma "BD_X.xlsx" (mai pot fi create fisiere asemanatoare pentru alte categorii: Accesorii, Diverse etc.) si tot aici se inscriu miscarile de stocuri (intrarile cu +, iesirile cu -). La aparitia unui produs nou el se inscrie mai intai in tabelul din foaia "X", impreuna cu unitatea de masura asociata si apoi in foaia "Preturi" impreuna cu data si pretul de la data respectiva - dupa aceea produsul e disponibil in lista din care se selecteaza produsul (coloana B) din foaia "X_Stoc".

Fisierul Stocuri.xlsx contine interogari ale fisierelor baze de date strict pentru afisarea stocurilor. Interogarile nu folosesc formule, ci sunt parametrizate (de regula) pentru obtinerea listei de informatii dorite (in cazul asta stocurile, iar data e parametrul). Se mai pot imagina si alte tipuri de interogari (aflarea pretului sau a altor caracteristici ale produselor, furnizori etc.) fie in acelasi fisier, fie in fisiere separate.

Fisierele de forma "BD_X.xlsx" ar putea sta toate intr-unul singur, dar probabil ca in timp dimensiunea unui asemenea fisier ar creste destul de mult si destul de repede si s-ar lucra mai greoi cu el. Desi optiunea "all inclusive" :) ramane deschisa, eu cred ca e mai buna o asemenea organizare pe categorii. Chiar daca am folosit denumiri de produse din fisierele atasate de tine, aceste fisiere nu sunt decat un exemplu de organizare si functionare a unei baze de date, nu solutia completa pe care o doresti. Discutia despre modul de organizare a unei asemenea baze de date e mult mai lunga si probabil va continua pe masura ce te vei hotari ce sistem vrei sa folosesti, care sunt cerintele, ce metode ai la dispozitie pentru a indeplini cerintele respective, cum pot fi extinse/modificate aceste cerinte in timp etc.
Fişiere ataşate
Stocuri.rar
(38.67 KiB) Descărcat de 20 ori
gecs
Moderator
Moderator

Înapoi la Intrebari despre Excel 2007