baza de date clienti

Informatii despre cum se utilizeaza Microsoft Access 2003. Baze de date, Interogari, Formulare, Rapoarte, etc

Re: baza de date clienti

Mesajde valy » Mie Mai 05, 2010 2:15 pm

Exista, dar pentru Access 2007, respectiv 2010...descarca baza de date model data de sotul meu (Corvin), intitulata "Colectie filme", pe care o gasesti in topicul "Proiect baza de date" ("Intrebari despre Access 2007"), daca imi aduc bine aminte, topicul a fost deschis de altcineva, iar sotul meu a atasat acolo o baza de date care este alcatuita din doua fisiere (front-end si back-end) si in care vei gasi o solutie eleganta la problema ta - in formularul "Date despre filme - formular introducere date" vei observa ca la doua controale de tip combo ("Protagonisti", respectiv "Coloana sonora", sursa de date este un camp multivaloare, aceasta fiind o noutate pentru Access 2007, fata de variantele anterioare). Pentru a putea vedea cum au fost realizate aceste campuri multivaloare poti intra in fisierul back-end cu parola "mx-1". Evident ca pentru a reusi aceste lucruri ai nevoie de Access 2007, iar dupa asimilarea informatiei, vei putea sa faci o conversie a bazei tale de date la versiunea de Access 2007.

Pentru ati usura munca iti dau un indiciu, in tabelul "tblFilme" vei gasi cele doua campuri de tip multivaloare, selectezi unul dintre ele, iar apoi, in partea de jos, la sectiunea "Proprietati campuri", pe cel de-al doilea tab, intitulat "Lista de optiuni", vezi ca exista optiunea "Se permit valori multiple", pe care o gasesti setata la valoarea "Da".

Mult succes! ;)
valy
Moderator
Moderator

Mesajde zane » Mie Mai 05, 2010 3:12 pm

Multumesc valy.

Acum tocmai incercam sa fac sincronizarea cu o replica a bd.
Am o nedumerire insa... Trebuie sa fac o replica dupa baza mea de date si una pt cea de la sucursala si apoi sa fac sincronizarea intre cele doua?
Sau nu am inteles eu cum fct replica. A doua varianta este ca fac o replica a bazei mele de date pe care o postez pe serverul de la sucursala prin VPN si apoi sa fac sincronizarea intre ce bd si aceasta.

Multumesc
zane

Mesajde zane » Mie Mai 05, 2010 3:30 pm

Multumesc tuturor!

Am rezolvat problema syncronizarii. Era OK cu a doua varianta.
Acum pentru a face aceasta operatiune trebuie sa deschid baza de date MS Acces si apoi sa fac syncronizarea.
Pt eleganta ar trebui pun totul in cod VB...
zane

Mesajde zane » Mie Mai 05, 2010 3:38 pm

O remarca....La syncronizare, in campul nume_firma (de tip AutoNumber), mi-a pus un numar 1273061757? eu avand doar 2034 de inregistrari. De ce a ales un nr atat de mare?
zane

Mesajde valy » Mie Mai 05, 2010 3:48 pm

Intr-un mediu de programare client-server, doua sau mai multe statii de lucru pot partaja o sursa de date centrala. Aplicatia este divizata in doua componente: front-end (componenta-client) si back-end (componenta-server). De regula, componenta-client este instalata pe statia de lucru a utilizatorului si cuprinde functii pentru intefata cu utilizatorul, cum ar fi panourile de control, formularele si rapoartele. Componenta-server este localizata de obicei pe un server de retea si stocheaza numai datele din baza de date. Baza de date de pe server indeplineste functii invizibile pentru utilizator, cum ar fi: livrarea datelor catre client pentru ca acsta sa le afiseze intr-un formular sau intr-un raport, receptionarea datelor actualizate de la client si restrangerea accesului la datele sale prin intermediul securitatii bazei de date.
Din pacate, mediul bazei de date Access nu reprezinta cu adevarat o arhitectura client-sever (se pare ca voi fi intr-un fel contrazisa de noua varianta de Access 2010). Motorul Jet pentru bazele de date Access se numeste motor al bazei de date pentru severul de fisiere. Aceste tipuri de motoare nu fac decat sa mute datele inainte si inapoi intre client si server. Rularea unei interogari Access necesita ca motorul Jet sa expedieze statiei de lucru client toate datele pentru tabelele utilizate in interogare. Apoi, statia de lucru client trebuie sa prelucreze interogarea pentru a produce rezultatul.
Adevaratele motoare pentru bazele de date de tip client-server fac mai mult decat sa mute pur si simplu datele. Atunci cand rulati o interogare sau o procedura stocata intr-o baza de date client-server, serverul este cel care prelucreaza interogarea sau procedura stocata. Apoi acesta expediaza clientului rezultatul. Pe langa faptul ca minimizeaza traficul prin retea, aceasta strategie permite utilizarea mai eficienta a procesoarelor clientului si serverului.

