de valy » Mie Mai 05, 2010 3:48 pm
Intr-un mediu de programare client-server, doua sau mai multe statii de lucru pot partaja o sursa de date centrala. Aplicatia este divizata in doua componente: front-end (componenta-client) si back-end (componenta-server). De regula, componenta-client este instalata pe statia de lucru a utilizatorului si cuprinde functii pentru intefata cu utilizatorul, cum ar fi panourile de control, formularele si rapoartele. Componenta-server este localizata de obicei pe un server de retea si stocheaza numai datele din baza de date. Baza de date de pe server indeplineste functii invizibile pentru utilizator, cum ar fi: livrarea datelor catre client pentru ca acsta sa le afiseze intr-un formular sau intr-un raport, receptionarea datelor actualizate de la client si restrangerea accesului la datele sale prin intermediul securitatii bazei de date.
Din pacate, mediul bazei de date Access nu reprezinta cu adevarat o arhitectura client-sever (se pare ca voi fi intr-un fel contrazisa de noua varianta de Access 2010). Motorul Jet pentru bazele de date Access se numeste motor al bazei de date pentru severul de fisiere. Aceste tipuri de motoare nu fac decat sa mute datele inainte si inapoi intre client si server. Rularea unei interogari Access necesita ca motorul Jet sa expedieze statiei de lucru client toate datele pentru tabelele utilizate in interogare. Apoi, statia de lucru client trebuie sa prelucreze interogarea pentru a produce rezultatul.
Adevaratele motoare pentru bazele de date de tip client-server fac mai mult decat sa mute pur si simplu datele. Atunci cand rulati o interogare sau o procedura stocata intr-o baza de date client-server, serverul este cel care prelucreaza interogarea sau procedura stocata. Apoi acesta expediaza clientului rezultatul. Pe langa faptul ca minimizeaza traficul prin retea, aceasta strategie permite utilizarea mai eficienta a procesoarelor clientului si serverului.
Microsoft Data Engine 2000 (MSDE 2000) este un motor pentru bazele de date de tip client-server, inclus in programul Access 2003. Reprezinta o versiune la scara redusa a motorului Microsoft SQL Server 2000, optimizata pentru rularea la calculatoarelor desktop sau intr-un mediu redus, prin retea.
Cu alte cuvinte, bazele de date de tip Access sunt baze de date de tip desktop si de regula sunt utilizate pentru retele mici, interne, sa zicem intr-o institutie, firma, dar nu sunt de regula, recomandate pentru transferuri de date intre localitati, sa zicem, decat daca motorul Jet este inlocuit asa cum s-a aratat mai sus.
In final, ceea ce eu recomand este trecerea la motorul MSDE 2000, dar si acesta are impedimentele sale. Oricum, eu incercasem sa raspund primului tau post in care era vorba de posibilitatea stocarii intr-un camp, daca am inteles bine, a mai multor informatii, date, gen, persoane de contact pentru un client. Trebuie sa marturisesc ca nici eu nu am utilizat acest motor si nici nu am realizat sincronizari de baze de date pana acum sau sa creez replici.