Ajutor Formula

Ce este nou in Microsoft Excel 2016?
Informatii despre cum se utilizeaza Microsoft Excel 2016
Calcule, Formule, Functii, Tabele pivot, Analiza datelor, etc
bobby.z
Mesaje: 2
Membru din: Lun Mai 07, 2018 9:37 pm

Ajutor Formula

Mesaj de bobby.z » Lun Mai 07, 2018 10:11 pm

Vreau sa extrag din coloana B in coloana H doar mici detalii care sa ma ajute ulterior sa indentific articolul din coloana B.
Din pacate nivelul meu de cunostinte despre excel este mult sub nivelul unei astfel de formule care sa recunoasca automat detaliile sub in forma dorita de mine, motiv pentru care va rog sa imi dati ajutor daca se poate in aceasta problema.
Multumesc anticipat!
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

IPP
Moderator
Moderator
Mesaje: 3809
Membru din: Mie Iul 29, 2009 7:26 am
Localitate: Cluj-Napoca

Re: Ajutor Formula

Mesaj de IPP » Mar Mai 08, 2018 7:34 am

Buna ziua

Daca aveti o lista cu sute/mii de articole si nu se pot stabili un numar relativ mic si clar de reguli de extragere a informatiei precum si un standard de introducere a sa, ma indoiesc ca se poate realiza ceva suficient de bun. Pentru ca una este "perceptia" umana care, de exemplul, sa stie ca la iPhone e suficient doar iP si la Samsung sa extraga Sams si alta a calculatorului.

In fisierul atasat (pe coloana J) am incercat sa pun niste reguli de extragere informatie bazate pe niste conditionari deduse din poza dvs.:
-daca exista caracterele [ si / atunci sa extraga 11 caractere dupa aparitia lui /
-daca exista doar caracterul [ atunci sa extraga doar 2 caractere
-daca nu, sa extraga primele 3 caractere

Am folosit formula in J2, cu copiere pe coloana in jos:
=IF(AND(ISNUMBER(SEARCH("[";B2));ISNUMBER(SEARCH("/";B2)));MID(B2;FIND("/";B2)+1;11);IF(ISNUMBER(SEARCH("[";B2));MID(B2;FIND("[";B2)+2;2);LEFT(B2;3)))

Si asa, consider ca exista greseli de redactare a informatiei: nu se lasa spatii goale inainte/dupa caractere de tipul []

Altfel, preferabil este ca la crearea fiecarui articol sa aveti rezervata o coloana speciala pentru "cuvant cheie" pe care sa il definiti exact cum doriti. Faptul ca o informatie e in format electronic nu inseamna automat ca se poate obtine rezultatul dorit printr-o simpla formula sau un click (daca vorbim de macro)

IP

PS. Pe viitor incercati sa atasat in loc de poza un fisier excel, evident fara informatii confidentiale.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

bobby.z
Mesaje: 2
Membru din: Lun Mai 07, 2018 9:37 pm

Re: Ajutor Formula

Mesaj de bobby.z » Mie Mai 09, 2018 5:25 am

IPP - Mii de multumiri pentru ajutorul acordat!
Intradevar, asa cun am presupus aceasta formula depaseste cu mult nivelul meu de cunostinte, fisierele pe care vreau eu sa il prelucrez reprezinta o lista de circa 100-150 de linii zilnic cu o variatie de 40-50 de articole, fiecare cu un continut aproximativ 11-14 cuvinte sau combinatii de cifre, litere si alte caractere pe care le descarc din site-ul de provenienta in format.csv, site care are mii de clienti deci nu vor introduce un "cuvant cheie" pentru mine. Ceea ce am prezentat in atasamentul meu era doar o sintetizare a continutului real, in speranta ca formula va fi mai simpla.
Inca o data vreau sa va multumesc pentru timpul acordat si am ajuns la concluzia clara ca unica solutie este sa apelez la un profesionist care sa imi poate pune la punct cea ce am nevoie.

TudyBTH
Moderator
Moderator
Mesaje: 905
Membru din: Joi Feb 11, 2016 2:12 pm
Localitate: Cluj Napoca

Re: Ajutor Formula

Mesaj de TudyBTH » Mie Mai 09, 2018 7:35 am

Buna,

Atasati unul din fisierele exportate de pe site (csv)
Am invatat sa inotam in apa, ca pestii
Am invatat sa zburam in aer, ca pasarile
A ramas doar sa invatam sa traim pe Pamant, ca Oamenii.

IPP
Moderator
Moderator
Mesaje: 3809
Membru din: Mie Iul 29, 2009 7:26 am
Localitate: Cluj-Napoca

Re: Ajutor Formula

Mesaj de IPP » Mie Mai 09, 2018 8:16 am

Buna ziua

Sincer, as dori sa vad si eu cum arata o solutie functionala 100% in conditiile in care nu exista reguli clare nici de introducere a informatiei, nici de extragere a sa. Sa presupunem ca se face o analiza a intregii informatii de la momentul respectiv si se identifica 100 de situatii (numar enorm de altfel) iar daca prelucrarea (facuta de un macro) se face intr-o anumita ordine, se obtine rezultatul final asteptat. In momentul in care va aparea 1 noua situatie (de fapt exceptie), exista sanse reale ca tratarea sa sa strice restul prelucrarii. Timpul pentru a analiza si reface totul poate sa fie mai mare decat tratarea "manuala" a fiecarei situatii in parte.

Eu as incerca sa merg, macar pana la un punct folosind urmatorul flux de prelucrare:
-gasirea cat mai multor reguli clare si extragerea informatiei. Pentru extragerea considerata corecta, salvarea ca valori sub forma informatie bruta | informatie extrasa/scrisa in forma dorita intr-o alta foaie, dedicata
-inlaturarea randurilor prelucrate in prima faza si crearea altor reguli; salvare ca valori in foaia dedicata.
-repetare pasi de mai sus pana in momentul in care, practic, ce ramane nu prea poate fi extras corect. Pentru astfel de cazuri se va scrie direct de catre utilizator. si se va salva in foaia dedicata.

La urmatorul import, prima etapa va fi aducerea cu vlookup a ceea ce se cunoaste si prelucrarea facuta dupa modelul de mai sus pentru restul.

Sigur, primele prelucrari vor dura mai mult, insa daca nu va exista o aparitie noua masiva de noi produse/situatii de tratat, se poate ajunge ca pentru ultimele importuri sa nu mai fie nevoie decat de acel vlookup sau o extragere minora pentru cateva produse.

IP

Scrie răspuns

Înapoi la “Intrebari despre Excel 2016”