windows server 2003

Discutii despre orice alta versiune de Windows pentru care nu exista un forum separat - de exemplu Windows 98 sau chiar Windows Server 2003/2008
brezai_daniel
Mesaje: 25
Membru din: Joi Noi 10, 2011 8:21 am

windows server 2003

Mesaj de brezai_daniel » Joi Noi 10, 2011 8:58 am

Probabil am scris despre problmea de mai jos dar se pare ca mesajul sa volatizat.
NU stiu daca ma exprin tocmai corect, dar am citit despre CAL si licentele de utilizatori, dar nu spune nicaieri unde limiteaza exact numarul de licente. De exemplu daca teoretic numarul de utilizatori este 15 (5 licente venite cu serverul si inca 10, reprezentant 2 pachete pentru a marfi numarul utilizatorilor conectati), cand se depaseste numarul asta de 15 apar probleme pe retea. Serverul este folosit atat ca, gateway, proxy, server email, cat si ca server de fisiere (foldere cu sharing si program care ruleaza pe server si are clienti pe statiile locale, urmand ca intreaga baza de date sa fie salvata la sfarsitul zile pe server). Unde apar limitarile?

Multumesc anticipat,
Daniel

smcsa
Mesaje: 2805
Membru din: Mar Sep 29, 2009 7:29 pm
Localitate: Timisoara

Re: windows server 2003

Mesaj de smcsa » Joi Noi 10, 2011 11:31 am

Eu nu am inteles intrebarea. Cum adica unde apar limitarile. Daca tu ai 15 CALs si vrei sa adaugi inca un user care sa se conecteze la acel server, nu poti decat daca inlocuiesti unul deja existent sau achizitionezi un alt pachet.

brezai_daniel
Mesaje: 25
Membru din: Joi Noi 10, 2011 8:21 am

Re: windows server 2003

Mesaj de brezai_daniel » Vin Noi 11, 2011 7:06 am

De exemplu daca am o retea peer to peer, oricare dintre calculatoare fi accesat de celelalte din retea de zeci de ori, adica nu am o limitare, iar daca acel calculator are sharing pe conexiunea de internet, limitarea apare din cauza benzii de la internet, cand intra mai multi useri pe computer, dar in nici un caz nu se limiteaza la 15 useri. De aceea am cerut ajutor si informatii despre windows server 2003, in ceea ce priveste limitarile.Nu inteleg unde apar facand o comparatie cu un alt windows pentru workstation, de exemplu windows Xp.

Daniel

smcsa
Mesaje: 2805
Membru din: Mar Sep 29, 2009 7:29 pm
Localitate: Timisoara

Re: windows server 2003

Mesaj de smcsa » Vin Noi 11, 2011 8:02 am

Uite aici o explicatie Client Access License

brezai_daniel
Mesaje: 25
Membru din: Joi Noi 10, 2011 8:21 am

Re: windows server 2003

Mesaj de brezai_daniel » Vin Noi 11, 2011 8:31 am

Adica indiferent daca accesez serverul ca sa salvez date pe el, sau daca verific emailul (serverul are si fuctie de email server si gateway) , sau ma conect la internet, reprezinta conexiune pe server si deci necesita CAL? mi se pare o chestie tare nasoala. Pentru ca sharingul sa fie considerat conexiune, cand intr-o retea normala fara server, orice calculator poate accepta oricate conexiuni de la ceilalti(mai mult de 20-30 conexiuni), eu personal am lucrat intr-o retea peer to peer in care erau 20-30 de calculatoare si toate foloseau imprimanta care era sharing, fara probleme. De aceea nu am inteles chestia cu CAL.

smcsa
Mesaje: 2805
Membru din: Mar Sep 29, 2009 7:29 pm
Localitate: Timisoara

Re: windows server 2003

Mesaj de smcsa » Vin Noi 11, 2011 8:54 am

At present, there are only two Microsoft products that use this form of electronic license enforcement; Windows Small Business Server 2003 and Terminal Services
Adica doar la acestea te obliga SOFTUL sa achizitionezi CALs. La restul doar licenta (legea). Peer-to-peer nu are nici o legatura cu client-server. Faptul ca accesezi o resursa partajata pe XP nu e tot una cu o resursa partajata pe server. Din cate stiu, XP accepta doar 10 accesari concurente (concurent = in acelasi timp). Ce povestesti tu cu imprimanta si restul nu are relevanta, pentru ca nu TOTI se folosesc de aceeasi resursa IN ACELASI TIMP. Nu toti dadeau la listat in aceeasi microsecunda.
In concluzie, daca vrei sa nu te calce BSA-ul, cumpara CALs. Sunt si softuri care tot pe principiul acesta se vand: aplicatia de pe server costa X lei, pentru fiecare client care o acceseaza mai platesti Y lei. Altele iti vand doar aplicatia si poti conecta cati clienti vrei. Exemplu aplicatii ERP. Sunt, pana la urma, 2 modele diferite de afacere. Acum, ca la prima varianta, exista alte 2 subvariante: doar licenta "Most CALs are paper only" sau "electronically enforced", din nou, tine de vanzator.
Pana la urma pe tine te intereseaza daca poti fenta contractul de licentiere. Se pare ca da. Unde apar limitarile ? Daca BSA-ul nu e o problema pentru firma si oricum luati serverul, il iei cu minim si vezi ce se intampla cand adaugi unul in plus. Iti dai seama ca informatia asta (ce se intampla daca) nu o putei gasi la MS. Si ma indoiesc ca cineva (o firma) care are nevoie de Windows Server risca si se uita la banii pentru CALs ca sa aflii din alte surse ce se intampla daca.
A CAL is not a software product; rather, it is a license that gives a user the right to access the services of the server.
De aici About Licensing

Dr.Windows
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 4527
Membru din: Vin Iul 31, 2009 7:32 am

Re: windows server 2003

Mesaj de Dr.Windows » Vin Noi 11, 2011 7:04 pm

brezai_daniel scrie:Probabil am scris despre problmea de mai jos dar se pare ca mesajul sa volatizat.
Nu s-a volatilizat ci probabil a fost mutat in zona "corecta" de Windows (nu Cafenea... asa ca l-am pus eu inca o data in zona de "Windows/Alte versiuni" si am sters mesajul care "zacea" fara raspunsuri in zona corecta)

Scrie răspuns

Înapoi la “Intrebari despre ALTE versiuni de Windows”