Microsoft Data Engine 2000 (MSDE 2000) este un motor pentru bazele de date de tip client-server, inclus in programul Access 2003. Reprezinta o versiune la scara redusa a motorului Microsoft SQL Server 2000, optimizata pentru rularea la calculatoarelor desktop sau intr-un mediu redus, prin retea.

Cu alte cuvinte, bazele de date de tip Access sunt baze de date de tip desktop si de regula sunt utilizate pentru retele mici, interne, sa zicem intr-o institutie, firma, dar nu sunt de regula, recomandate pentru transferuri de date intre localitati, sa zicem, decat daca motorul Jet este inlocuit asa cum s-a aratat mai sus.

In final, ceea ce eu recomand este trecerea la motorul MSDE 2000, dar si acesta are impedimentele sale. Oricum, eu incercasem sa raspund primului tau post in care era vorba de posibilitatea stocarii intr-un camp, daca am inteles bine, a mai multor informatii, date, gen, persoane de contact pentru un client. Trebuie sa marturisesc ca nici eu nu am utilizat acest motor si nici nu am realizat sincronizari de baze de date pana acum sau sa creez replici.
valy
Moderator
Moderator

Mesajde zane » Mie Mai 05, 2010 3:59 pm

multumesc valy pentru lamuri.
Este vorba de o aplicatie fara pretentii prea mari si care este facuta datorita pasiunii mele fata de baze de date in general si fata de VB in special.
zane

Mesajde zane » Vin Mai 07, 2010 2:21 pm

zane scrie:O remarca....La syncronizare, in campul nume_firma (de tip AutoNumber), mi-a pus un numar 1273061757? eu avand doar 2034 de inregistrari. De ce a ales un nr atat de mare?

am gasit motivul pt care imi aloca un number asa de mare...Nu stiu cum si cand campul ID_firma avea AUTONUMBER ( "New Values") pe random, nu pe increment
zane

Mesajde lucian » Vin Mai 07, 2010 4:11 pm

zane scrie:am gasit motivul pt care imi aloca un number asa de mare...Nu stiu cum si cand campul ID_firma avea AUTONUMBER ( "New Values") pe random, nu pe increment

Pai in link-ul pe care ti l-am dat intr-un mesaj anterior, legat de Database Replication aveai mai multe legaturi, una dintre ele era: Understanding Replication in care aveai un "capitol" in care explicau Changes made to your database when you use replication (MDB) iar acolo specificau:

Changes to the behavior of AutoNumber fields when you replicate a database

When you replicate a database, any incremental AutoNumber fields in your tables change to random numbering. All AutoNumber fields in existing records retain their values, but AutoNumber values for inserted records are random. In other words, the record numbers don't reflect the order in which the records were inserted and, consequently, the record inserted last doesn't necessarily have the highest value.
lucian
Moderator
Moderator

Mesajde zane » Vin Mai 07, 2010 7:19 pm

OK,OK, este vina mea...am fost superficial, recunosc. Astfel am pierdut ceva timp...
zane

Mesajde cvmircea » Vin Mai 07, 2010 9:52 pm

Zane, am si eu o aplicatie in care este nevoie sa preiau date de la o sucursala si sa le adaug in baza de date de la sediu.Eu am adaugat in tabelul firme un cimp care este format din Id_firma + un cuvint(de exemplu sediu) astfel tabelul arata asa:
Id_firma Firma Cod
1 firma A 1sediu
2 frima B 2sediu
3 firma c 3 sediu
iar la sucursala codul este format din Id_firma+cuvintul "sucursala" astfel cimpul cod este unic pentru fiecare firma.
Am facut o macrocomanda care exporta tabelul firme intr-un fisier txt numit transfer.txt.Acest fisier este trimis zilnic de la sucursala la sediu si este salvat intr-un director.
In baza de date este link catrea acest fisier.O interogare selecteaza inregistrarile din fisierul transfer pentru care "cod" nu este in tabelul firme si le adauga.
Daca o sa incerci varianta Back end/ front end prin VPN sa imi spui si mie cum merge.
cvmircea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Intrebari despre Access 2003